Kawa latte ajerkoniakowa

Zaktualizowany: 2023 2 października
świąteczna kawa latte

Przepis na kawę latte ajerkoniakową

Kawa latte ajerkoniakowa, to taka idealna kawa w okresie przedświątecznym i bożonarodzeniowym. Pyszna mleczna kawa zrobiona z dodatkiem ajerkoniaku skutecznie wprowadzi was w świąteczny nastrój. Podajcie ją z domowymi pierniczkami i idealna chwila dla siebie gotowa :)

kawa z ajerkoniakiem

Kawa latte ajerkoniakowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne mleczne kawy, to koniecznie tej zimy przygotuj sobie taką z dodatkiem ajerkoniaku.

bożonarodzeniowa kawa latte

Kawa latte ajerkoniakowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną, świąteczną kawę z ajerkoniakiem.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 5 minut
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 10 minut
Porcje 2
Kalorie 113 kcal
Składniki

składniki na kawę z ajerkoniakiem

  • 200 ml mleka
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego ((lub do smaku))
  • 2 porcje espresso
Instrukcja
 

Jak zrobić kawę ajerkoniakową

  • Mleko zagrzej w rondelku razem z ajerkoniakiem i cukrem – tylko tyle, aby składniki były ciepłe, ale nie gorące.
    200 ml mleka, 100 ml ajerkoniaku, 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • Spień mleko spieniaczem, nalej do wysokich szklanek.
  • Ostrożnie wlej espresso – tak aby utworzyło warstwy.
    2 porcje espresso
  • Podawaj od razu :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 113kcalWeglowodany: 14.7gBiałko: 5.3gTłuszcz: 3.6g
Słowa kluczowe kawa z ajerkoniakiem, kawa z likierem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kawa latte z ajerkoniekiem

Kawa z ajerkoniakiem – uwagi

Lubię wypić dobrą kawę i przez chwilę oderwać się od codziennych obowiązków. Tym razem przygotowałam sobie kawę latte z ajerkoniakiem.

Mleczna, niezbyt mocna, a jednocześnie z wyraźnie wyczuwalnym smakiem ajerkoniaku i odrobiną procentów ;)

Muszę przyznać, że bardzo zasmakowała mi taka kawa i na pewno będę ją robić częściej.

Mleko podgrzałam w rondelku razem z ajerkoniakiem i odrobiną cukru trzcinowego, a potem spieniłam je spieniaczem do mleka. Musicie tylko uważać, aby nie zagrzać mleka zbyt mocno – po pierwsze – bo uciekną wam „procenty” ;)  Po drugie – mocno gorące mleko trudniej się spienia – najlepiej aby mleko było lekko ciepłe.

Cukru dajcie sobie do smaku, albo możecie w ogóle z niego zrezygnować jeśli nie słodzicie kawy.

Podaję przepis na dwie porcje – w końcu kawę najlepiej pić w towarzystwie :D

Zapraszam również na kawę latte z białą czekoladą, pumpkin spice latte oraz świąteczny ajerkoniak na ciepło.

pyszna kawa latte
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę
kawa latte ajerkoniakowa

Polecane przepisy na kawę jak z kawiarni

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne kawy z mlekiem o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2017 2 grudnia