Kawowe bezy Dalgona
Przepis na kawowe bezy inspirowane popularną kawą Dalgona
Zapraszam na pyszne i piękne kawowe bezy Dalgona. Te słodkie małe beziki podane z kremem śmietankowym i gęstą kawową pianką to doskonały deser na w letnie dni. Nie musicie już nawet pić kawy! Upieczcie wcześniej małe słodkie bezy i podajcie je gościom, a na pewno będą zachwyceni ich smakiem!
Spis treści
Kawowe bezy Dalgona przepis krok po kroku
Jeśli lubisz kawę i słodkie desery, to koniecznie spróbuj te kawowe bezy z kremem śmietankowym i kawową pianką.
Kawowe bezy Dalgona przepis
Składniki
składniki na małe bezy:
- 3 białka ( z jajek L)
- 150 g drobnego cukru ((3/4 szklanki) )
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki octu ( lub soku z cytryny)
składniki na krem śmietankowy do bez
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – użyłam 30 %)
- 1 łyżka cukru pudru ( – lub do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić kawowe bezy Dalgona
- Przygotuj bezy – lekko roztrzep białka i zacznij wsypywać powoli cukier, gdy wsypiesz cały zwiększ maksymalnie obroty i miksuj aż białka będą bardzo gęste, białe i lśniące.3 białka, 150 g drobnego cukru
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet/sok z cytryny i krótko zmiksuj.0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki octu
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Na spód łyżki nabierz odrobinę ubitych białek – posmaruj na rogach od spodu papier do pieczenia i przylep papier do blachy (zapobiegnie to "lataniu" papieru podczas pieczenia).
- Nałóż łyżką bezy na blachę – ja zrobiłam 12 bez.
- Piecz w 110 stopniach (użyłam termoobieg) przez około 70-80 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, delikatnie go uchyl i poczekaj aż bezy ostygną.
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta – użyłam jedynie łyżkę cukru pudru, bo całość i tak wyszła słodka.250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
- Kawę rozpuszczalną i cukier wsyp do kubka, zalej 12 łyżeczkami gorącej wody. Zmiksuj mikserem (przydaje się taki ręczny, gdzie można włożyć tylko jedno mieszadło).12 łyżeczek kawy, 12 łyżeczek cukru, 12 łyżeczek wody
- Miksuj kilka minut, aż utworzy się gęsta lekko beżowa pianka.
- Nałóż na bezy bitą śmietanę, a na wierzch nałóż kawową piankę.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bezy kawowe – uwagi
Kawowe bezy Dalgona to moja propozycja na pyszny i nietuzinkowy deser.
Ten deser bezowy zainspirowała słynna kawa Dalgona.
Ta kawa oponowała ostatnio „internety” i nie dziwię się temu.
Nie dość, że wygląda rewelacyjnie, to też równie dobrze smakuje :)
Jeśli jeszcze takiej nie robiliście, to nic straconego!
Możecie ją bardzo łatwo i szybko przygotować w domu!
Jak zrobić kawę Dalgona?
Przygotujcie sobie składniki – na jedną porcję potrzebujecie 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku, 2 łyżeczki cukru (jest niezbędny – może być też erytrol) i 2 łyżeczki gorącej wody.
Wszystko razem miksujecie – najlepiej mikserem – aż otrzymacie gęstą i puszystą piankę.
Taką piankę wykładacie na wierzch szklanki z mlekiem i tyle ❤❤
Sama też sobie ją robię i zainspirowana nią przygotowałam kawowe bezy Dalgona.
Jak zrobić bezy z kremem kawowym – wskazówki
Zaczynamy oczywiście od przygotowania bez. Możecie je zrobić wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku.
Ja lubię upiec sobie trochę bez w różnych rozmiarach i trzymać je na awaryjne sytuacje.
Małe beziki wykorzystuję do dekoracji ciast i deserów, a te trochę większe zjadamy na deser :)
Jeśli macie akurat w lodówce odłożone białka, to zmiksujcie je z cukrem i upieczcie średnie bezy – u mnie to była mega czubata łyżka na jedną bezę.
Gdy bezy będą już ładnie wysuszone i ostudzone, to zróbcie bitą śmietanę (ja polecam dodanie do śmietany kremówki trochę serka mascarpone – ładnie on stabilizuje bitą śmietanę i dodaje jej gęstości).
Moje kawowe bezy Dalgona to nieduże bezy, bita śmietana oraz kawowa pianka – wszystko razem PYCHA!
Idealny deser dla kawoszy :)
Gorąco polecam wam ten kawowy deser z bezami!
Zapraszam was również do wypróbowania innych pysznych przepisów na bezy i beziki :)
Polecane przepisy na bezy
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne słodkie bezy w różnych smakach i z różnymi kremami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
4 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Nie tylko pięknie wyglądają, ale również rewelacyjnie smakują! Uwielbiam bezy, a w takiej wersji skradły moje serce. Bardzo smakowały też mojemu mężowi, więc musiałam odłożyć sobie kilka by coś dla mnie zostało :-) w weekend przyjeżdżają moi teściowie i mam nadzieję, że uda mi się ich zaskoczyć tymi bezami :-)
Dziękuję bardzo i cieszę się, że zasmakowały
Wyglądają pięknie :)
Dziękuję