Irlandzkie ciasto z jabłkami

Zaktualizowany: 2023 4 sierpnia
proste ciasto z jabłkami

Przepis na proste ciasto z jabłkami rodem z Irlandii

Dziś mam dla Was przepis z kuchni angielskiej, a dokładnie irlandzkie ciasto z jabłkami. My Polacy uwielbiamy ciasta z jabłkami i nie ma się co dziwić, skoro uprawia się u nas tyle odmian jabłek. Ja osobiście uwielbiam kruche szarlotki i zajadam się nimi kiedy tylko mam okazję. Gdy jednam mam mniej czasu na przygotowanie kruchego ciasta, to lubię sobie upiec szybkie ciasto z jabłkami – takie jak to irlandzkie ciasto. Jak zrobić takie irlandzkie ciasto z jabłkami? Zobaczcie mój przepis, ale zdradzę wam, że nie będziecie do niego potrzebować miksera.

irlandzkie ciasto z jabłkami

Irlandzkie ciasto z jabłkami przepis krok po kroku

Jeśli lubicie proste i „mięsiste” ciasta pełne jabłek, to koniecznie zobaczcie ten przepis!

łatwe ciasto z owocami

Irlandzkie ciasto z jabłkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto irlandzkie pełne dużych kawałków jabłek.
4.57 z 23 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki

składniki na irlandzkie ciasto z jabłkami

  • 450 g mąki pszennej (- 3 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 170 g masła (miękkiego )
  • 150 g cukru (- 3/4 szklanki)
  • 4 jabłka (duże twarde )
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 180 ml mleka
  • 2 łyżki cukru (- do posypania góry – użyłam trzcinowy)
Instrukcja
 

Jak zrobić irlandzkie ciasto z jabłkami

  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, przyprawy i cukier (biały), zmieszaj.
    450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 150 g cukru
  • Dodaj masło i rozetrzyj całość w palcach tworząc kruszonkę.
    170 g masła
  • Jajka rozmieszaj, dodaj do nich mleko i zmieszaj.
    2 jajka, 180 ml mleka
  • Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  • Jabłka pokrój w grubszą kostkę i dodaj do ciasta – zmieszaj.
    4 jabłka
  • Przełóż ciasto do formy o średnicy około 22 cm.
  • Wierzch ciasta posyp cukrem trzcinowym.
    2 łyżki cukru
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
Prywatne
Słowa kluczowe proste ciasto z jabłkami, przepis na ciasto z jabłek
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
proste ciasto z owocami

Irlandzki jabłecznik bez miksera – uwagi

Do popołudniowej kawki poleca się irlandzkie ciasto z jabłkami :)

Podobno bardzo popularne w Irlandii, a teraz również w moim domu.

Ciasto jest super proste do zrobienia, a dzięki sporej gęstości jabłka dodane do niego nie opadają i można je znaleźć w każdym kęsie.

Ciasto jest dość zwarte i bardzo sycące – jednym kawałkiem można się najeść (tylko sobie nie żałujcie – jeśli ma być jeden kawałek, niech będzie od serca ;)).

Ten jabłecznik nie wysycha zbyt mocno – szczególnie jeśli przykryjecie go z góry i nawet po kilku dniach jest pyszne – dla mnie rewelacja :D

A przepis pochodzi z mojego ostatniego odkrycia kulinarnego – po oryginał zapraszam na blog Kayley – The Kitchen McCabe.

Tam autorka podaje go z sosem waniliowym. Ja wam proponuję przygotowanie do ciasta krem angielskiego z mojego przepisu.

Ale ciasto równie dobrze smakuje samo – bez sosu :)

Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z jabłkami.

szarlotka
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.57 z 23 ocen
Postaw mi kawę
ciasto z jabłkami
łatwe ciasto z jabłkami
ciasto z jabłkami

Polecane przepisy na ciasta z jabłkami

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na rewelacyjne ciasta z jabłkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 19 sierpnia

Podziel się przepisem

18 komentarzy

  1. 1c40084598772ba663b087a03d18e5f0?s=54&d=mm&r=g
    Renata 2022 24 października w 19:47- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Chyba tylko ja taka zdolna. Ciasto piękne, smaczne, ale w środku surowe. Piekłam jak zwykle z termoobiegiem 50 min. Czemu się nie dopiekło?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 24 października w 20:37- Odpowiedz

      Może proszek do pieczenia już zwietrzał?

      • 1c40084598772ba663b087a03d18e5f0?s=54&d=mm&r=g
        Renata 2022 24 października w 21:23- Odpowiedz

        Spróbuję jeszcze raz z niższą temperaturą przy termoobiegu

  2. 29f8501eab2215396a75eb4c8d5f6114?s=54&d=mm&r=g
    Izula 2022 21 października w 10:56- Odpowiedz

    Czy można inną ( „zdrowsą „) mąkę dać?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 21 października w 20:12- Odpowiedz

      Możesz spróbować, ale weź jej mniej

  3. 9103a329b40d7c6824b4d16bea2aebdc?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2022 11 sierpnia w 22:56- Odpowiedz

    4 gwiazdek
    Zrobiłam ciasto wg przepisu. Jak na mój smak gdyby cukru była pełna szklanka byłoby lepsze i u mnie spokojnie wcisnęłabym jeszcze jedno jabłko. Piza tym super. Na pewno zrobię ponownie.

  4. 171ea923003c808a943274e102b29a1d?s=54&d=mm&r=g
    EDYTA 2022 3 lipca w 14:25- Odpowiedz

    Ciasto się piecze, a filiżanki podobne z dzbankiem są w linku poprzednim.
    Gratulacje ciasto znakomite

  5. b59cb32312594617933e8987a0c9b6a1?s=54&d=mm&r=g
    Marzena 2022 10 kwietnia w 10:10- Odpowiedz

    Skąd takie piękne filiżanki?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 10 kwietnia w 10:28- Odpowiedz

      Już niestety nie pamiętam, bo kupiłam je z 7 lat temu w jakimś sklepie internetowym.

  6. 21b6ab88042183329b2252f12a2334be?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2022 6 kwietnia w 14:12- Odpowiedz

    Witam, sprawdziłam z oryginalnym przepisem i…150 gram cukru (lub 3/4 szklanki) należy dodać do „masy kruszonkowej” i dobrze wymieszać, czyli to byłby punkt 3 w tym przepisie. I jeszcze jeden szczegół szczypta soli (lub 1/8 łyżeczki) do suchych składników. A teraz biorę się za ciasto :-) Smacznego!

  7. 49661e411b06d6e093c8a7671be51da3?s=54&d=mm&r=g
    Lidka 2022 29 stycznia w 18:49- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Właśnie zrobiłam, uwielbiam takie wypieki, proste i smaczne z pewnością do niego wrócę

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 29 stycznia w 18:55- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę :)

  8. ee46e1a0d3d794ccc31dc389b44bd740?s=54&d=mm&r=g
    Agata 2018 3 grudnia w 17:31- Odpowiedz

    Ciasto piec z termoobiegiem?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 3 grudnia w 21:11- Odpowiedz

      Bez termoobiegu, jeśli chcesz z termo to zmniejsz temperaturę do 170 stopni.

  9. 43d60f9dcc37915735d37308ce426a4b?s=54&d=mm&r=g
    Barbara 2018 20 października w 21:21- Odpowiedz

    Zrobiłam! Bardzo szybkie i smaczne jednak moje 4 duże jabłka to jednak za duzo, weszły 3 ;)
    To ciasto zostanie ze mną na dłużej ;)
    Dzięki.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 20 października w 22:52- Odpowiedz

      Super Basiu

  10. 3c36060b63ed4bd84447d3bebd676e60?s=54&d=mm&r=g
    Kasia Sarna 2016 19 sierpnia w 09:23- Odpowiedz

    wygląda bardzo apetycznie. przydałby mi się teraz kawałek takiego ciasta :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 19 sierpnia w 13:33- Odpowiedz

      Robi się szybko więc zachęcam do wypróbowania :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy