Frittelle di Carnevale, czyli włoskie przysmaki
Przepis na Frittelle di Carnevale
Frittelle di Carnevale, czyli karnawałowe pączki, to włoska słodka tradycja, która rozkwita podczas karnawału. To puszyste, smażone małe pączki czy też ptysie, które są często wypełnione lekkim kremem, przyprawiane skórką pomarańczową i posypane cukrem pudrem. Jeśli lubisz kuchnię włoską, to koniecznie wypróbuj ten przepis na włoskie pączki!
Spis treści
Frittelle di Carnevale przepis krok po kroku
Jeśli lubisz małe słodkie ciastka wypełnione lekkim kremem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Frittelle di Carnevale, czyli włoskie przysmaki przepis
Składniki
składniki na ciasto ptysiowe
- 250 ml wody
- 50 g masła
- 1 szczypta soli
- 150 g mąki pszennej (- 1 )
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka (rozmiar L)
składniki na krem do ptysiów
dodatkowe składniki do fritelle
- tłuszcz ( do smażenia)
- cukier puder (do oprószenia)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto ptysiowe do fritelle
- Zagotuj wodę z masłem i solą (do momentu aż całe masło się rozpuści).250 ml wody, 50 g masła, 1 szczypta soli
- Dodaj powoli mąkę i energicznie mieszaj, aż całość się dobrze połączy.150 g mąki pszennej
- Odstaw garnek z ciastem do wystudzenia.
- Do chłodnego ciasta dodaj pojedynczo jajka i miksuj, aż się dobrze połączą, na koniec dodaj proszek do pieczenia.4 jajka, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zrobić krem do fritelle
- Mleko zagrzej.500 ml mleka
- Żółtka i jajko ubij z cukrem na puszystą gęstą masę.2 żółtka, 1 jajko, 125 g cukru
- Dodaj mąkę do jajek i wymieszaj.65 g mąki pszennej
- Masę jajeczną zalej gorącym mlekiem i dokładnie wymieszaj.
- Przelej całość do garnka i gotuj, aż masa zgęstnieje.
- Gotowy, jeszcze gorący, krem przykryj kawałkiem foli spożywczej, tak aby folia dotykała kremu (zapobiegnie to powstaniu na nim twardej skorupki).
- Odstaw krem do wystudzenia.
- Do chłodnego kremu możesz dodać odrobinę ulubionego likieru.
Ptysie fritelle wykończenie:
- W rondelku do szerokim dnie rozgrzej mocno tłuszcz (możesz wlać do niego kieliszek spirytusu albo wódki – zapobiegnie to nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu przez ptysie).tłuszcz
- Małą łyżeczką nakładaj nieduże porcje ciasta (ptysie sporo urosną).
- Smaż aż będą rumiane (ptysie same się obracają w rondelku :)).
- Gotowe ptysie odsącz na ręczniku papierowym, a gdy przestygną nadziej za pomocą szprycy cukierniczej kremem.
- Na koniec posyp cukrem pudrem.cukier puder
Notatki
Prywatne
Włoskie ptysie Fritelle – uwagi
Okres karnawału i kończący go Tłusty Czwartek rządzą się swoimi prawami i liczenie kalorii jest wtedy zabronione. Dlatego dziś zachęcam Was do przygotowania rewelacyjnych włoskich ptysiów smażonych w głębokim tłuszczu – frittelle di Carnevale. Oryginalnie do ciasta dodawane są rodzynki, w innych wersjach ptysie nadziewane są kremem. Ja zrobiłam w domu właśnie taką wersję nadziewaną kremem.
Jak zrobić karnawałowe ptysie – wskazówki
Ciasto przygotowujemy jak normalnie ciasto ptysiowe, a potem smażymy je bardzo małymi porcjami (ptysie bardzo mocno rosną). Ostudzone ptysie nadziewamy kremem, posypujemy cukrem pudrem i deser gotowy. Jeśli jednak obawiacie się tego całego smażenia i jego wpływu na stan bioder, to możecie ptysie upiec w piekarniku (tutaj znajdziecie sposób pieczenia). Dodam jeszcze jedno – frittelle najbardziej smakowały mi następnego dnia, kiedy ciasto zmiękło pod wpływem kremu – wtedy całość wręcz rozpływała się w ustach. Jak dla mnie nieziemski deser! Spróbujcie koniecznie@
Ps. Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na Tłusty Czwartek.
Przepis znalazłam tutaj, ale podaję z moimi zmianami.
Poniżej jeszcze zdjęcie i filmik z pieczenia :)
Polecane przepisy na słodkości na Tłusty Czwartek
Wypróbujcie również inne moje słodkości idealne w okresie karnawału i Tłustego Czwartku. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
3 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Są pyszne :-)
O tak, baaardzo wciągające :)
Ciekawe :)