Funnel cake, czyli lane ciasto
Przepis na naleśniki z ciasta lanego na głębokim tłuszczu
Dziś u mnie funnel cake, czyli ciasto lane przez lejek i smażone na głębokim tłuszczu. Zależnie jak dużo ciasta nalejecie możecie otrzymać mniejsze placki, albo większe naleśniki na całą patelnię. Takie smażone ciasto możecie podać z ulubionymi dodatkami, u mnie to świeże jagody, trochę śmietany lub jogurtu i miód. Gorąco polecam!
Spis treści
Funnel cake, czyli lane ciasto przepis krok po kroku
Jeśli lubicie smażone na tłuszczu placki i placuszki, to spróbujcie to ciasto z lejka. Jest mega sycące i możecie je podać z różnymi dodatkami.
Funnel cake, czyli ciasto lane przepis
Składniki
składniki na ciasto lane
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1 szklanka mleka (- 250 ml)
- 1 szklanka wody (- 250 ml (użyłam mineralną lekko gazowaną))
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 szklanki mąki pszennej (- 450 g)
- 1/4 szklanki cukru (- 50 g)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- wódka (- ewentualnie "chlust" (aby naleśniki mniej chłonęły tłuszcz))
- tłuszcz (do smażenia)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto lane przez lejek
- W dużej misce zmiksuj jajka z solą.2 jajka, 1/4 łyżeczki soli
- W drugiej misce zmieszaj razem suche składniki.3 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia
- Dodaj porcjami suche składniki do jajek – na zmianę z mlekiem i wodą (wyjdzie ciasto gęstsze od naleśnikowego).1 szklanka mleka, 1 szklanka wody
- Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- W szerokim i raczej niewysokim rondlu rozgrzej tłuszcz – najlepiej do temperatury około 180-190 stopni (jeśli temperatura będzie niższa naleśniki będą chłonąć dużo tłuszczu).tłuszcz
- Porcję ciasta (nalewałam chochlą do zupy) wlej do lejka (takiego normalnego lejka kuchennego) – aby ciasto się nie wylało palcem zakryj dolny otwór.
- Zdejmij palec i wylej ciasto na tłuszcz – wylewaj ciasto ruchem spiralnym i tak aby nie było za dużo przerw.
- Jeden cały lejek to jeden naleśnik.
- Ciasto smaż z dwóch stron na rumiano.
- Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
- Posyp cukrem pudrem i podaj z ulubionymi dodatkami.kwaśna śmietana, miód, cukier puder, jagody
Prywatne
Naleśniki z ciasta lanego – uwagi
Dziś coś z propozycji śniadaniowo-obiadowych :)
Funnel cake to ciasto bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i jego przygotowanie polega na wylewaniu ciasta przez lejek (funnel) okrężnymi ruchami na gorący głęboki tłuszcz.
Placki lane smaży się z obu stron na rumiano i tradycyjnie podaje obficie posypane cukrem pudrem. Równie popularne jest podawanie ich z cynamonem, rozpuszczoną czekoladą, galaretką, bitą śmietaną i świeżymi owocami – generalnie wszystkim tym, co wyobraźnia podpowie :)
Lanie ciasta przez mały otwór powoduje, że tworzą się rozmaite nieregularne formy, które jeszcze dodatkowo pod wpływem ciepła rosną.
Ciasto należy przewrócić na drugą stronę, dlatego nie zalecam robienia zbyt dużych placków, bo będziecie mieli niezły problem z jego przewróceniem – wiem, o czym mówię ;)
Po próbach robiliśmy placki o rozmiarze mniej więcej małego talerzyka (w sumie wyszło nam 7 takich placuszków).
Ciasto jest po upieczeniu dość tłuste, dlatego polecam odsączenie go na ręczniku papierowym (nie zaszkodzi też dodanie do ciasta – przed smażeniem – kieliszka wódki).
Wypróbujcie również inne moje przepisy na placki, polecam wam również mój przepis na chrust lany – podobny do tych lanych naleśników.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na naleśniki
Koniecznie zobaczcie moje przepisy na pyszne i elastyczne naleśniki idealne nie tylko na śniadanie, ale również na desery, czy też na przekąskę w ciągu dnia. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
21 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Naleśnik z tego przepisu jest bardzo dobry ale w smaku nie przypomina wcale tego z Chaty Wędrowca
Ja nigdzie nie pisałam, że tak smakuje.
[…] https://wypiekibeaty.com.pl/funnel-cake/ […]
Dzień dobry,
Jakiego tłuszczu Pani użyła do smażenia? W jakiej ilości?
Pozdrawiam
Ojej uzyłam rzepakowy ale ilość musisz dobraćw zależności od naczynia do którego go wlejesz. Ciasto musi pływać.
[…] Ps. Ciasto możecie też nalewać za pomocą zwykłego lejka – podobnie jak w przepisie na funnel cake […]
A mi placek ten przypomina te, które jadałam podczas ostatnich wakacji w Tunezji. Muszę spróbować i porównać czy to jest właśnie to
Super przepis zrobilam wspolnie z synem i obiedlismy sie cala rodzina 4 ogromne nalesniki z bita smietana i malinami jezynami :-) podobne jedlismy w tym roku w Chacie Wedrowca w Wetlinie smak pozostal do dzis, jednak cena nie na Polskie kieszenie. Pozdrawiam
Cieszę sie, że smakowało :) zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)
Zrobiłam! Pyszne! Moja teściowa robiła takie naleśniki od zawsze i w domu męża nazywano je "grzybem omletem". Przepis zapewne nie był zastrzeżony znakiem towarowym ale przepadł. Dzięki Pani przywołaliśmy smaki z dzieciństwa. Wielkie dzięki!
Bardzo się cieszę :)
Przepis mega rozpływa się w ustach, lepszy mi wyszedł niż w chacie wędrowca jadłam i przede wszystkim dużo tańszy bo jeden placek jakieś 5zł wychodzi a nie 38zł .
Dziękuję i zapraszam po inne przepisy :)
Popieram cię lili w 100%.Ja już robiłam trzy razy i zawsze wychodzi obłędnie pyszny.Widocznie w chacie zrobili sobie nie złą reklamę na całe Bieszczady i dlatego ta cena jest kosmiczna ,w sierpniu placek kosztował prawie pięć dyszek ,no cóż takie realia.Pozdawiam.
Cieszę się, że placuszek smakował :)
Pani Beato ,w zeszłym tygodniu byliśmy w Bieszczadach i za namową znajomych byliśmy na placku ,było okej ,a dziś zrobiłam z pani przepisu i muszę przyznać iż wyszły doskonałe a może nawet lepsze niż w chacie już nie wspomnę o kosztach ,za dwadzieścia pięć złotych wyszło osiem ze wszystkimi możliwymi dodatkami ,po prostu raj dla podniebienia .Przepis na stałe już u nas zagości ,dziękuje pięknie i pozdrawiam Aneta śląskie.
Bardzo się cieszę, że placek się udał :) Zapraszam po inne przepisy :)
W USA naleśnik ten jest znany pod nazwą Funnel cake, w Niemczech i Tyrolu Strauben, Stubele. Znany tez jest w Norwegii gdzie podawany jest w rozmaitych wersjach, na słodko, na słono, w formie pizzy….
Cudownie się prezentuje! Nigdy takiego placka nie jadłam, ale coś czuję, że będę musiała go wypróbować ;)
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam :)
Pani Beato. Nie ma przepisu bo nasz naleśnik jest chroniony przez Urząd Patentowy RP ( co jest zaznaczone w menu). Zgodnie z klauzulą ochrony ( do wglądu w UP w Warszawie) nie można go kopiować. Bieszczadzki Naleśnik Gigant jest zastrzeżonym znakiem towarowym. Jeśli chce Pani znać szczegóły klauzuli chętnie Panią poinformuję mailowo :)pozdrawiam serdecznie Ewa Żechowska chatawedrowca@gmail.com
Domyśliłam się, że przepis jest tajemnicą :) Nie wiem,czy „ciasto z lejka” jest chociaż odrobinę zbliżone do waszego przepisu, ale może daje chociaż namiastkę Bieszczad również w innych zakątkach kraju :)