Kardamonowe tiramisu
 
 
Autor:
Ilość: 4
Składniki
  • szklanka mocnej kawy z dwiema łyżeczkami mielonego kardamonu - wystudzona
  • ciasteczka speculoos około 20 sztuk
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • 175 g białej czekolady (deser wychodzi bardzo słodki, więc myślę, że 100 g w zupełności wystarczy
Wykonanie
  1. Białą czekoladę połam na kawałki, włóż do miseczki, a ją umieść nad garnkiem z gotującą się wodą - tak aby woda nie dotykała do dna miseczki - rozpuść czekoladę, a następnie odstaw na bok do lekkiego wystudzenia.
  2. Mascarpone zmiksuj z żółtkami. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
  4. Ciasteczka namocz w kawie z kardamonem i ułóż na dnie przygotowanych pucharków (ja miała ciasteczka z lidla i wyszło mi po 1,5 ciasteczka na warstwę).
  5. Na ciasteczka nałóż część kremu, przykryj warstwą namoczonych ciasteczek i ponownie nałóż krem.
  6. Wierzch udekoruj okruszkami pokruszonych ciasteczek.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/kardamonowe-tiramisu/