Ekspresowe ciasto kokosowe
Przepis na ekspresowe ciasto kokosowe z mikrofalówki
Bezglutenowe ciasto kokosowe w kubku to szybki i smakowity deser stworzony dla miłośników zdrowych przysmaków. Wystarczy kilka prostych składników, kilka chwil w mikrofalówce, a już możesz cieszyć się puszystym, kokosowym ciastem bez glutenu. To doskonała opcja dla osób z nietolerancją glutenu, które pragną się zrelaksować i delektować niebiańskim smakiem w każdej chwili.
Spis treści
Ekspresowe ciasto kokosowe przepis krok po kroku
Jeśli masz ochotę na szybkie ciasto, to możesz zrobić takie bezglutenowe ciasto kokosowe w kubku. Wybierz jaką wersję smakową wolisz.
Ekspresowe ciasto kokosowe przepis
Składniki
składniki na bezglutenowe ciasto kokosowe podstawowe:
- 2 łyżki mąki kokosowej ( – lekko czubate)
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego lub odrobina sody)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko (- użyłam rozmiar L)
składniki na bezglutenowe ciasto bananowe:
- 0,5 banana (rozgniecionego )
- 1 garść borówek
składniki na bezglutenowe ciasto piernikowe:
- 0,5 łyżeczki kakao (gorzkiego )
- 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić bezglutenowe ciasto kokosowe w kubku
- W kubku zmieszaj wszystkie podstawowe składniki ciasta kokosowego.2 łyżki mąki kokosowej, 1 łyżka cukru kokosowego, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 szklanki mleka, 1 jajko
- Dodaj do niego dodatki – rodzynki możesz wcześniej krótko namoczyć we wrzątku.0,5 banana, 1 garść borówek
- Ciasto czekoladowe piecz około 3 minuty w mikrofalówce (ze względu na różne mocy mikrofali sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Ciasto bananowe piekłam dłużej – jakieś 4-4,30 minuty – sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe.
- Ciasto podaj na ciepło, wierzch możesz udekorować świeżymi owocami i cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bezglutenowe ciasto w kubku – uwagi
Ekspresowe ciasto kokosowe – ekspresowe, bo zrobione w kubeczku w mikrofalówce.
Taka akurat porcja dla jednej osoby, a że robi się je w 3 minuty, to zaraz potem można „upiec” kolejne i kolejne, a każde w innej wariacji smakowej :)
Ja sobie zrobiłam ciasto kokosowe o nucie czekoladowo-piernikowej – to przez brzydką pogodę za oknem, a córce ciasto kokosowo-bananowe z borówkami (mówiła, że pycha).
Wersja z bananem jest wilgotniejsza, od wersji czekoladowej (co chyba nie dziwi), więc chyba następnym razem też sobie dodam banana – chociaż to moje ciacho pierniczkowe też było pycha.
Ciasto nie dość, że pyszne i ekspresowe to do tego jest dietetyczne, bo przygotowane na mące kokosowej – policzyłam, że samo ciacho (bez dodatków na wierzchu) to około 250 kalorii – super prawda?
I do tego można go jeść bezkarnie jako śniadanie, bo jest mega pożywne!
To którą wersję wybieracie – pierniczkową, czy bananową? A może macie swoją propozycję?
Na blogu jest również przepis na czekoladowe ciasto w kubeczku robione w krówkami w środku :D albo na dużą porcję ciasta czekoladowego z mikrofalówki – mniam.
Polecane przepisy na ciasto w kubku z mikrofalówki
Wypróbujcie również inne moje przepisy na ekspresowe ciasto pieczone w kubku. Polecam takie trzy przepisy:
3 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
No właśnie :D
Najlepiej zrobić pierniczkowo bananową :D Nasze smaki, kiedyś robiłyśmy dość często, potem w mieszkaniu już nie miałyśmy mikrofali… i nadal nie mamy xD
Muszę spróbować tą wersję :)