Galette figowe, czyli rustykalna tarta z figami
Przepis na proste kruche ciasto z nadzieniem z fig
Dziś u mnie króluje rustykalna tarta z figami, czyli tarta galette. Mamy tu rozpływające się w ustach kruche ciasto, a do tego słodkie i soczyste świeże figi i odrobina dżemu do posmarowania owoców. Jeśli macie akurat świeże figi i zastanawiacie się jakie ciasto zrobić z figami, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Spis treści
Rustykalna tarta z figami przepis krok po kroku
Jeśli lubicie słodkie kruche ciasta z owocami, to koniecznie zróbcie taką prostą tartę pieczoną bez foremki.
Galette figowe, czyli rustykalna tarta z figami przepis
Składniki
składniki na kruche ciasto do tarty galette
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej (- 190 g)
- 2 łyżki cukru
- 1 szczypta soli
- 125 g masła (zimnego – w kawałkach)
- 3 łyżki wody (lodowatej )
składniki na nadzienie owocowe do tarty
Instrukcja
Jak zrobić kruchą tartę z figami
- Wszystkie składniki ciasta umieść w misce i szybko zagnieć ciasto,1 1/4 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 1 szczypta soli, 125 g masła, 3 łyżki wody
- Zawiń je w folię i schłodź w lodówce przez około godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm i wielkości około 30 cm (możesz to od razu zrobić na papierze do pieczenia – wtedy nie będzie problemów z przeniesieniem ciasta na blachę).
- Cukier zmieszaj z mąką i wysyp mieszaniną wierzch ciasta – zostaw dookoła czysty margines o wielkości około 5 cm (dzięki temu sok z owoców nie będzie się wchłaniał do ciasta i go moczył).2 łyżki cukru, 1 łyżka mąki
- Ułóż ściśle owoce na wierzchu ciasta (oprócz czystego marginesu).ok 500 g fig lub innych owoców
- Pozostawione ciasto nałóż na wierzch owoców i posyp odrobiną cukru.trochę cukru
- Piecz tartę w 200 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut – aż ciasto będzie rumiane.
- Po upieczeniu tartę lekko ostudź.
- Dżem włóż do rondelka i podgrzej do momentu aż będzie płynny.2 łyżki dżemu
- Ciepłym posmaruj wierzch owoców.
- Możesz podać ciasto z lodami :)
Prywatne
Tarta galette z figami – uwagi
Pod tajemniczą nazwą galette kryje się rustykalna tarta z figami :)
A czemu rustykalna?
Bo ma prosty wygląd i można ją zrobić z niewielu składników.
Ciasta typu galette wywodzą się z Francji i są to okrągłe ciasta pieczone bez foremki zrobione z kruchego ciasta z nadzieniem. Najbardziej popularne jest galette des rois pieczone na święto Trzech Króli. Przygotowywane jest z ciasta francuskiego i ma migdałowe nadzienie.
Oprócz tego tradycyjnego galette przygotowuje się rozmaite tarty z nadzieniem owocowym – można owoce podsypać mielonymi migdałami, które będą wchłaniać sok z owoców.
Ja ze względu na mój chorwacki urlop przygotowałam tartę z figami.
Figi rosną tutaj wszędzie – w ogródkach, wzdłuż drogi, na spalonych słońcem i wysuszonych polach i stokach. O miejsce dla siebie walczą z dziko rosnącymi granatami – w okolicy Vinisce jest ich tyle, że nie wiem, których drzew jest więcej :)
Skorzystałam z tego bogactwa owoców (trochę zjadłam na surowo – najlepsze figi są schłodzone w lodówce) i upiekłam ciacho, do jeszcze ciepłego podałam lody i kawę – wyszło bardzo pysznie :)
Oczywiście figi możecie zastąpić innymi owocami – np. brzoskwiniami, jabłkami albo drobnymi owocami jagodowymi.
Jeśli macie pod ręką figi, to koniecznie zróbcie to proste ciasto z figami, polecam wam również inne moje przepisy na kruche ciasta oraz na pyszne tarty.
Polecane przepisy na tartę galette
Zobaczcie inne moje przepisy na proste i szybkie tarty galette pieczone z różnymi nadzieniami – również w wersji na słono. Tutaj polecam takie trzy przepisy: