Przepis na gofry na wodzie

Zaktualizowany: 2024 21 lutego
gofry na wodzie

Przepis na chrupiące i proste gofry zrobione na wodzie gazowanej

Przygotuj dziś razem ze mną najlepsze gofry. To gofry na wodzie gazowanej, która dodaje im świetnej puszystości. To ciasto na gofry gwarantuje Wam świetne i chrupiące gofry jak z budki! Koniecznie zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku oraz zobaczcie filmik z przygotowań i sprawdźcie jak zrobić chrupiące gofry idealne na śniadanie i nie tylko.

najlepsze gofry

Gofry na wodzie przepis ze zdjęciami krok po kroku

Jeśli uwielbiacie pyszne gofry na śniadanie i nie tylko, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na rewelacyjne gofry!

gofry na wodzie

Gofry na wodzie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niezawodne ciasto na gofry – idealnie chrupiące i puszyste jednocześnie. Ciasto jest super puszyste, a gofry z niego przygotowane smakują jak gofry z budki!
4.25 z 40 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 17
Kalorie 190 kcal
Składniki

składniki na gofry na wodzie gazowanej

Instrukcja
 

Jak zrobić chrupiące gofry jak z budki

  • Białka ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę.
    4 białka
    miksowanie białek do ciasta na gofry
  • W drugiej większej misce zmiksuj żółtka razem z cukrem i cukrem waniliowym (jeśli używasz) aż będą puszyste (tak jak kogel mogiel).
    4 żółtka, 100 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
    miksowanie żółtek z cukrem
  • Dodaj do żółtek olej i zmiksuj.
    120 ml oleju
    dodawanie oleju do ciasta na gofry
  • Mąkę wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia i sodą.
    450 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Dodawaj mąkę do żółtek na zmianę z wodą.
    420 ml wody gazowanej
    dodawanie mąki i wody do ciasta na gofry
  • Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką.
    dodawanie piany z białek do ciasta na gofry
  • Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy.
    jak smażyć gofry
  • Usmażone gofry odkładaj na kratkę – nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Film
Notatki
Jeśli nie masz sody oczyszczonej, to dodaj do ciasta dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 190kcalWeglowodany: 22gBiałko: 5gTłuszcz: 9g
Słowa kluczowe chrupiące gofry
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
najlepsze ciasto na gofry

Najlepsze ciasto na gofry – uwagi

Gofry na wodzie to idealny przepis na gofry!

  • łatwy i szybki przepis
  • niezawodny
  • chrupiące gofry gwarantowane!

Myślałam, że jestem już w posiadaniu idealnego przepisu na ciasto na gofry. Ostatnio ciągle robiłam je z jednego przepisu – i zawsze wychodziły boskie, delikatne i chrupiące (ale właśnie takie delikatne). Ostatnio moja gofrownica zaczęła szwankować i musieliśmy kupić nową. Zdecydowaliśmy się na gofrownicę MPM, bo miała mnóstwo pozytywnych opinii. Do tej gofrownicy był dołączony przepis na gofry – gofry na wodzie gazowanej. Zrobiłam je i muszę powiedzieć, że to będą od teraz moje ulubione gofry! Wychodzą grube, puszyste, a jednocześnie są chrupiące i trzymają kształt. Nie gną się pod ciężarem dodatków. Dokładnie takie jak nad morzem! Nie wiem, ile w tym zasługi dobrej gofrownicy – pewnie nie jest to też bez znaczenia – ale gofry wychodzą idealne. Spróbujcie koniecznie!!

pyszne chrupiące gofry

Składniki na najlepsze gofry i zamienniki

Do przygotowania tych chrupiących gofrów będziesz potrzebować kilku podstawowych składników:

  • jajka – polecam jajka w rozmiarze L – do tego przepisu potrzebujesz 4 duże jajka – musisz najpierw oddzielić białka od żółtek i umieścić je w oddzielnych miskach
  • mąka pszenna – najlepiej użyć tu mąkę typ 450, 500 lub 550
  • soda oczyszczona i proszek do pieczenia – do ciasta dodajemy po trochu jednego i drugiego składnika, jeśli jednak nie masz sody, to dodaj do ciasta w sumie 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej – olej dodany do ciasta na gofry ma zapobiec ich przywieraniu do gofrownicy – możesz użyć tu olej słonecznikowy, rzepakowy, a nawet rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy.
  • woda – do tego przepisu na gofry używamy gazowaną wodę mineralną – może być średnio lub mocno gazowana.
gofry na wodzie gazowanej

Jak zrobić chrupiące gofry – wskazówki

Ich puszystość, a jednocześnie chrupkość zależy do dwóch czynników.

  1. Dobrze ubitych białek
  2. Wody gazowanej

Najpierw więc ubij białka na sztywną pianę – aż będą bardzo gęste, białe i puszyste. Możesz przeprowadzić test babć – odwróć ostrożnie miskę z ubitymi białkami do góry nogami – jak białka nie wypadają, to są dobrze ubite. Wtedy zmiksuj żółtka z cukrem – je również miksujecie aż zgęstnieją i zrobią się blade. Wtedy dodaj do nich olej, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą na zmianę z wodą gazowaną. Woda gazowana to podstawa – doda ciastu na gofry lekkości. Na koniec dodaj do ciasta ubite wcześniej białka. Ciasto po dodaniu białek mieszaj już delikatnie! Nakładaj porcje ciasta na mocno rozgrzaną gofrownicę (nie musisz jej smarować olejem) i piecz gofry aż będą ładnie rumiane. Wtedy wyjmij je u ułóż na kratce. A do gofrownicy nałóż następne porcje ciasta.

Pamiętaj też o tym, że gorących gofrów nie można układać jeden na drugim. Wtedy masz gwarantowane, że zmiękną i będą byle jakie. Należy odłożyć je na kratkę, każdy oddzielnie!

Gotowe gofry posyp cukrem pudrem i podaj z ulubionymi składnikami. Ja polecam je podać z bitą śmietaną, świeże owoce sezonowe będą również doskonałym dodatkiem do gofrów. Aby zrobić idealną bitą śmietanę do gofrów wystarczy mocno schłodzoną śmietanę kremówkę miksować z odrobiną cukru pudru i nałożyć na gofry. Taką bitą śmietanę najlepiej nakładać na ostudzone gofry, bo szybko zacznie się rozpuszczać.

Mam nadzieję, że z tymi wskazówkami już zawsze będziecie mieć pyszne chrupiące gofry :)

gofry jak z budki

Jak przechowywać gofry?

Ja lubię przełożyć gofry na kratkę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 100 stopni. Każdą porcję po upieczeniu przekładam do nagrzanego piekarnika. Wtedy wszystkie są ciepłe i chrupiące, a my możemy całą rodziną wspólnie cieszyć się ich smakiem. Gofry których nie zjemy przekładam do szczelnego pojemnika aby nie obsychały.

Jak odgrzać gofry?

Aby gofry były znowu fajnie ciepłe wkładam je po prostu do tostera i podgrzewam je jak tosty. Jeśli nie masz tostera, to podgrzej piekarnik do 180 stopni i podpiecz gofry przez około 5 minut.

Jeśli lubicie gofry tak jak ja to może skusicie się też na ich ciekawsze wersje – np. gofry z borówkami, gofry churros, gofry marchewkowe z orzechami albo gofry czekoladowe :)

Popatrzcie także na moje pozostałe przepisy na gofry – a uzbierała się ich już niezła ilość!

chrupiące gofry
Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
4.25 z 40 ocen
Postaw mi kawę

Film z przygotowań gofrów na wodzie

Zobacz jak przygotować ciasto na gofry, aby były fajnie chrupiące.

Polecane gofry przepis dla każdego!

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne gofry idealne na każdą porę dnia. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2020 7 października

Podziel się przepisem

15 komentarzy

  1. be56a89b3ed416f4f0c16d123eb329ed?s=54&d=mm&r=g
    Marzena 2022 14 grudnia w 17:59- Odpowiedz

    Pyszne gofry chrupiace wiele przepisów przetestowałam ale ten jest najlepszy

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 14 grudnia w 19:03- Odpowiedz

      Też go najbardziej lubię

  2. 4470e29e15dffeeab882cd0e7746ff21?s=54&d=mm&r=g
    Iza 2022 30 sierpnia w 13:17- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    Bardzo mdłe. Bez smaku

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 30 sierpnia w 13:25- Odpowiedz

      Pierwszy raz słyszę, że są mdłe, ja je nawet same lubię jeść

  3. d5c8c967e2fee50ce0fa385c3ca7e915?s=54&d=mm&r=g
    Ewelina 2022 12 maja w 18:16- Odpowiedz

    Dzień dobry mogę prosić o dokładny model gofrownicy. Pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 13 maja w 16:19- Odpowiedz

      O ile dobrze patrzyłam to MPM model MGO 13

  4. 44df739f8d428ac0468acc9d7d4d3a12?s=54&d=mm&r=g
    Paweł 2021 25 maja w 20:42- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    Suche jak wiór dodalem wszystko według pdzepisu i czuc sode i proszek

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 26 maja w 10:10- Odpowiedz

      Nie wiem czemu wyszły ci suche, ja robię je przynajmniej raz w miesiącu i zawsze wychodzą super.

  5. 1c40a1d887f136962e58f2e8664e04cd?s=54&d=mm&r=g
    Marta 2021 2 maja w 10:03- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Świetny przepis, gorfy są pyszne i chrupiące. Smakowały całej rodzinie :)

  6. 61a7a1c218c9540f13620fd3b1babf26?s=54&d=mm&r=g
    aga 2021 12 kwietnia w 16:32- Odpowiedz

    a mnie ciepłe nie wyszły takie chrupiące, dopiero jak wystygły to zrobiły się chrupiące, trochę bez sensu :/ dodam że mam bardzo dobrą gofrownicę..mam pytanie, czy można do tego przepisu dodać mleko albo kefir? jeśli tak to ile? generalnie robiłam wszystkiego po połowie oprócz proszku do pieczenia i sody

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 13 kwietnia w 11:55- Odpowiedz

      Jeśli mleko, czy kefir, to wtedy daj mniej wody – tak aby w sumie płynnych produktów było 420 ml

  7. 77dc3aa6f3a8259dbc3b436c05fe9526?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2021 3 marca w 16:41- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Powiem tak…moje dziecko zajada i powtarza: uhmm ale pyszne…mamo jaki pyszny ten gofr…Potwierdzam w 100%

  8. a5bda6ce3181877ab2656f5c72e0d7b9?s=54&d=mm&r=g
    Jola 2021 28 lutego w 17:18- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Super gofry. Chrupiące takich szukałam.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy