Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Golden syrup

W poszukiwaniach ciekawych przepisów często zaglądam na anglojęzyczne blogi kulinarne i wiele razy natknęłam się na nich na przepisy z wykorzystaniem golden syrup.

W Polsce jest on chyba właściwie nie do dostania. Niektórzy zastępują go sztucznym miodem, ale podobno to jednak nie to samo 🙁

Postanowiłam trochę poszperać i okazało się, że w sieci jest pełno przepisów na ten złocisty syrop 🙂

Nie omieszkałam oczywiście jak najszybciej sama taki zrobić, a oto tego efekt 🙂

Podaję przepis na około pół litra syropu.

golden syrup2

golden syrup3

golden syrup5

golden syrup4

Golden syrup
 
Autor:
Składniki
  • 100 g cukru
  • 25 ml wody
  • 300 ml wrzącej wody
  • pół kilograma cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
  1. Najpierw zagotuj w wysokim garnku 100 g cukru z 25 ml wody - pozwól cukrowi się rozpuścić i nabrać ciemnozłotego koloru - staraj się nie mieszać zbyt często i nie przypal karmelu.
  2. Zdejmij garnek z ognia i ostrożnie wlej wrzącą wodę - uważaj, bo zajdzie gwałtowna reakcja i możesz się poparzyć.
  3. Dodaj pozostały cukier i sok z cytryny. Wymieszaj i ponownie umieść garnek na ogniu.
  4. Gotuj na małym ogniu przez około 30-45 minut - aż syrop lekko zgęstnieje.
  5. Odstaw do wystudzenia - w tym czasie syrop będzie dalej gęstniał (jeśli po zupełnym wystudzeniu będzie zbyt gęsty, to dodaj do niego trochę gorącej wody).
  6. Przelej syrop do butelek lub słoiczków.
 

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux