Keks na cydrze – przepyszny

 

ciasto na cydrze

 

Zrobiłam sobie keks na cydrze i muszę powiedzieć, że to chyba najlepszy keks jaki jadłam 🙂

Przepis znalazłam w książce Erica Lanlarda „Home Bake”, tylko Eric używał tam „ale”, a ja go zastąpiłam cydrem (a dokładnie cydrem gruszkowym).

W tym cydrze najpierw gotujemy, a następnie trzymamy przez całą noc suszone owoce (ja użyłam rodzynki, żurawinę, suszone morele, suszone śliwki i daktyle). Po takim „nasączaniu” owoce były mięciutkie i pyszne.

Do samego ciasta nie dajemy żadnego tłuszczu, więc jest też lżejsze pod względem kalorycznym 😉

Jeszcze jedną zaletą tego keksu jest to, że może długo poleżeć – zawinięty w folię spożywczą może leżeć nawet 6 tygodni 🙂

Polecam wam również przepis na keks angielski (fruit cake) albo na bezglutenowe ciasto świąteczne.

 

angielski fruitcake  świąteczne ciasto z bakaliami
 

ciasto z bakaliami  keks na cydrze
 

prosty keks bez tłuszczu  keks na cydrze

Przepis do druku

Keks na cydrze

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę keksową o długości około 25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 10
Składniki
  • około 400 g suszonych owoców mieszanych (rodzynki, żurawina, daktyle, morele, śliwki)
  • 250 ml cydru
  • 100 g (pół szklanki) cukru trzcinowego
  • 85 g (trochę ponad pół szklanki) mąki pszennej
  • 100 g (pół szklanki) pszennej mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika (można pominąć)
  • 2 duże roztrzepane jajka
Wykonanie
  1. Większe owoce pokrój na mniejsze kawałki, wszystkie przełóż do rondelka, dodaj cydr i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut.
  2. Rondelek przykryj pokrywką i odstaw na całą noc do nasączenia.
  3. Rano do bakalii dodaj roztrzepane jajka - wymieszaj.
  4. W misce zmieszaj razem cukier, obydwie mąki, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
  5. Wsyp suche składniki do bakalii i wymieszaj łyżką.
  6. Formę keksową o długości maks. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Przełóż do niej ciasto.
  8. Piecz w 140 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny - do suchego patyczka.
  9. Jeszcze gorący keks - zaraz po upieczeniu możesz z wierzchu posmarować łyżką płynnego miodu.
  10. Keks ostudź.
  11. Jeśli chcesz go dłużej przechować, to owiń go szczelnie folia spożywczą.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 215 Tłuszcze: 2 g Węglowodany: 46 g Błonnik: 3,6 g Białka: 5 g

 

Ps. Podaję przepis lekko przeze mnie zmieniony.