Kartofle hasselback po góralsku
Przepis na pieczone ziemniaki hasselback po góralsku
wpis sponsorowany
Zapraszam dziś na pyszny i prosty obiad dla całej rodziny. Pieczone kartofle hasselback, to rewelacyjne pieczone w całości ziemniaki, które przed pieczeniem nakraja się i dodaje przyprawy. Tak podane pieczone ziemniaki wspaniale się prezentują, więc możecie je nawet podać na święta. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić ziemniaki hasselback pieczone w piekarniku.
Spis treści
Kartofle hasselback po góralsku przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pieczone ziemniaki z piekarnika, to przygotuj takie ponacinane ziemniaki pieczone w całości.
Kartofle hasselback po góralsku przepis
Składniki
składniki na pieczone ziemniaki hasselback
Instrukcja
Jak zrobić pieczone w całości ziemniaki hasselback
- Kartofle porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi.6-8 sztuk kartofli
- Natnij kartofle w cienkie plasterki – uważaj, aby nie przekroić ich do końca, bo się rozpadną (aby sobie pomóc, możesz ułożyć z dwóch stron kartofla łyżki o grubszych trzonkach, wtedy kartofla natniesz tylko do wysokości łyżek).
- Ułóż kartofle w naczyniu żaroodpornym (dno lekko posmaruj olejem).
- Masło zmieszaj z czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem – za pomocą pędzelka silikonowego posmaruj kartofle doprawionym masłem.50 g masła, 1 ząbek czosnku, sól, 0,5 łyżeczki łyżeczki tymianku
- Formę z kartoflami przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz je w 220 st. C przez godzinę (jeśli kartofle są bardzo duże, to możesz piec je trochę dłużej).
- Po godzinie kartofle odsłoń, posyp tartym oscypkiem i podpiecz przez kolejne 15 minut.60-80 g tartego drobno oscypka
- Podawaj kartofle na gorąco razem z dodatkiem żurawiny lub borówki.żurawina
Prywatne
Składniki Odżywcze
Pieczone w całości ziemniaki hasselback – uwagi
Kartofle hasselback po góralsku to już mój ostatni przepis w kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” organizowanej przez Polski Związek Producentów Ziemniaków i Nasion Rolniczych.
Pewnie nie raz widzieliście w internecie takie apetyczne pieczone kartofelki nacięte w mnóstwo cienkich plasterków.
Ja przygotowałam podobne kartofle, ale dodatkowo zapiekłam je chwilę z tartym na drobnych oczkach oscypkiem i podałam je z żurawiną (możecie też wykorzystać borówkę).
Jeśli się zastanawiacie jak żurawina pasuje do kartofli, to powiem wam, że jak dla mnie smakuje to bombowo :)
Kampania powoli się kończy, tak jak i cotygodniowe bitwy pomiędzy Teamem Ziemniaków i Teamem Kartofli (zmagania te możecie oglądać na stronie kampanii na facebooku oraz na stronie głównej).
Przetestujcie również moje pozostałe przepisy przygotowane na te bitwy – placuszki kartoflano-łososiowe, czekoladowe ciasto z kartoflami, kartoflaną lazanię, kartoflane mini pączki z kremem malinowym.
Dziękuję wszystkim za udział w zabawie, głosowanie i komentowanie :)
Pamiętajcie również o jedzeniu polskich ziemniaków, bo są zdrowe i niskokaloryczne, a można z nich wyczarować cuda :)
Ziemniaki pieczone kcal
Ile kalorii mają pieczone ziemniaki? Porcja takich ziemniaków z oscypkiem i żurawiną ma około 240 kalorii – przy 6 większych ziemniakach. Końcowa kaloryczność zależy od wielkości ziemniaków oraz od dodanych dodatków.
Ps.
Idealnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków jest pyszna sałatka lub surówka. Ja Wam mogę polecić moją książkę „Najlepsze sałatki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych, prostych i zdrowych sałatek i surówek. Książkę możecie kupić w moim sklepie – gorąco zapraszam :)
Polecane przepisy na zapiekany obiad z piekarnika
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne obiady przygotowane w piekarniku, którymi zachwycisz całą rodzinę. Tutaj polecam takie trzy przepisy: