Frużelina truskawkowa na zimę
Przepis na domową frużelinę z truskawek
Dziś u mnie frużelina truskawkowa, którą możecie przygotować w słoiczkach na zimę, albo wykorzystać od razu jako dodatek do ciast, deserów, placków czy naleśników. Jeśli używacie ją doraźnie, to możecie ją zrobić z połowy porcji.
Spis treści
Frużelina truskawkowa na zimę przepis krok po kroku
Jeśli lubicie pyszne owocowe przetwory, to w tym roku zróbcie cudowną frużelinę z truskawek i wykorzystajcie ją w swoich deserach.
Frużelina truskawkowa na zimę przepis
Składniki
składniki na frużelinę z truskawek
- 1 kg truskawek
- 1-1,5 szklanki cukru ((zależy od słodyczy truskawek) – 200-300 g)
- sok z jednej średniej cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej ((czubate))
- około 50-100 ml wody (do rozpuszczenia mąki)
Instrukcja
Jak zrobić frużelinę truskawkową
- Truskawki umyj, usuń szypułki, większe owoce podziel na połówki lub na ćwiartki.1 kg truskawek
- Włóż owoce do garnka, zasyp cukrem (użyj szklankę cukru, potem dosłodzisz wg potrzeby).1-1,5 szklanki cukru
- Odstaw garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.
- Podgotuj truskawki na małym ogniu – dodaj sok z cytryny.sok z jednej średniej cytryny
- Gdy owoce zmiękną dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą – energicznie wymieszaj.2 łyżki mąki ziemniaczanej, około 50-100 ml wody
- Przełóż frużelinę do wyparzonych słoików i zakręć.
Prywatne
Frużelina z truskawek – uwagi
Truskawki powoli się kończą (za to mąż kupił najsmaczniejsze truskawki w tym sezonie), więc śpieszcie się z przetworami.
Ja sobie zrobiłam kilka słoiczków truskawkowej frużeliny i nastawiliśmy nalewkę truskawkową (już nie mogę się doczekać :)).
Taka frużelina truskawkowa będzie świetnym dodatkiem do różnych deserów, albo do moich ulubionych pancakesów i naleśników.
W przygotowaniu jest szybsza od tradycyjnego dżemu, więc warto zrobić chociaż trochę.
Dodam, że taka frużelina jest świetna do tortów – ja ostatnio najczęściej korzystam właśnie z dodatku owocowej frużeliny.
Przygotowałam sobie porcję z 1 kg truskawek i otrzymałam 6 słoiczków (o pojemności od 150 ml do 300 ml).
Aby zachować piękny czerwony kolor frużeliny trzeba do niej dodać sok z cytryny.
Wcześniej na blogu pojawiały się już przepisy na różne frużeliny owocowe – tamte zwykle były zużywane doraźnie, tą możecie sobie zawekować (różni się też ona od poprzednich przepisów brakiem żelatyny).
Frużelina po przygotowaniu jest dość płynna, ale gęstnieje w trakcie tężenia.
Polecane przepisy na domowe przetwory z owoców
Koniecznie wypróbujcie również te przepisy na pyszne owocowe frużeliny i konfitury.
Przepis na domową frużelinę z truskawek to świetny pomysł na przetwory z truskawek. Taka truskawkowa frużelina to idealny dodatek do różnych deserów i ciast. Możecie ją dodać do lodów, polać nią placuszki na śniadanie, albo naleśniki. Możecie je również wykorzystać do owocowych deserów, np. możecie użyć w deserze Eton Mess zamiast świeżych owoców. Zobaczcie mój przepis na truskawki w żelu i sprawdźcie jak zrobić frużelinę truskawkową. Wybierzcie do niej dojrzałe, słodkie i aromatyczne owoce, a frużelina będzie jeszcze smaczniejsza. Frużelina truskawkowa będzie wam przypominać upalne i słodkie lato. Gorąco polecam wam ten przepis!
19 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Frużelina truskawkowa przepis
Truskawkowa frużelina
Frużelina wyszła super! To co nie włożyłam do słoika natychmiast zniknęło. Domowy degustator się poczęstował :)
Super :)
Dzielone malinowa zrobić w ten sam sposób?
Tak
Czy taka fruzelina przetrwa zimę na półce w spiżarce jeśli dekiel się zassie? Czy trzeba ją trzymać w lodówce??
Spokojnie możesz je trzymać jak normalne przetwory! :)
Frużelina jest pyszna :) Wcale nie czuć mąki! Super!
Super Basiu, że ci smakuje :)
aaaaaaa…moja frużelina smakuje jak kisiel;/
Ona tak trochę smakuje – to przez mąkę ziemniaczaną :)
To co nie zmieściło mi się do słoiczków, zostawiłam w miseczce na noc- intensywny smak „kisielu” już przestał tak razić;P do głosu doszły truskawki;) mąka się chyba „przegryzła”, a słoiczki z frużeliną wyglądają cudnie;) dziękuję!
Witam . Czy konieczne jest dodawanie cukru ? Niektóre owoce same w sobie są bardzo słodkie. Prosze mi napisać czy mogę obejść sie bez dodatkowej słodyczy :)
Ogólnie cukier działa jako substancja konserwująca. Możesz ograniczyć jego ilość – daj do smaku :)
[…] Mamy tu biały biszkopt, krem który uwielbiają dzieci, czyli bita śmietana i mascarpone oraz masę domowej frużeliny truskawkowej (możecie ją zrobić sami – przepis znajdziecie tutaj). […]
[…] sobie ostatnio mały zapasik frużeliny truskawkowej i czekałam na atrakcyjniejsze ceny wiśni, aby przygotować sobie kilka słoiczków frużeliny […]
dzięki za przepis – wyszło mi 5 słoików – oblizałam łyżkę – ale pycha!!
to w takim razie truskawki już sie marynują w cukrze :)
Czy trzeba jeszcze zawekować słoiki, czy wystarczy odwrócić je do góry nogami?
Ja ich nie wekowałam :)