Gofry bananowe chrupiące
Przepis na bananowe gofry chrupiące
Zapraszam dziś na pyszne i słodkie drożdżowe gofry bananowe dla dzieci (i nie tylko) zrobione z dodatkiem rozgniecionych dojrzałych bananów. Owoce dodane do ciasta nadają mu wyjątkowej i naturalnej słodyczy oraz świetnego smaku. Takie gofry na pewno zasmakują szczególnie dzieciom, ale również dorośli skuszą się na jednego lub dwa. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Drożdżowe gofry bananowe przepis krok po kroku
Jeśli lubicie słodkie gofry na śniadanie i nie tylko, to koniecznie zróbcie takie gofry na drożdżach z bananami!
Gofry bananowe chrupiące przepis
Składniki
składniki na gofry bananowe
- 30 g świeżych drożdży
- 180 ml mleka (letniego )
- 1 łyżeczka cukru ( – do drożdży)
- 400 g mąki pszennej (- 2 i 2/3 szklanki)
- 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
- 3 banany (bardzo dojrzałe – rozgniecione widelcem)
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 ml oleju
- 50 g cukru ( – można pominąć)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe gofry bananowe
- Drożdże rozkrusz i zasyp łyżeczką cukru, wlej letnie mleko (nie może być gorące) i dokładnie wymieszaj.30 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 180 ml mleka
- Miseczkę z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut – aby rozczyn zaczął pracować.
- W dużej misie umieść mąkę, cynamon, rozgniecione banany, sól, jajko, olej i cukier (jeśli używasz).400 g mąki pszennej, 1 jajko, 3 banany, 1 szczypta soli, 50 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i ostaw do wyrośnięcia na około godzinę, po tym czasie ciasto ponownie przemieszaj łyżką.
- Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy, a po usmażeniu odkładaj pojedynczo na kratkę – nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bananowe gofry na drożdżach – uwagi
Te gofry bananowe dla dzieci na cieście drożdżowym zasmakują nie tylko małym, ale również dużym – możecie mi wierzyć :)
Dzięki drożdżowemu ciastu są lekkie, a jednocześnie chrupiące, a banany nadają im niecodziennego smaku i naturalnej słodyczy (co prawda dodałam też do ciasta trochę cukru, ale możecie z niego zrezygnować).
Ostatnio bardzo polubiłam takie małe, nieregularne gofry – podobnie jak gofry belgijskie – więc te też upiekłam w takiej formie.
Plusem takich niedużych gofrów jest to, że każdy możecie zjeść z innymi dodatkami – super prawda?
Moje gofry bananowe na zdjęciach są po prostu posypane cukrem pudrem i podane z owocami, ale potem dodałam sobie do nich bitą śmietanę i solony karmel – w takiej kombinacji smakowały nieziemsko :D
Z przepisu otrzymacie dużo gofrów – my je jedliśmy w 6 osób i nawet kilka zostało na później.
Polecane przepisy na gofry drożdżowe
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i chrupiące gofry zrobione na drożdżach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
5 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
…Pani Beato, proszę o uchylenie rąbka tajemnicy ;) jaką moc ma Pani gofrownica? Pozdrawiam :)
Aniu, na tabliczce znamionowej mam napisane 1300W :), pozdrawiam Beata
Bardzo lubię drożdżowe gofry <3 Zrobiłaś mi smaka :)
Zrób a zasmakujesz w nich :)
Jeszcze nigdy nie próbowałyśmy drożdżowych gofrów, jesteśmy ciekawe ich smaku :)