Toscakaka, czyli skandynawskie ciasto z migdałami
 
 
Autor:
Składniki
składniki ciasta (na foremkę 22-23cm):
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75 g roztopionego masłą
  • 75 ml maślanki
składniki praliny:
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 50 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150 g płatków migdałowych
Wykonanie
  1. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj wanilię. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Maślankę połącz z masłem. Dodawaj do masy jajecznej na zmianę mąkę i masło z maślanką.
  2. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki (dno wyłóż papierem do pieczenia - możesz na nim zapiąć obręcz tortownicy, a boków niczym nie smaruj). Piecz w 160 stopniach przez około 25-30 minut. Mniej więcej po 15 minutach zacznij przygotowywać pralinę.
  3. Do garnka włóż wszystkie składniki praliny (oprócz migdałów), podgrzej, aż masło i cukier się rozpuszczą i utworzą masę. Wsyp płatki migdałów, dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
  4. Ciasto po upieczeniu wyjmij z piekarnika i podkręć temperaturę do 210 stopni. Pralinę wyłóż na gorące ciasto i rozsmaruj. Foremkę ponownie umieść w piekarniku - tym razem blisko górnej grzałki i zapiekaj przez około 5-10 minut - aż masa zbrązowieje.
  5. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/toscakaka-czyli-skandynawskie-ciasto-z-migdalami/