Gofry kukurydziano-owsiane

Zaktualizowany: 2024 21 lutego
gofry kukurydziano-owsiane

Przepis na chrupiące gofry kukurydziano-owsiane

Gofry kukurydziano-owsiane to pyszna i zdrowa propozycja na szybkie śniadanie lub słodką przekąskę. Do ich przygotowania wykorzystuje się mąkę kukurydzianą i owsianą, które dodają im chrupiącej konsystencji i charakterystycznego smaku. Dodatkowo, ciasto wzbogacane jest o maślankę, co nadaje mu lekkości i puszystości. To idealna propozycja dla osób, które cenią sobie zdrowe i smaczne jedzenie, a jednocześnie chcą zjeść coś szybkiego i łatwego w przygotowaniu. Gofry kukurydziano-owsiane świetnie smakują z owocami, bitą śmietaną, syropem klonowym lub miodem. Gorąco polecam!

gofry kukurydziano-owsiane 4

Gofry kukurydziano-owsiane przepis krok po kroku

Jeśli lubisz gofry i możesz je jeść o każdej porze dnia, to spróbuj tych pysznych gofrów na mące kukurydzianej i owsianej. Jeśli użyjesz tu bezglutenową mąkę owsianą, to otrzymasz przepyszne bezglutenowe gofry :)

gofry bezglutenowe

Gofry kukurydziano-owsiane przepis

Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące gofry na mące kukurydzianej i owsianej oraz na maślance.
4.86 z 7 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 4
Składniki

składniki na gofry kukurydziano-owsiane

Instrukcja
 

Jak zrobić gofry kukurydziano-owsiane z maślanką

  • Zmieszaj razem suche składniki – poza cukrem.
    125 g mąki kukurydzianej, 125 g mąki owsianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu
  • Białka ubij na sztywno z łyżeczką cukru (ale możesz go też nie dawać).
    2 białka, 1 łyżeczka cukru
  • Żółtka lekko zmiksuj z solą, dodaj nich na zmianę mieszaninę mąki i maślankę.
    2 żółtka, 1 szczypta soli, 250 ml maślanki
  • Na koniec delikatnie wmieszaj pianę z białek.
  • Smaż gofry aż będą rumiane.
  • Przestudź lekko na kratce z piekarnika – nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Notatki
Jeśli robisz te gofry z wersji bezglutenowej, a nie masz bezglutenowego proszku do pieczenia, to zamiast niego użyj sodę oczyszczoną – jej daj tak mniej więcej 1/3 łyżeczki.
Prywatne
Słowa kluczowe gofry kukurydziane, gofry owsiane
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Gofry owsiano-kukurydziane – uwagi

Gofry kukurydziano-owsiane to kolejny udany eksperyment w mojej kuchni. Zwykle w weekendy rozpieszczamy się różnymi placuszkami, naleśnikami, czy goframi, a że jemy je co tydzień, to trzeba kombinować, aby nie było nudno. Tym razem zajadaliśmy się zdrowymi, bezglutenowymi goframi na mące kukurydzianej i owsianej. Wychodzą one „gęstsze” i bardziej „konkretne” niż gofry pszenne, a do tego są chyba nawet bardziej chrupiące. Świetnie smakują również po odleżeniu – np. na kolację (ja je wtedy króciutko podgrzałam w mikrofalówce, bo gofry muszą być ciepłe i już).

gofry kukurydziano-owsiane 1

Jak zrobić gofry kukurydziano-owsiane – wskazówki

Najpierw zmieszajcie razem obydwie mąki – mąkę kukurydzianą oraz mąkę owsianą. Zamiast mąki owsianej możecie też użyć inną mąkę bezglutenową – np. gryczaną czy jaglaną. Białko zmiksujcie z odrobiną cukru, a żółtko lekko roztrzepcie. Do żółtka dodawajcie na zmianę zmieszane mąki i maślankę, a na koniec delikatnie wmieszajcie ubite białko. Mieszajcie ciasto delikatnie, aby nie rozbić struktury białka – zapewni ono gofrom większą puszystość.

Jak podać gofry owsiane?

Gotowe gofry podajcie jeszcze na ciepło z ulubionymi dodatkami – świetnie będą smakowały podane z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Ale równie dobrze sprawdzi się owocowa konfitura, sos czekolady, czy też sos karmelowy. Możecie sobie przygotować domowy sos karmelowy!

Pamiętajcie też o innych przepisach na gofry – jest ich już całkiem niezła kolekcja!

Ja ze swoją manią śniadaniową mogłabym zrobić książkę kucharską na samych pancakesach.

gofry kukurydziano-owsiane 7

Polecane przepisy na gofry idealne na śniadanie

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne gofry o różnych smakach i podane z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2016 20 kwietnia