Eklerki i ptysie ze śmietaną kremówką
Przepis na eklerki i ptysie z kremem śmietankowym
Domowe eklerki i ptysie z ciasta parzonego to małe, ale niesamowicie smaczne wypieki, które rozpływają się w ustach. Wykonane z delikatnego ciasta parzonego wypełnione są pysznym i lekkim kremem śmietankowym, który dodaje im doskonałego smaku. Eklerki i ptysie mają chrupiącą skórkę na zewnątrz, która odsłania puszyste i wilgotne wnętrze. Przygotujcie je na weekend do kawy, a nawet na rodzinne okazje i święta :)
Spis treści
Eklerki i ptysie przepis krok po kroku
Jeśli lubicie kremowe eklerki i uwielbiacie ptysie, to możecie je przygotować samodzielnie w domu i to nie jest wcale trudne! Koniecznie wypróbujcie mój przepis i sami się przekonajcie :)
Eklerki i ptysie ze śmietaną kremówką przepis
Składniki
składniki na ciasto ptysiowe do eklerek
- 125 g masła
- 1 szklanka wody (- 250 ml)
- 1 szklanka mąki pszennej (150 g)
- 1 szczypta soli
- 4 jajka (rozmiar L )
składniki na krem śmietankowy do eklerek
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 125 g serka mascarpone (zimnego)
- 2 łyżki cukru pudru (- lub do smaku)
dodatkowo do dekoracji
- mleczna czekolada (rozpuszczona )
- cukier puder
Instrukcja
Jak zrobić ciasto parzone do eklerek
- W garnku umieść wodę i pokrojone na kawałki masło – podgrzewaj, aż masło się zupełnie rozpuści.1 szklanka wody, 125 g masła
- Dodaj do garnka mąkę i sól – zamieszaj energicznie łyżką, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od boków garnka.1 szklanka mąki pszennej, 1 szczypta soli
- Zestaw garnek z ognia i odstaw do zupełnego ostudzenia.
- Do ciasta dodaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj całość.4 jajka
- Przygotuj dwie blaszki, wyłóż je papierem do pieczenia.
- Za pomocą łyżki albo rękawa cukierniczego nakładaj porcje ciasta – zachowaj między nimi odstęp, bo ciastka urosną znacznie w trakcie pieczenia.
- Piecz ptysie przez około 20-25 minut w 200 stopniach (góra-dół)- aż będą rumiane.
- Po upieczeniu przestudź, a następnie ostrym nożem przekrój mniej więcej na wysokości 3/4.
Jak zrobić krem śmietankowy do eklerek
- Ubij śmietanę kremówkę, dodaj cukier puder i mascarpone.250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 125 g serka mascarpone
- Krem nałóż na przekrojone ptysie i przykryj drugą częścią ciastka.
- Gotowe ptysie i eklerki posyp cukrem pudrem, albo oblej rozpuszczoną czekoladą.cukier puder, mleczna czekolada
Prywatne
Eklerki z kremem śmietankowym – uwagi
Chyba wszyscy (albo większość) lubi eklerki i ptysie, ale nie każdy wie, że ich zrobienie jest bardzo proste.Trzeba przygotować ciasto ptysiowe, łyżeczką lub za pomocą worka cukierniczego wycisnąć małe ciasteczka, upiec je, a na koniec przełożyć ulubionym kremem. Można przygotować krem budyniowy w typie karpatki, albo krem ze śmietany kremówki (w uproszczonej wersji).
Proste prawda?
Na dodatek – z podanej porcji otrzymacie około 30 mini eklerków i ptysiów (wszystko zależy od tego jak duże ciastka będzie robić). Trzeba pamiętać, że ciasto ptysiowe sporo rośnie, więc należy zachować odstępy pomiędzy ciastkami. Ja swoje ciastka przekroiłam i napełniłam kremem ze śmietany kremówki i serka mascarpone, a na koniec oblałam je rozpuszczoną mleczną czekoladą (chociaż sam cukier puder też wystarczy).
Spróbujcie też eklerki czekoladowe, albo ciasto karpatkę, którą również robi się z ciasta ptysiowego.
Przepisy na wypieki z ciasta parzonego
Jeśli lubicie eklerki, to koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na domowe ciasta zrobione z ciasta parzonego. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: