Przepis na karmelowy popcorn

Zaktualizowany: 2023 4 października
karmelowy popcorn

Przepis na chrupiący popcorn karmelowy

Zapraszam dziś na karmelowy popcorn idealny jako przekąska na wieczór przed telewizorem, albo na różne imprezy. Ja go przygotowałam na imprezę sylwestrową i powiem Wam, że wzbudził ogromną sensację i zniknął momentalnie. Jeśli więc kiedykolwiek zastanawialiście się jak zrobić karmelowy popcorn, to koniecznie zobaczcie mój przepis.

jak zrobić popcorn karmelowy

Karmelowy popcorn przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na słodki i chrupiący popcron, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

karmelowy popcorn

Karmelowy popcorn przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszny popcorn o smaku solonego karmelu.
4.69 z 22 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 4
Składniki

składniki na popcorn karmelowy

  • 100 g popcornu (gotowego )
  • 200 g cukru trzcinowego (- 1 szklanka)
  • 120 g masła (miękkiego )
  • 80 g miodu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Instrukcja
 

Jak zrobić karmelowy popcorn krok po kroku

  • W garnuszku umieść cukier, masło, miód i sól.
    200 g cukru trzcinowego, 120 g masła, 80 g miodu, 3/4 łyżeczki soli
  • Podgrzewaj mieszając co jakiś czas, aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje (masa podczas podgrzewania może być lekko spieniona).
  • Gdy karmel będzie gotowy zdejmij garnek z palnika i dodaj sodę (uważaj, bo może zajść gwałtowna reakcja), ostrożnie wymieszaj.
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Wylej karmel na gotowy popcorn i dokładnie rozmieszaj (ja miskę z popcornem przykryłam przykrywką i porządnie nim potrząsnęłam kilka razy, na koniec jeszcze wymieszałam łyżką).
  • Popcorn przesyp na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę z piekarnika (ja wyłożyłam na dwie blachy).
  • Podpiecz w 100 stopniach (tryb góra/dół) przez 1 godzinę (przemieszaj popcorn co 20 minut).
  • Po upieczeniu przestudź i jeśli ziarna się posklejały delikatnie je rozdziel.
  • Możesz przechowywać ten popcorn w szczelnym pojemniku przez 2 tygodnie.
Prywatne
Słowa kluczowe popcorn w karmelu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
karmelowy popcorn

Karmelowy popcorn – uwagi

Co powiecie na szybką i bardzo prostą propozycję sylwestrowo/karnawałową?

Karmelowy popcorn sprawdzi się przy takich okazjach (a śmiem twierdzić, że nie tylko :))

Gdy go raz sami spróbujecie, to na pewno będziecie go robić częściej :)

Popcorn lubi wielu z nas – a już szczególnie dzieci, tak samo jest z karmelem i karmelkami – a połączenie tych dwóch smaków  jest rewelacyjne.

Słodko-słony karmel otula cienką warstewką ziarna popcornu nadając mu kruchość i nieziemski smak – nie wspominając o wyglądzie.

Popcorn możecie kupić gotowy (jeśli kupicie wersję soloną, to wtedy nie dodawajcie już soli do masy karmelowej), albo zrobić samemu w domu (do przepisu będziecie potrzebować 100 g gotowego popcornu – około 10 szklanek).

karmelowy popcorn

Czy dodawać sodę do popcornu z karmelem?

Do gotowego sosu karmelowego dobrze jest dodać trochę sody oczyszczonej – napowietrzy ona masę i dzięki temu karmel nie stwardnieje na kamień i nie połamiecie sobie zębów ;) Daje się jej niedużo i nie jest ona wyczuwalna potem w smaku – przynajmniej ja jej nie czułam.

Jak przechowywać karmelowy popcorn?

Taki popcorn możecie przechowywać (w szczelnym pojemniku) do dwóch tygodni :) – o ile będzie co przechowywać ;)

Ps. Popcorn robiłam w maszynce, więc bez użycia tłuszczu.

Nie wiem, jak by się zachował popcorn zrobiony na tłuszczu, ale mam nadzieję, że taki też się nadaje :)

Ps2. Popcorn w karmelu w smaku przypomina mi szyszki z ryżu preparowanego które cieszą się na blogu sporą popularnością :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.69 z 22 ocen
Postaw mi kawę

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na słodkie desery dla dzieci

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na słodkości idealne zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 31 grudnia

Podziel się przepisem

10 komentarzy

  1. d2e8f3bf1b448173873fbe2dbb6dd45f?s=54&d=mm&r=g
    Kacper 2021 12 października w 20:15- Odpowiedz

    Więcej *** reklam na stronie!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 13 października w 07:54- Odpowiedz

      Dzięki reklamom możesz korzystać z tych przepisów za darmo. Poza tym u samej góry wpisu jest zawsze przycisk – przejdź do przepisu – wtedy omijasz wszystkie reklamy.

  2. ba8b4763bc3fd9709b28f5e93d42f9cb?s=54&d=mm&r=g
    Dejwid 2019 4 kwietnia w 18:19- Odpowiedz

    Zrobiłem pierwszy raz. Troche za dużo soli dałem, ale nie dałem sody bo nie używam tego w kuchni. Rozlałem na popcorn wymieszałem i normalnie w minute zastygł. Nie był wogóle miękki i kleisty wiec ten piekarnik jest dla mnie zwykłym dodatkiem.
    No ale i tak był przesolony

  3. 248cd4c6a782fd8098b46fb897aa3a20?s=54&d=mm&r=g
    Martix 2018 13 stycznia w 19:26- Odpowiedz

    Trochę sody? Co mam przed to rozumieć? Trochę to pojęcie względne

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 13 stycznia w 23:40- Odpowiedz

      Tak jak w przepisie ;) pół łyżecki :)

  4. 9aec1227cb6c95f3d8a19a3a1a27cb93?s=54&d=mm&r=g
    Daisy 2017 2 lutego w 21:47- Odpowiedz

    a po co go opiekać w piekarniku przez 1 godz?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 3 lutego w 09:16- Odpowiedz

      Po dodaniu karmelu do popcornu trochę on mięknie i robi się bardzo kleisty, po upieczeniu znowu robi się chrupiący, a karmel na popcornie obsycha i robi go jeszcze bardziej chrupiącego :P)

  5. Sernik z karmelowym popcornem - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 29 kwietnia w 06:21- Odpowiedz

    […] spód, delikatny sernik z białą czekoladą i wanilią, sos toffee i karmelowy popcorn – […]

  6. 347a833ee4f2b97817337909c340a10b?s=54&d=mm&r=g
    Nina 2015 2 stycznia w 20:10- Odpowiedz

    Jestem fanką tradycyjnego popcornu, ale po spróbowaniu karmelowego popcornu zakochałam się w nim. Jest przepyszny. Naprawdę warto zrobić!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy