Flatbread – podpłomyki

Zaktualizowany: 2024 5 marca
chlebki z patelni

Przepis na flatbread, czyli płaskie chlebki

Podpłomyki to rodzaj tradycyjnego polskiego pieczywa, które od wieków cieszy się dużą popularnością jako szybka i smaczna przekąska. Są to cienkie, chrupiące placki z mąki, które robi się „blisko ognia” – np. na rozgrzanej patelni. Podpłomyki to świetna przekąska do pracy, szkoły czy na piknik, ponieważ są łatwe w transporcie i nie wymagają specjalnych warunków przechowywania. Stanowią też zdrowszą alternatywę dla chipsów czy innych przekąsek wysokokalorycznych. Polecam ich spróbowanie każdemu, kto lubi chrupiące i smakowite przekąski! Możecie jest zjeść same, albo w towarzystwie różnych past kanapkowych, czy hummusu. Spróbujcie koniecznie!

flatbread

Podpłomyki flatbread przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na prostą i fajną przekąskę idealną jako dodatek do różnych dipów i sosów, to wypróbuj ten przepis.

chlebki z patelni

Flatbread – podpłomyki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste chlebki, podpłomyki smażone na patelni.
4.34 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours
Składniki

składniki potrzebne na podpłomyki

Instrukcja
 

Krok pierwszy – przygotowanie ciasta na podpłomyki

  • Świeże drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, a następnie zalej ciepłym mlekiem (nie może być zbyt gorące!) i wymieszaj dokładnie, tak aby drożdże się zupełnie rozpuściły. Miseczkę z rozczynem drożdżowym przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Ja lubię wstawić rozczyn z drożdżami do mikrofalówki lub piekarnika (gdy są wyłączone), to zapewnia drożdżom brak ewentualnych przeciągów, ale możesz je trzymać na blacie kuchennym.
    15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 160 ml mleka
  • Jeśli używasz drożdże suszone (typ instant), to nie musisz ich rozpuszczać w mleku, tale dodaj je od razu do mąki i pozostałych składników.
  • Do większej miski wsyp mąkę pszenną (może to być typ mąki 550, 650, albo nawet 500) i sól, dodaj oliwę z oliwek (możesz też użyć olej, np. rzepakowy).
    320 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oliwy
  • Wlej rozczyn drożdżowy (powinien od zwiększyć swoją objętość i zrobić się gęsty, jeśli rozczyn drożdżowy po około 20 minutach nie zmienił wyglądu, to najprawdopodobniej nadaje się do wylania i musisz przygotować nową porcję).
    80 ml wody
  • Zacznij wyrabiać ciasto – ja to robię mikserem z końcówką hakiem, w trakcie dolewaj ciepłą wodę – ciasto będzie dość gęste.
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja często wkładam je do piekarnika z temperaturą grzania ustawioną na 30 stopni – w takich warunkach ciasto drożdżowe bardzo ładnie i do tego szybko wyrasta. Jest to szczególnie pomocną w chłodniejsze dni i gdy w domu są przeciągi.

krok 2 – przygotowanie podpłomyków

  • Po wyrośnięciu ciasto lekko zagnieć i wyjmij na posypany mąką blat i krótko zagnieć w razie konieczności dodając odrobinę mąki.
  • Podziel ciasto na 6 mniej więcej równych części.
  • Rozwałkuj cienko na placek o średnicy około 20 cm i grubości około 0,5 cm. Przykryj pozostałe ciasta ściereczką, aby nie obsychały.

krok 3 – smażenie podpłomyków

  • Rozgrzej patelnię grillową (albo zwykłą) na średniej mocy palnika. Na suchą patelnię połóż jeden z placków i smaż go po około 2-3 minuty z dwóch stron. Jeśli będziesz smażyć podpłomyki na patelni grillowej, to placki będą miały dodatkowo taki fajny wzór pasków :)
  • W trakcie smażenia podpłomyka rozwałkuj następny placek i usmaż go jak poprzedni.
Prywatne
Słowa kluczowe chlebki podpłomyki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
flatbread - podpłomyki

Co to są podpłomyki?

Flatbread, to tłumacząc dosłownie „płaski chleb”. W Polsce taki typ pieczywa nazywamy ogólną nazwą „podpłomyki”. Podpłomyk, to bardzo proste pieczywo  – zwykle przygotowane po prostu z mąki i wody – które znane jest w naszej kulturze od dawna (zresztą ten typ wypieków, jest znany również w innych krajach). Kiedyś placki piekło się na rozgrzanych kamieniach, teraz wykorzystuje się po prostu patelnię. Ja swoje chlebki smażyłam na patelni grillowej, aby miały fajne paseczki.

podpłomyki

Przygotowanie podpłomyków – wskazówki

Flatbread trzeba dość cienko rozwałkować, wtedy smażenie idzie bardzo szybko – raptem około 2-3 minut na jedną stronę. Takie pieczywo możecie podać z różnymi pastami – ja je upiekłam specjalnie do hummusu i całość zaserwowałam na imprezie. Moje podpłomyki zrobiłam z ciasta drożdżowego, dzięki czemu w środku były miękkie i puszyste. Z podanego przepisu otrzymacie 6 sporych podpłomyków.

hummus pikantny
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.34 z 3 ocen
Postaw mi kawę

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na domowe pieczywo

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo. Tutaj polecam tak na szybko trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2017 9 stycznia

Podziel się przepisem

4 komentarze

  1. 452114ff189548062ac522000ac70a70?s=54&d=mm&r=g
    Magdalena 2018 18 września w 23:26- Odpowiedz

    co z mlekiem i cukrem w przypadku suszonych drożdży?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 19 września w 10:25- Odpowiedz

      Tak, dodaj :)

  2. b7b0072c3b469aa6e9ac288b9070c547?s=54&d=mm&r=g
    ilonka Os 2018 18 czerwca w 14:41- Odpowiedz

    o nie znałam tej nazwy flatbread;) ja uwielbiam dodawać rozmarynu i czarnuszki, spróbujcie, dziękie za przepis, robię częściej tego typu …placki, ciasta bo mam teraz kohersen mycook – do wyrabiania ciasta

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 18 czerwca w 14:47- Odpowiedz

      Z rozmarynem muszę spróbować, ale czarnuszki strasznie nie lubię, już nawet odrobina mi bardzo przeszkadza.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy