Gruszkowe ciasto Nigela Slatera

Zaktualizowany: 2023 8 września
Gruszkowe ciasto Nigela Slatera

Przepis na ciasto z gruszkami i migdałami

Dziś mam dla was przepis na gruszkowe ciasto z przepisu Nigela Slatera. To ciasto to pyszne ucierane ciasto migdałowe, które pieczone jest z duszonymi w cynamonie gruszkami. Tak otrzymujemy pyszne jesienne ciasto. Zjedzcie jeszcze lekko ciepłe z lodami – obłęd!

gruszkowe ciasto z migdałami

Gruszkowe ciasto Nigela Slatera przepis krok po kroku

Jeśli lubisz aromatyczne ciasta z gruszkami, to koniecznie skorzystaj z tego przepisu!

ciasto z gruszkami

Gruszkowe ciasto Nigela Slatera przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne migdałowe ciasto z duszonymi gruszkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Foremka do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na gruszkowe nadzienie do ciasta

składniki na ciasto migdałowe:

  • 100 g masła (miękkiego )
  • 100 g cukru trzcinowego ((użyłam cukru pudru trzcinowego) – 0,5 szkl.)
  • 150 g mąki pszennej (- 1 szkl.)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (mielonych – )
  • 50 g migdałów (- 0,5 szkl.)
  • 3 jajka (- rozmiar L)
  • 2 łyżki mleka
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( lub cukier waniliowy)
Instrukcja
 

Jak przygotować gruszki do ciasta

  • Gruszki obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę o wielkości około 1cm.
    450 g gruszek
  • Przełóż owoce do garnka, dodaj masło i cynamon – duś całość, aż owoce zmiękną. Na koniec dodaj syrop klonowy i zagotuj.
    20 g masła, 2-3 szczypty mielonego cynamonu, 3 łyżki syropu klonowego
  • Owoce przestudź.

Jak zrobić ciasto migdałowe:

  • Zmiksuj masło z cukrem i wanilią aż będzie puszyste.
    100 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Jajka zmieszaj z mlekiem.
    3 jajka, 2 łyżki mleka
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
    150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g migdałów
  • Do masy maślanej dodawaj po trochu jajka na zmianę z mąką, tak aby porcja mąki była dodana jako ostatnia.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy.
  • Na wierzchu ułóż gruszki.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Po upieczeniu lekko przestudź.
  • Najlepiej podać je jeszcze na ciepło z lodami, albo ubitą śmietaną kremówką.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z gruszkami, migdałowe ciasto z gruszkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
proste ciasto z gruszkami

Migdałowe ciasto z gruszkami – uwagi

Bardzo lubię gruszki i zwykle je po prostu zjadam zamiast coś z nich upiec, ale teraz dla odmiany zrobiłam pyszne i bardzo łatwe ciasto.

Przepis na nie znalazłam w książce Nigela Slatera „Tender vol 2” (może niedługo umieszczę na blogu recenzję do tej książki :)).

Jak napisałam wyżej ciasto z gruszkami robi się bardzo prosto, a efekt jest świetny – aromatyczne ciasto o ciekawych teksturach – spróbujcie koniecznie.

Do jego wykonania będzie potrzebować oprócz gruszek (oczywiście), syrop klonowy – myślę, że możecie go ostatecznie zastąpić golden syrup (przepis znajdziecie tutaj), albo sztucznym miodem.

Podana porcja jest na tortownicę o średnicy 20 – 22 cm.

ciasto z gruszkami i migdałami

Polecane przepisy na ciasta z gruszkami

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta z gruszkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2013 2 października