Gofry jaglane bezglutenowe

Zaktualizowany: 2023 6 września
gofry jaglane

Przepis na jaglane gofry bezglutenowe

Przygotuj ze mną idealne gofry jaglane. Te gofry przygotowałam na mące jaglanej oraz odrobinie mąki ziemniaczanej, dzięki temu otrzymałam gofry bez glutenu. Będą więc idealne dla osób na diecie bezglutenowej. Polecam!

gofry jaglane bez glutenu

Gofry jaglane bezglutenowe przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na ciasto na gofry bez glutenu, to jesteś w dobrym miejscu!

gofry na mące jaglanej

Gofry jaglane przepis

Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące jaglane gofry bez glutenu.
4.72 z 7 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 8
Składniki

składniki na bezglutenowe gofry jaglane

Instrukcja
 

Jak zrobić jaglane gofry bez glutenu

  • Żółtka zmiksuj z cukrem.
    4 żółtka, 3-4 łyżeczki cukru
  • Obydwie mąki zmieszaj razem z proszkiem do pieczenia.
    170 g mąki jaglanej, 40 g mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Białka zmiksuj aż będą sztywne.
    4 białka
  • Do żółtek dodaj mąki na zmianę z olejem i mlekiem.
    50 g oleju, 100 ml mleka
  • Na koniec dodaj porcjami pianę z białek i delikatnie mieszaj ciasto.
  • Smaż gofry w mocno rozgrzanej maszynce do gofrów.
  • Po usmażeniu podaj od razu lub odłóż na kratkę do ostudzenia – nie układaj ciepłych gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
Prywatne
Słowa kluczowe gofry bezglutenowe, jaglane gofry
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
jaglane gofry bez glutenu

Ciasto na jaglane gofry bez glutenu – uwagi

Gofry jaglane testowaliśmy u mojej szwagierki, nie do końca zadowolił nas efekt, więc już w domu postanowiłam je lekko ulepszyć i wprowadziłam swoje modyfikacje :)

Gofry się udały i zostały pochłonięte przez rodzinkę (chociaż syn trochę marudził, że smakują inaczej).

Faktycznie smakują inaczej niż gofry na mące pszennej i przede wszystkim są dużo bardziej od nich suche – zjedzenie takiego „samego” suchego gofra nieźle zapycha.

Dlatego polecam do nich dużo bitej śmietany i owoców (ja podałam je z prażonymi jabłkami).

Za to po zjedzeniu dwóch będziecie już nieźle najedzeni :D

Z podanej porcji otrzymacie około 8 średnich gofrów – jeśli potrzebujecie więcej, to proponuję zrobić je z 1,5 porcji.

I jeszcze trochę praktycznych rad.

gofry jaglane z prażonymi jabłkami

Jak zrobić jaglane gofry bezglutenowe – wskazówki

Do przygotowania gofrów użyłam gotową mąkę jaglaną (kupiłam ją na allegro), ale równie dobrze możecie zmielić kaszę jaglaną (dobrze jest wtedy najpierw lekko ją uprażyć na patelni, aby pozbyć się gorzkiego smaku). Sama mąka jest dość ciężka, stąd dodatek mąki ziemniaczanej. Dzięki niej ciasto na gofry jest lepsze – nie rezygnujcie więc z niej.

Jeśli ciasto wydaje się wam zbyt gęste, to możecie dodać trochę więcej mleka.

Możecie również dodać do ciasta dla smaku trochę mielonego cynamonu, albo wanilii.

Życzę smacznego i czekam na komentarze jak Wam smakowały :)

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na gofry oraz moje przepisy bezglutenowe.

gofry jaglane_7
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.72 z 7 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na śniadanie bez glutenu

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne bezglutenowe śniadanie. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 26 października

Podziel się przepisem

10 komentarzy

  1. 75634cf9144a3ca82619f38b67a32b93?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2022 7 lutego w 16:04- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Moje wyszły chrupiące i pyszne

  2. 15635f2368256bbca5b8949f02000de6?s=54&d=mm&r=g
    Alicja 2019 16 maja w 11:50- Odpowiedz

    Co zrobić jak gofry przywierają mimo smarowania olejem?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 16 maja w 18:16- Odpowiedz

      Tak w zasadzie, to nie znam innego sposobu na przywieranie gofrów jak właśnie olej. Ogólnie gofry z dodatkiem cukru mają większą tendencję do przywierania. Ja je delikatnie podważam drewnianą łopatką i dopiero wtedy ściągam.

  3. 939b0edcf3d6c620130233770495a1bc?s=54&d=mm&r=g
    Meg 2018 22 lipca w 13:45- Odpowiedz

    Zrobilam wg przwpisu co do grama i mililitra. Niestwty kruszą się i nie chcca sie odkleić od gofrownicy:(

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 22 lipca w 17:46- Odpowiedz

      Hmm, a smarujesz gofrownicę olejem? Jeśli ciasto jest za gęste (a dość szybko wchłania płyny), to dodaj więcej mleka.

  4. 08e1ad8cb1707819bb944da7412565d4?s=54&d=mm&r=g
    Justyna 2018 4 lipca w 18:58- Odpowiedz

    Przepis sprawdzony przez moją rodzinę. Gofry wyszły pyszne, chociaż może nie zbyt chrupiące. Nie ma to jednak większego znaczenia gdyż znikały błyskawicznie. Polecam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 5 lipca w 07:40- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że zasmakowały :)

  5. b4810dcb3d258bfbb1a196914f362d30?s=54&d=mm&r=g
    Dominika Nowak 2017 2 lutego w 09:53- Odpowiedz

    Brzmi pysznie, ja też staram się robić i jeść wszytko co bezglutenowe. Mam w domu gofrownicę dezala i coraz wymyślam ciekawe przepisy na gofry. To dodam jakiś nowy skłądnik to odejmę.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 2 lutego w 12:19- Odpowiedz

      O tak, kuchnia nie lubi nudy :) a urozmaicanie dań to czysta przyjemność :D

  6. b123fe6fb09aca66341d92b2b57d6688?s=54&d=mm&r=g
    gin 2015 31 października w 15:35- Odpowiedz

    Ciekawa jestem bardzo, jak takie gofry smakują :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy