Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki

Zaktualizowany: 2023 3 października
kanelbullar

Przepis na Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe

Święta tuż tuż, a ja Was dziś zapraszam na aromatyczne cynamonowe bułeczki drożdżowe rodem ze Szwecji. Te bułeczki o wdzięcznej nazwie Kanelbullar wyglądają rewelacyjnie, a to zasługa ich specjalnego zawijania. Dodatkowo oprócz cynamonu mają w sobie kardamon – to nadaje im świątecznego charakteru. Spróbujcie koniecznie! Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić drożdżowe bułeczki cynamonowe.

bułeczki kanelbullar

Szwedzkie bułeczki Kanelbullar przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie i aromatyczne drożdżówki, to koniecznie upiecz te smakowite bułeczki cynamonowe.

kanelbullar

Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne szwedzkie drożdżowe bułeczki cynamonowe.
4.84 z 12 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 hours 20 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia skandynawska
Porcje 10
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe do bułeczek

składniki na masę cynamonową do drożdżówek

dodatkowe składniki do bułeczek

  • cukier perłowy ( do posypania – może też być kryształ)
Instrukcja
 

Jak zrobić cynamonowe bułeczki Kanelbullar

  • Drożdże rozkrusz do miski, dodaj cukier i wymieszaj, wlej ciepłe mleko (ale nie gorące), zamieszaj.
    20 g drożdży, 2 łyżki cukru, 250 ml mleka
  • Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W dużej misce umieść mąkę, kardamon, jajko, żółtko, olej oraz rozpuszczone masło.
    1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżeczka kardamonu, 500 g mąki pszennej, 2 łyżki oleju, 100 g masła
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Przygotuj masę cynamonową – miękkie masło zmieszaj z cukrem, cynamonem i mlekiem.
    100 g masła, 150 g cukru, 2 łyżki mleka, 3 łyżeczki cynamonu
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
  • Podziel ciasto na dwie części – rozwałkuj cienko pierwszą część – na grubość około pół centymetra.
  • Posmaruj wierzch ciasta połową masy cynamonowej.
  • Złóż ciasto jak list – najpierw jeden bok złóż do środka, a potem przykryj nakładając na niego drugi bok ciasta, dociśnij i pokrój ostrym nożem na pasy o szerokości około 2 cm.
  • Każdy pasek zwiń w luźny świderek, a następnie nawiń na dłoń (podobnie jak sznurek), a końcówkę ciasta przewlecz przez powstałą dziurę (od dołu do góry).
    bułeczki cynamonowe
  • Połóż bułeczkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeśli trzeba popraw kształt :)
    bułeczki kanelbullar
  • Tak samo zwiń resztę bułeczek – będziesz potrzebować dwie blachy, bo bułeczki muszą mieć wokół trochę miejsca na rośnięcie.
  • Blachy z bułeczkami przykryj ściereczkami i pozostaw do napuszenia na około pół godziny.
  • W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg).
  • Bułeczki przed pieczeniem posmaruj odrobiną mleka i posyp cukrem perłowym.
  • Piecz przez około 20 minut – aż będą rumiane.
    cukier perłowy
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Słowa kluczowe bułeczki cynamonowe, drożdżówki cynamonowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżówki z cynamonem

Szwedzkie bułeczki cynamonowe – uwagi

Kanelbullar, to przepyszne szwedzkie bułeczki cynamonowe (chociaż są bardzo popularne w całej Skandynawii).

Te bułeczki są bardzo podobne do amerykańskich cinnamon rolls i w zasadzie główna różnica polega na dodaniu do ciasta mielonego kardamonu i zapleceniu bułeczek (chociaż ostatecznie możecie je zrobić podobnie jak ślimaczki cynamonowe).

Ja się pokusiłam na drożdżówki cynamonowe w wersji bardziej oryginalnej i ciasto pocięłam na dość cienkie paski, które potem zwinęłam w luźne świderki, nawinęłam na dłoń (podobnie jak byście nawijali na dłoni nitkę), a na koniec luźną końcówkę przeciągnęłam przez środek. Tak powstały moje zawijańce :)

Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe i bułeczki drożdżowe, więc nie można powiedzieć o mnie, że jestem subiektywna, ale mi te bułeczki cynamonowe bardzo smakowały – szczególnie do gorącej herbaty :D

Do ciasta nie dałam cukru i jedyny cukier pochodził z masy cynamonowej oraz z cukru perłowego, którym posypałam wierzch ciasta – jak dla mnie to była idealna ilość cukru – nie za słodko, tak w sam raz. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, to bułeczki kanelbullar możecie po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą :)

Zobaczcie mój przepis krok po kroku i upieczcie te aromatyczne bułeczki – na pewno nie pożałujecie, bo smakują rewelacyjnie :) Gorąco polecam do kawy czy też do herbaty.

Z podanej porcji otrzymacie około 10 sporych bułeczek.

Przygotujcie też cynamonowe ślimaczki z rodzynkami :)

szwedzki bułeczki kanelbullar
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.84 z 12 ocen
Postaw mi kawę
cynamonowe drożdżówki
szwedzkie bułeczki cynamonowe
stroiki na boże narodzenie

Polecane przepisy na skandynawskie słodkie wypieki

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne słodkie ciasta i nie tylko ze Skandynawii. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 5 grudnia

Podziel się przepisem

16 komentarzy

  1. 52e98ce8ea48fda087e34850cc97c257?s=54&d=mm&r=g
    Klaudia 2023 5 lipca w 16:05- Odpowiedz

    Droga Pani Beatko, chciałam zapytać, czy wg Pani wyszłyby te bułeczki z mąki bezglutenowej? Z góry dziękuję za odpowiedź

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 6 lipca w 08:16- Odpowiedz

      Nie robiłam, ale jeśli użyjesz lżejszej mąki to powinny wyjść

  2. 55c733957153ef685ee48b65a446e346?s=54&d=mm&r=g
    Początkująca 2023 21 kwietnia w 14:03- Odpowiedz

    Bardzo proszę o szybką odpowiedź, czy jeśli jajka są m to dać 3? I czym można zastąpić kardamon? Lub można go pominąć?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 21 kwietnia w 14:51- Odpowiedz

      możesz dać 3 najwyżej, jeśli ciasto będzie zbyt luźne, to przy zagniataniu dodaj trochę więcej mąki

  3. d7f77287da09f86848e4c21c599d2399?s=54&d=mm&r=g
    Jagoda 2023 21 kwietnia w 11:59- Odpowiedz

    Czym można zastąpić kardamon?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 21 kwietnia w 12:25- Odpowiedz

      Możesz go zupełnie pominąć, albo dodać zamiast niego z pół łyżeczki cynamonu

      • d7f77287da09f86848e4c21c599d2399?s=54&d=mm&r=g
        Jagoda 2023 21 kwietnia w 14:04- Odpowiedz

        Dziękuję, biorę się za pieczenie

  4. 87815a8555e649d6794c7c89b6fab175?s=54&d=mm&r=g
    Daniel 2023 5 lutego w 15:13- Odpowiedz

    4 gwiazdek
    Nie jest dla mnie jasne na czym ma polegać podział ciasta. Czy chodzi o to, że dzielimy ciasto na dwie połowy, wałkujemy połowę, dajemy na nią połowę farszu, składamy i ugniatamy bułeczki? Wtedy powtarzamy te kroki dla drugiej połowy ciasta?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 5 lutego w 16:46- Odpowiedz

      Tak, przygotowujesz dwie porcje bułeczek. Połowa ciasta i połowa farszu na jedną porcję

  5. fe8caba5bfb0ded4ebe6bb205871641b?s=54&d=mm&r=g
    Marcela 2022 3 listopada w 08:27- Odpowiedz

    Czy te bułeczki można zamrozić i odgrzać?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 3 listopada w 09:02- Odpowiedz

      Można, podobnie jak ciasta drożdżowe

  6. c5c2456f2db8786007302f6acfcb1c02?s=54&d=mm&r=g
    Angelika 2021 7 lutego w 10:22- Odpowiedz

    Dzień dobry,
    Super przepis :) Zastanawiam się jednak co można zrobić aby bułeczki były bardziej wilgotne. Czy może Pani coś podpowiedzieć? Dziękuję :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 7 lutego w 10:29- Odpowiedz

      Ciasta drożdżowe z zasady nie są wilgotne, tylko bardziej suche. Ja je lubię polać lukrem, wtedy mniej wysychają. A jak poleżą, to przed jedzeniem podgrzewam je chwilkę w mikrofalówce, wtedy robią się znowu mięciutkie nie takie suche.

  7. Zakręcone babeczki z jabłkami - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 13 marca w 06:23- Odpowiedz

    […] takich słodkich i lepkich ślimaczków gorąco Wam również polecam szwedzkie bułeczki cynamonowe, ślimaczki z chałwą, albo ślimaczki cytrynowe z lemon […]

  8. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2016 6 grudnia w 20:04- Odpowiedz

    Solidna buła, którą spokojnie można się najeść i zaspokoić apetyt na słodkie :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 7 grudnia w 13:53- Odpowiedz

      O tak, tylko trzeba się powstrzymywać, aby od razu nie zjeść drugiej :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy