Funnel cake, czyli lane ciasto

Zaktualizowany: 2023 6 listopada
naleśnik bieszczadzki z ciasta lanego

Przepis na naleśniki z ciasta lanego na głębokim tłuszczu

Dziś u mnie funnel cake, czyli ciasto lane przez lejek i smażone na głębokim tłuszczu. Zależnie jak dużo ciasta nalejecie możecie otrzymać mniejsze placki, albo większe naleśniki na całą patelnię. Takie smażone ciasto możecie podać z ulubionymi dodatkami, u mnie to świeże jagody, trochę śmietany lub jogurtu i miód. Gorąco polecam!

funnel cake

Funnel cake, czyli lane ciasto przepis krok po kroku

Jeśli lubicie smażone na tłuszczu placki i placuszki, to spróbujcie to ciasto z lejka. Jest mega sycące i możecie je podać z różnymi dodatkami.

funnel cake naleśnik gigant z jagodami

Funnel cake, czyli ciasto lane przepis

Wypieki Beaty
Przepis na placki z lanego ciasta idealne do podania z owocami.
4.25 z 4 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 30 minut
Składniki

składniki na ciasto lane

  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 1 szklanka mleka (- 250 ml)
  • 1 szklanka wody (- 250 ml (użyłam mineralną lekko gazowaną))
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 szklanki mąki pszennej (- 450 g)
  • 1/4 szklanki cukru (- 50 g)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • wódka (- ewentualnie "chlust" (aby naleśniki mniej chłonęły tłuszcz))
  • tłuszcz (do smażenia)

dodatkowe składniki do podania ciasta lanego

  • kwaśna śmietana
  • miód
  • jagody ((lub inne owoce))
  • cukier puder
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto lane przez lejek

  • W dużej misce zmiksuj jajka z solą.
    2 jajka, 1/4 łyżeczki soli
  • W drugiej misce zmieszaj razem suche składniki.
    3 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Dodaj porcjami suche składniki do jajek – na zmianę z mlekiem i wodą (wyjdzie ciasto gęstsze od naleśnikowego).
    1 szklanka mleka, 1 szklanka wody
  • Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • W szerokim i raczej niewysokim rondlu rozgrzej tłuszcz – najlepiej do temperatury około 180-190 stopni (jeśli temperatura będzie niższa naleśniki będą chłonąć dużo tłuszczu).
    tłuszcz
  • Porcję ciasta (nalewałam chochlą do zupy) wlej do lejka (takiego normalnego lejka kuchennego) – aby ciasto się nie wylało palcem zakryj dolny otwór.
  • Zdejmij palec i wylej ciasto na tłuszcz – wylewaj ciasto ruchem spiralnym i tak aby nie było za dużo przerw.
  • Jeden cały lejek to jeden naleśnik.
  • Ciasto smaż z dwóch stron na rumiano.
  • Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
  • Posyp cukrem pudrem i podaj z ulubionymi dodatkami.
    kwaśna śmietana, miód, cukier puder, jagody
Prywatne
Słowa kluczowe lane ciasto, lane placki, naleśniki z jagodami, naleśniki z lanego ciasta, smażone naleśniki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
naleśnik gigant przepis

Naleśniki z ciasta lanego – uwagi

Dziś coś z propozycji śniadaniowo-obiadowych :)

Funnel cake to ciasto bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i jego przygotowanie polega na wylewaniu ciasta przez lejek (funnel) okrężnymi ruchami na gorący głęboki tłuszcz.

Placki lane smaży się z obu stron na rumiano i tradycyjnie podaje obficie posypane cukrem pudrem. Równie popularne jest podawanie ich z cynamonem, rozpuszczoną czekoladą, galaretką, bitą śmietaną i świeżymi owocami – generalnie wszystkim tym, co wyobraźnia podpowie :)

Lanie ciasta przez mały otwór powoduje, że tworzą się rozmaite nieregularne formy, które jeszcze dodatkowo pod wpływem ciepła rosną.

Ciasto należy przewrócić na drugą stronę, dlatego nie zalecam robienia zbyt dużych placków, bo będziecie mieli niezły problem z jego przewróceniem – wiem, o czym mówię ;)

Po próbach robiliśmy placki o rozmiarze mniej więcej małego talerzyka (w sumie wyszło nam 7 takich placuszków).

Ciasto jest po upieczeniu dość tłuste, dlatego polecam odsączenie go na ręczniku papierowym (nie zaszkodzi też dodanie do ciasta – przed smażeniem – kieliszka wódki).

Wypróbujcie również inne moje przepisy na placki, polecam wam również mój przepis na chrust lany – podobny do tych lanych naleśników.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.25 z 4 ocen
Postaw mi kawę
naleśnik gigant z jagodami

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na naleśniki

Koniecznie zobaczcie moje przepisy na pyszne i elastyczne naleśniki idealne nie tylko na śniadanie, ale również na desery, czy też na przekąskę w ciągu dnia. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2014 25 lipca

Podziel się przepisem

21 komentarzy

  1. 6990bf664e222cc48bcc04fbc10bc772?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2023 6 listopada w 13:59- Odpowiedz

    2 gwiazdek
    Naleśnik z tego przepisu jest bardzo dobry ale w smaku nie przypomina wcale tego z Chaty Wędrowca

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 6 listopada w 14:06- Odpowiedz

      Ja nigdzie nie pisałam, że tak smakuje.

  2. Bieszczady w wersji bourgeois 30.08.2020 – Wolna Grupa Podróżnicza 2020 2 października w 17:22- Odpowiedz

    […] https://wypiekibeaty.com.pl/funnel-cake/ […]

  3. 4077971ac4f6679f04d99ddf0d68668c?s=54&d=mm&r=g
    hania 2016 20 marca w 09:26- Odpowiedz

    Dzień dobry,
    Jakiego tłuszczu Pani użyła do smażenia? W jakiej ilości?
    Pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 20 marca w 10:12- Odpowiedz

      Ojej uzyłam rzepakowy ale ilość musisz dobraćw zależności od naczynia do którego go wlejesz. Ciasto musi pływać.

  4. Chrust lany - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 29 stycznia w 07:13- Odpowiedz

    […] Ps. Ciasto możecie też nalewać za pomocą zwykłego lejka – podobnie jak w przepisie na funnel cake […]

  5. b7d802d07628664201d7b2a60942af44?s=54&d=mm&r=g
    Mysz-ka 2015 3 grudnia w 16:07- Odpowiedz

    A mi placek ten przypomina te, które jadałam podczas ostatnich wakacji w Tunezji. Muszę spróbować i porównać czy to jest właśnie to

  6. 31389d81f01191cb828d01e4bed47628?s=54&d=mm&r=g
    Horcia 2015 13 września w 16:46- Odpowiedz

    Super przepis zrobilam wspolnie z synem i obiedlismy sie cala rodzina 4 ogromne nalesniki z bita smietana i malinami jezynami :-) podobne jedlismy w tym roku w Chacie Wedrowca w Wetlinie smak pozostal do dzis, jednak cena nie na Polskie kieszenie. Pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 13 września w 16:48- Odpowiedz

      Cieszę sie, że smakowało :) zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)

  7. ?s=54&d=mm&r=g
    Patrycja Skłodowska 2015 7 lutego w 17:15- Odpowiedz

    Zrobiłam! Pyszne! Moja teściowa robiła takie naleśniki od zawsze i w domu męża nazywano je "grzybem omletem". Przepis zapewne nie był zastrzeżony znakiem towarowym ale przepadł. Dzięki Pani przywołaliśmy smaki z dzieciństwa. Wielkie dzięki!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 7 lutego w 19:48- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę :)

  8. e6c332eac3fc2e1c39bb9e9d2088fc3e?s=54&d=mm&r=g
    lili13213 2014 6 października w 13:16- Odpowiedz

    Przepis mega rozpływa się w ustach, lepszy mi wyszedł niż w chacie wędrowca jadłam i przede wszystkim dużo tańszy bo jeden placek jakieś 5zł wychodzi a nie 38zł .

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 8 października w 09:05- Odpowiedz

      Dziękuję i zapraszam po inne przepisy :)

    • d530e89cb8c62514eab0a53d7b296102?s=54&d=mm&r=g
      aneta 2014 10 października w 15:48- Odpowiedz

      Popieram cię lili w 100%.Ja już robiłam trzy razy i zawsze wychodzi obłędnie pyszny.Widocznie w chacie zrobili sobie nie złą reklamę na całe Bieszczady i dlatego ta cena jest kosmiczna ,w sierpniu placek kosztował prawie pięć dyszek ,no cóż takie realia.Pozdawiam.

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2014 11 października w 16:42- Odpowiedz

        Cieszę się, że placuszek smakował :)

  9. d530e89cb8c62514eab0a53d7b296102?s=54&d=mm&r=g
    aneta 2014 28 sierpnia w 11:19- Odpowiedz

    Pani Beato ,w zeszłym tygodniu byliśmy w Bieszczadach i za namową znajomych byliśmy na placku ,było okej ,a dziś zrobiłam z pani przepisu i muszę przyznać iż wyszły doskonałe a może nawet lepsze niż w chacie już nie wspomnę o kosztach ,za dwadzieścia pięć złotych wyszło osiem ze wszystkimi możliwymi dodatkami ,po prostu raj dla podniebienia .Przepis na stałe już u nas zagości ,dziękuje pięknie i pozdrawiam Aneta śląskie.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 28 sierpnia w 21:21- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że placek się udał :) Zapraszam po inne przepisy :)

      • 5a6759f052497426f904a8be02287194?s=54&d=mm&r=g
        grazyna 2014 21 września w 16:08- Odpowiedz

        W USA naleśnik ten jest znany pod nazwą Funnel cake, w Niemczech i Tyrolu Strauben, Stubele. Znany tez jest w Norwegii gdzie podawany jest w rozmaitych wersjach, na słodko, na słono, w formie pizzy….

  10. 66ce8949b9200127c0a0a9fb6c1f8d67?s=54&d=mm&r=g
    Patrycja 2014 28 lipca w 22:56- Odpowiedz

    Cudownie się prezentuje! Nigdy takiego placka nie jadłam, ale coś czuję, że będę musiała go wypróbować ;)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam :)

  11. 69ac0afe560d8f2395f439f0a2ef82b2?s=54&d=mm&r=g
    Ewa Żechowska 2014 26 lipca w 10:26- Odpowiedz

    Pani Beato. Nie ma przepisu bo nasz naleśnik jest chroniony przez Urząd Patentowy RP ( co jest zaznaczone w menu). Zgodnie z klauzulą ochrony ( do wglądu w UP w Warszawie) nie można go kopiować. Bieszczadzki Naleśnik Gigant jest zastrzeżonym znakiem towarowym. Jeśli chce Pani znać szczegóły klauzuli chętnie Panią poinformuję mailowo :)pozdrawiam serdecznie Ewa Żechowska chatawedrowca@gmail.com

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 26 lipca w 14:10- Odpowiedz

      Domyśliłam się, że przepis jest tajemnicą :) Nie wiem,czy „ciasto z lejka” jest chociaż odrobinę zbliżone do waszego przepisu, ale może daje chociaż namiastkę Bieszczad również w innych zakątkach kraju :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy