Frużelina wiśniowa do słoików

Zaktualizowany: 2023 26 lipca
frużelina wiśniowa

Przepis na frużelinę wiśniową idealną do deserów i nie tylko

Dziś u mnie bardziej przetworowo, bo rozgościła się tu frużelina wiśniowa, którą możecie zrobić w słoiki i wykorzystać jesienią. Frużelinę możecie też zużyć od razu jako dodatek do tortów, ciast, deserów czy też placków i naleśników.

frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa przepis krok po kroku

Jeśli lubicie wiśnie i przetwory z wiśni, to w tym roku zróbcie frużelinę wiśniową, która wspaniale nadaje się jako dodatek do różnych ciast i deserów.

frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa do słoików przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domową frużelinę z wiśni idealną jako dodatek do ciast.
4.21 z 77 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 1 hour 10 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 4 słoiki
Składniki

składniki na frużelinę wiśniową

  • 1 kg wiśni (wydrylowanych (razem z sokiem powstałym przy drylowaniu))
  • 300-400 g cukru (do smaku)
  • 1 cytryna (sok z niej wyciśnięty)
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej ((użyłam trzy, bo miałam bardzo dużo soku))
  • 50 ml wody ( – do rozrobienia mąki)
Instrukcja
 

Jak zrobić frużelinę wiśniową

  • Wiśnie podgotuj razem z cukrem – w trakcie puszczą one jeszcze więcej soku – ja gotowałam około godzinę.
    1 kg wiśni, 300-400 g cukru
  • Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zamieszaj.
    1 cytryna
  • Mąkę zmieszaj z zimną wodą i dodaj do gotujących się wiśni, energicznie wymieszaj – powinien powstać ci kisiel.
    2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, 50 ml wody
  • Przełóż frużelinę do wyparzonych słoików i od razu zamknij (nie ma potrzeby pasteryzowania słoików).
Notatki
Słoiki przed nałożeniem frużeliny należy wyparzyć wrzątkiem – zalewa się je do pełna wrzątkiem i pozostawia tak na około 15 minut (podobnie przykrywki), albo można je wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
Prywatne
Słowa kluczowe jak zrobić frużelinę, wiśnie w sosie, wiśnie w żelu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
frużelina wiśniowa1

Frużelina z wiśni – uwagi

Przygotowałam sobie ostatnio mały zapasik frużeliny truskawkowej i czekałam na atrakcyjniejsze ceny wiśni, aby przygotować sobie kilka słoiczków frużeliny wiśniowej.

Taka frużelina wiśniowa będzie idealna do wypieków wzorowanych na torcie z czarnego lasu, albo chociażby do moich ulubionych pancaksów lub naleśników :)

Ceny na ryneczku spadły i koleżanka kupiła mi 3 kg wiśni – poszalałam w kuchni i zrobiłam z nich 5 i pół słoika frużeliny (to pół do natychmiastowej degustacji) oraz dwa ciasta – trzeba dbać o współpracowników ;)

Wiśnie podczas drylowania puściły mnóstwo soku (dodatkowo zlałam sok, który zebrał się razem z pestkami), więc odstawiałam już dodatkowo wiśni z cukrem, aby puściły sok.

Przy wiśniach skorzystałam z tego samego przepisu, ale go zmodyfikowałam, więc podaję tutaj wersję „wiśniową” ;)

frużelina wiśniowa3

 Polecane przepisy na owocowe przetwory

Zobaczcie również inne moje przepisy na różne owocowe przetwory, które będą idealne na jesień i zimę. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 30 lipca