Jabłkowa bajka

Zaktualizowany: 2023 30 października
ciasto jabłkowa bajka

Przepis na ciasto jabłkowa bajka z kremem kajmakowym

Zapraszam dziś na ciasto, które smakuje wręcz bajecznie! To warstwowe ciasto biszkoptowe, które przełożone jest lekko cytrynową masą z jabłek zatopionych w galaretce oraz lekkim i słodkim kremem karmelowym. Ciasto na koniec udekorowane jest bitą śmietaną i wiórkami czekolady. To sprawia, że to ciasto z jabłkami i kremem nie tylko świetnie smakuje ale również wygląda rewelacyjnie. Idealnie się sprawdzi na weekend ale również na święta i imprezy rodzinne. Polecam!

karmelowy jabłecznik na biszkopcie

Ciasto jabłkowa bajka przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta z jabłkami i ciasta z kremem, to spróbuj tego niezwykłego połączenia w idealnym cieście warstwowym.

ciasto bajka

Ciasto jabłkowa bajka przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne przekładane ciasto biszkoptowe z masą jabłkową, kremem kajmakowym i bitą śmietaną.
4.23 z 22 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour 20 minut
Czas całkowity 2 hours
Danie Ciasta
Porcje 30
Kalorie 192 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 25/35 cm.
Składniki

składniki na biszkopt tłuszczowy do ciasta

składniki na jabłka w galaretce do ciasta

składniki na krem karmelowy do ciasta

składniki na bitą śmietanę do ciasta

dodatkowo do dekoracji ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić tłuszczowy biszkopt:

  • Zmiksuj jajka razem z cukrem na gęstą i bardzo puszystą masę.
    6 jajek, 170 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    180 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodaj mąkę w kilku porcjach do masy jajecznej na zmianę z olejem.
    120 ml oleju
  • Dno formy do pieczenia o wielkości około 25/35 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw suche i nieposmarowane.
  • Wlej ciasto i piecz przez około 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra dół) – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź – możesz upiec biszkopt dzień wcześniej i przechować zawinięty w folię spożywczą.

Jak zrobić masę jabłkową do ciasta

  • Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    2 kg jabłek
  • Dodaj do jabłek sok z cytryny i wymieszaj.
    sok z połowy cytryny
  • Przełóż jabłka do dużego garnka, dodaj masło i podsmaż całość przez około 10 minut.
    3 łyżki masła
  • Dodaj galaretki (proszek), dokładnie wymieszaj i smaż przez około 10 minut.
    2 opakowania galaretki cytrynowej
  • Masę dokładnie wystudź.

Jak zrobić krem karmelowy do ciasta

  • W rondelku podgrzej około 400 ml mleka, w pozostałej części dokładnie wymieszaj żółtka, cukier i obydwie mąki.
    500 ml mleka, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, 2,5 łyżki mąki pszennej, 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Dodaj mieszaninę do mleka i gotuj mieszając, aż budyń zgęstnieje.
  • Gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstaw do wystudzenia.
  • Dodaj do budyniu masę karmelową z puszki oraz mascarpone i krótko zmiksuj – do połączenia – schłodź w lodówce przez około godzinę.
    200 g masy kajmakowej, 200 g mascarpone

Ciasto jabłkowa bajka – wykończenie:

  • Biszkopt przekrój na dwa blaty.
  • Umieść spodni blat w formie, w której był pieczony.
  • Na nim ułóż połowę jabłek, a na nich połowę kremu karmelowego.
  • Połóż drugi blat biszkoptu, wyłóż resztę jabłek i resztę kremu.
  • Żelatynę rozpuść w niedużej ilości wody – tylko tyle, aby ją zakryła.
    3 płaskie łyżeczki żelatyny, trochę wody do żelatyny
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem.
    500 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
  • Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej – tak aby stała się płynna – odstaw na 2 minutki.
  • Dodaj do żelatyny 2-3 łyżki bitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej tak przygotowaną żelatynę do reszty bitej śmietany i szybko zmiksuj.
  • Wyłóż śmietanę na wierzch ciasta i schłodź całość w lodówce przez około godzinę.
  • Przed podaniem posyp wierzch ciasta drobno tartą czekoladą.
    30-50 g czekolady
Notatki
Jeśli chcesz aby krem karmelowy był bardziej stabilny, to możesz dodać do niego żelatyny – użyj 2 łyżeczki żelatyny oraz odrobiny wody. Żelatynę przygotuj podobnie jak do masy śmietankowej.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 192kcalWeglowodany: 19.8gBiałko: 3.5gTłuszcz: 11.2gBłonnik: 1.1g
Słowa kluczowe biszkopt z jabłkami, ciasto z jabłkami i kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto przekładane karmelowe

Ciasto bajka z jabłkami i kremem – uwagi

Jabłkowa bajka, czyli bajecznie pyszny jabłecznik z masą karmelową i bitą śmietaną. Ciasto wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej. A do tego nie jest wcale aż tak bardzo kaloryczne. Przepis na to ciasto wypatrzyłam na blogu Wiem co jem – ale przygotowałam swoją, lekko odchudzoną wersję i muszę powiedzieć, że na pewno nie jest ona gorsza od oryginału, o ile nawet nie jest lepsza.

jabłecznik z kremem

Przygotowanie ciasta jabłkowa bajka – wskazówki

Podstawą tego ciasta jest biszkopt, ale nie taki tradycyjny, tylko z dodanym olejem. Taki tłuszczowy biszkopt jest bardziej wilgotny i mniej obsycha. Jeśli nie chcecie używać oleju to możecie zamiast niego użyć rozpuszczone i ostudzone masło – nada ono biszkoptowi fajnego lekko maślanego smaku. Sam biszkopt możecie upiec dzień albo nawet dwa dni wcześniej i przechować zawinięty w folię spożywczą. Ja osobiście wolę takie „odstane” biszkopty, bo potem łatwiej i wygodniej przekraja się je na blaty.

Krem karmelowy oryginalnie zrobiony był na maśle, ale ja nie przepadam za kremami maślanymi i odchudziłam go zastępując masło serkiem mascarpone – a mascarpone ma prawie o połowę mniej kalorii niż masło. Po tej zamianie krem jest luźniejszy niż oryginalnie, ale to zupełnie nie przeszkadza w cieście, a nawet jest według mnie zaletą, bo można jeść ciasto prosto z lodówki i nie jest ono twarde. Wierzch ciasta udekorowałam bitą śmietaną, którą ustabilizowałam żelatyną.

Ciasto mimo masy karmelowej wcale nie jest za słodkie – w sumie jak spojrzycie, to cukru dodałam tam niewiele, jeśli więc lubicie bardziej słodkie ciasta, to możecie dodać więcej cukru do wierzchniej bitej śmietany i ewentualnie do jabłek – ja tam nie dałam wcale cukru. Z przepisu wyszła mi ogromna blacha ciasta jabłkowa bajka i trzymałam go w „balkonowej lodówce”. Zalety chłodnej pogody, a ciasto wytrzymało mi 5 dni bez żadnych problemów i niespodzianek.

Zachęcam do wypróbowania również innych przepisów na ciasta przekładane oraz na ciasta z jabłkami.

jabłkowa bajka
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.23 z 22 ocen
Postaw mi kawę
ciasto jabłkowa bajka

Polecane przepisy na ciasta z jabłkami

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na ciasta z jabłkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2018 8 stycznia

Podziel się przepisem

8 komentarzy

  1. 6d05d8083c81a9eceb887f6200ad34e9?s=54&d=mm&r=g
    Patrycja 2021 16 grudnia w 20:46- Odpowiedz

    Czy galaretki można zastąpić żelatyną a jeśli tak to ile jej użyć?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 16 grudnia w 21:13- Odpowiedz

      Możesz użyć samą żelatynę, wtedy zobacz czy nie trzeba dosłodzić jabłek. Galaretki dodają słodyczy. Co do ilości żelatyny to myślę, że 6 łyżeczek powinno wystarczyć

  2. fd2becb06f6ea4fff77b4946d3a44915?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2021 22 marca w 10:01- Odpowiedz

    Czy do usztywnienia masy karmelowej można dodać np dwa opakowania fixu do śmietany?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 22 marca w 10:57- Odpowiedz

      Nie używam fixu do śmietany, więc trudno mi powiedzieć, ale możesz spróbować.

  3. 19434b3203fd760f9f90bd2488965bfb?s=54&d=mm&r=g
    Marcepanowa kuchnia 2018 14 stycznia w 10:30- Odpowiedz

    Wygląda przepysznie, a połączenie jabłek i karmelu to rzeczywiście bajka ! :)

  4. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Candy Pandas 2018 8 stycznia w 10:24- Odpowiedz

    Masa karmelowa z jabłkami to musi być prawdziwy obłęd <3

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 8 stycznia w 12:50- Odpowiedz

      Obłęd do kwadratu :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy