Gofry twarogowe przepis
Przepis na gofry twarogowe – przepyszne
Zapraszam dziś na idealne twarożkowe gofry z aksamitnym serkiem (polecam mascarpone). Takie chrupiące gofry będą idealne na śniadanie, ale także na pyszny deser, czy też słodką przekąskę w ciągu dnia. Podajcie gofry ze swoimi ulubionymi dodatkami i rozkoszujcie się ich niezwykłym smakiem!
Gofry twarogowe przepis krok po kroku
Jeśli lubicie domowe gofry, to zróbcie te pyszne twarogowe gofry i zachwyćcie nimi całą rodzinę!
Gofry twarogowe przepis
Składniki
składniki na gofry twarogowe
Instrukcja
Jak zrobić gofry twarogowe
- Mąkę przesiej przez sito i połącz razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru, 1 szczypta soli
- Żółtka zmiksuj razem z twarożkiem.2 żółtka, 125 g twarożku
- Do masy twarogowej dodawaj na zmianę mąkę i mleko, dodaj olej.1,5 szklanki mleka, 2 łyżki oleju
- Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do ciasta.2 białka
- Smaż gofry w mocno nagrzanej gofrownicy.
- Po upieczeniu odłóż gofry na kratkę z piekarnika, aby lekko przestygły (nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną).
- Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Twarogowe gofry – uwagi
Powiem krótko – gofry twarogowe, to jest to :)
Jedne ze smaczniejszych gofrów jakie jadłam – nawet jedzone same, „na sucho” smakują wyśmienicie.
To wszystko jest zasługą dodanego do ciasta twarożku. Ja użyłam serek mascarpone.
Możecie użyć także inny gładki twarożek, a jeśli macie twaróg w kostce, to go wcześniej zmielcie, aby by gładki.
Gofry z twarogiem nie są mocno chrupiące, ale też nie miękną szybko i dobrze trzymają kształt.
Z dodatkiem świeżych owoców smakują rewelacyjnie.
Ja swoje gofry podałam polane syropem klonowym, ale świetna będzie też bita śmietana, albo twarożek.
Z tej porcji wyszło mi 8 dużych gofrów.
Jeśli lubicie gofry, to koniecznie wypróbujcie również moje pozostałe przepisy na pyszne gofry!
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na gofry
Koniecznie zróbcie również inne moje gofry o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: