Gofry z cheddarem
Przepis na wytrawne gofry z serem cheddar oraz z Borówką Stovit :)
wpis sponsorowany
Zapraszam dziś na pyszny lunch albo przekąskę. Gofry z cheddarem w słonej, wytrawnej wersji sprawdzą się idealnie jako pomysł na pyszny posiłek w ciągu dnia. Podajcie je z ulubionymi dodatkami i zjedzcie ze smakiem. Gorąco polecam!
Spis treści
Gofry z cheddarem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz gofry, to koniecznie spróbuj tej słonej wersji – gofry smażone z tartym serem cheddar smakują wybornie!
Gofry z cheddarem przepis
Składniki
składniki na wytrawne gofry z serem cheddar
- 225 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 500 ml maślanki (- 2 szklanki)
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 100 g sera cheddar (tartego )
- Borówka (Premium Stovit – do podania)
Instrukcja
Jak zrobić wytrawne gofry z cheddarem
- Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, pieprz i sól.225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- W drugiej misce zmieszaj jajka z maślanką.2 jajka, 500 ml maślanki
- Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
- Dodaj tarty ser cheddar, zamieszaj łyżką.100 g sera cheddar
- Mocno rozgrzej gofrownicę, posmaruj delikatnie olejem.
- Nakładaj porcje ciasta – w trakcie rośnie, więc nie nakładaj za dużo.
- Smaż gofry aż będą rumiane.
- Podawaj na ciepło z Borówką Premium firmy Stovit :)Borówka
Prywatne
Składniki Odżywcze
Wytrawne gofry z serem cheddar – uwagi
Gofry z cheddarem i Borówką Stovit, to idealny pomysł na lekki lunch, obiad czy kolację.
Chociaż na śniadanie też możecie je zrobić, bo gofry robi się bardzo szybko :)
Ser cheddar dodany do ciasta sprawia, że gofry są pyszne i wyraziste w smaku.
Ja do takich serowych smaków lubię dodać lekko kwaskowy akcent – stąd polecam wam Borówkę Premium Stovit (albo Żurawinę Premium Stovit).
Dla mnie idealne połączenie :D
Moje dzieci jadły gofry z kukurydzą z puszki – jeszcze muszą dojrzeć do borówki ;)
Gofry najlepsze są zaraz po usmażeniu, jak poleżą to trochę miękną.
Wtedy polecam wam podgrzanie ich w tosterze, albo podpieczenie w piekarniku.
Z podanej porcji wyszło mi 14 gofrów.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania również przepisu na burgery halloumi, do których borówka i żurawina również idealnie pasują :)
Polecane przepisy na gofry
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne gofry – tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit