Frużelina czereśniowa
Przepis na frużelinę z czereśni
Dziś u mnie frużelina czereśniowa, czyli czereśnie w żelu, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów oraz ciast. Możecie je użyć do przełożenia tortu, udekorowania wierzchu ciasta, albo do zjedzenia z naleśnikami czy też słodkimi placuszkami.
Spis treści
Frużelina czereśniowa przepis krok po kroku
Jeśli lubicie czereśnie, to zróbcie sobie czereśnie w żelu i zjedzcie do naleśników albo podajcie z ciastem lub deserem.
Frużelina czereśniowa przepis
Składniki
składniki na frużelinę z czereśni
- 500 g czereśni ((lub innych owoców))
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3/4 szklanki cukru (- 150 g)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (rozpuszczonej w dwóch łyżkach zimnej wody)
Instrukcja
Jak zrobić frużelinę z czereśni
- Owoce umyj i wydryluj, a następnie zasyp cukrem.500 g czereśni, 3/4 szklanki cukru
- Owoce umieść w garnku na palniku i lekko podgotuj razem z sokiem z cytryny- aż owoce puszczą sok.2 łyżki soku z cytryny
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody – mniej więcej tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw ją do napęcznienia. Następnie podgrzej lekko żelatynę, aby się rozpuściła (możesz to zrobić w mikrofalówce).3 łyżeczki żelatyny
- Do mąki ziemniaczanej możesz dodać trochę wytworzonego soku, wymieszać i dodać do owoców. Całość dokładnie wymieszaj.2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Do żelatyny również dodaj trochę soku z owoców i dodaj do garnka i energicznie wymieszaj – uważaj, żeby nie utworzyły się grudki.
- Odstaw frużelinę do wystygnięcia i zagęszczenia.
Notatki
Prywatne
Czereśnie w żelu – uwagi
Frużelina czereśniowa to zaraz po frużelinie z wiśni moja ulubiona.
Mój dzisiejszy przepis jest fajnym dodatkiem do wszelkich naleśników, omletów, ciast i deserów.
Mam na myśli frużelinę – czyli coś pomiędzy kisielem, a galaretką – moja frużelina jest czereśniowa.
Przygotowuje się ją szybko i można ją zrobić z dowolnych owoców.
Jeśli frużelina po wystygnięciu za mocno wam się zetnie, to można ją lekko podgrzać w mikrofalówce i dokładnie wymieszać, albo dodać do niej odrobinę gorącej wody.
Ja swoje czereśnie w żelu wykorzystałam między innymi do kokosowego sernika na zimno i razem smakowały wyśmienicie. Zdecydowanie polecam!
Przepis znalazłam na Moich Wypiekach.
Polecane przepisy na frużelinę i konfitury
Zobaczcie inne moje przepisy na pyszne domowe frużeliny, dżemy i konfitury. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
2 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
[…] przepis na babeczki czekoladowe, do przełożenia oprócz kremu czekoladowego użyłam frużelinę z owoców leśnych – jej lekko kwaskowaty smak świetnie komponował się z czekoladą […]
[…] zrobiony z białego biszkoptu przełożonego frużeliną z owoców leśnych oraz kremem z serka mascarpone i śmietany […]