Jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie
Przepis na szarlotkę z połówek jabłek pieczonych na kruchym cieście
Zapraszam na rewelacyjny twarożkowy jabłecznik z połówkami jabłek. To ciasto z jabłkami upiekłam na kruchym cieście z dodanym do środka serkiem homogenizowanym. Do tego jabłka do ciasta dodajemy w całych połówkach, więc tworzą one słodkie i soczyste pagórki. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Jabłecznik z połówek jabłek przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie i rozpływające się w ustach szarlotki, to koniecznie upiecz tą z połówkami jabłek.
Jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie przepis
Wyposażenie
- Foremka do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na jabłecznik z połówkami jabłkami
- ok 2,5 szklanki mąki pszennej (- ok 375 g)
- 250 g masła
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego
- 2/3 szklanki cukru pudru (- 140 g)
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 jabłek (dużych, słodkich )
- cynamon (- do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić jabłecznik z połówkami jabłek
- Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.8 jabłek
- Z mąki, proszku do pieczenia, masła, serka, cukru pudru, cukru waniliowego i serka zagnieć ciasto (ja dodałam trochę więcej mąki, bo ciasto wyszło mi bardzo lepkie).ok 2,5 szklanki mąki pszennej, 250 g masła, 200 g waniliowego serka homogenizowanego, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 opakowania cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Podziel ciasto na dwie części (moja jedna było nieco większa).
- Ciasta się nie schładza w lodówce, a jest dość lepkie, więc proponuję ci rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, a następnie przenieść ostrożnie do przygotowanej foremki (użyłam taką o wielkości 20/30 cm).
- Na cieście ułóż jabłka – płaską stroną do dołu i oprósz je cynamonem oraz ewentualnie cukrem trzcinowym.cynamon
- Drugą część ciasta rozwałkuj podobnie jak pierwszą i ostrożnie umieść na wierzchu jabłek – możesz lekko poutykać je po bokach foremki.
- Ciasto miejscami nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół).
- Piecz 60 minut.
- Po upieczeniu lekko przestudź i możesz od razu podać – najlepiej z lodami.
- Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy.
Prywatne
Szarlotka z serkiem homogenizowanym – uwagi
Ten jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie (tak, tak do ciasta dodaje się opakowanie serka homogenizowanego) nazwany jest przez Kasię z Gotuję, bo lubię, jako jabłecznik najlepszy.
Muszę przyznać, że też się skłaniam, ku temu, aby uznać go za jeden z najlepszych jabłeczników jakie jadłam :)
Powiem więcej – mój mąż nie za bardzo przepada za jabłecznikami, ale tego pochłonął w sekundę i orzekł, że mu bardzo smakował :)
Do ciasta dobraliśmy się już na gorąco – dlatego konieczny było dodatek lodów (bo inaczej nie można i już ;)) – połączenie jak dla mnie zawsze genialne.
Ciasto dzięki dodatkowi serka homogenizowanego jest bardziej delikatne od tradycyjnego ciasta kruchego, a mój mąż gdy wszedł do domu, to się pytał, czy piekę sernik :) Zapach go zupełnie zmylił :)
Jeśli lubicie jabłeczniki i szarlotki, to zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
Polecane przepisy na ciasta z jabłkami
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne jabłeczniki w różnym wydaniu. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: