Keks na cydrze
Przepis na pełen bakalii keks na cydrze
Jeśli robicie keks na Boże Narodzenie, to w tym roku zróbcie pijany keks na cydrze. Ten keks jest pełen bakalii, które wcześniej moczone są w cydrze. Dzięki temu są fajnie miękkie, wilgotne i wspaniale smakują. Koniecznie spróbujcie takiej wersji keksu, a nie będziecie chcieli piec innego :) Gorąco polecam!
Spis treści
Keks na cydrze przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pełne bakalii ciasta, to koniecznie przygotuj keks z tego prostego przepisu.
Keks na cydrze przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę keksową o długości około 25 cm.
Składniki
składniki na keks na cydrze
- około 400 g suszonych owoców (mieszanych (rodzynki, żurawina, daktyle, morele, śliwki))
- 250 ml cydru
- 100 g cukru trzcinowego ((pół szklanki) )
- 85 g mąki pszennej ((trochę ponad pół szklanki) )
- 100 g pszennej mąki pełnoziarnistej ((pół szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika ((można pominąć))
- 2 jajka (duże, roztrzepane )
Instrukcja
Jak zrobić keks na cydrze
- Większe owoce pokrój na mniejsze kawałki, wszystkie przełóż do rondelka, dodaj cydr i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut.około 400 g suszonych owoców, 250 ml cydru
- Rondelek przykryj pokrywką i odstaw na całą noc do nasączenia.
- Rano do bakalii dodaj roztrzepane jajka – wymieszaj.2 jajka
- W misce zmieszaj razem cukier, obydwie mąki, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.100 g cukru trzcinowego, 85 g mąki pszennej, 100 g pszennej mąki pełnoziarnistej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
- Wsyp suche składniki do bakalii i wymieszaj łyżką.
- Formę keksową o długości maks. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż do niej ciasto.
- Piecz w 140 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny – do suchego patyczka.
- Jeszcze gorący keks – zaraz po upieczeniu możesz z wierzchu posmarować łyżką płynnego miodu.
- Keks ostudź.
- Jeśli chcesz go dłużej przechować, to owiń go szczelnie folia spożywczą.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Wilgotny Keks z cydrem – uwagi
Zrobiłam sobie keks na cydrze i muszę powiedzieć, że to chyba najlepszy keks jaki jadłam :)
Przepis znalazłam w książce Erica Lanlarda „Home Bake”, tylko Eric używał tam „ale”, a ja go zastąpiłam cydrem (a dokładnie cydrem gruszkowym).
W tym cydrze najpierw gotujemy, a następnie trzymamy przez całą noc suszone owoce (ja użyłam rodzynki, żurawinę, suszone morele, suszone śliwki i daktyle). Po takim „nasączaniu” owoce były mięciutkie i pyszne.
Do samego ciasta nie dajemy żadnego tłuszczu, więc jest też lżejsze pod względem kalorycznym ;)
Jeszcze jedną zaletą tego keksu na cydrze jest to, że może długo poleżeć – zawinięty w folię spożywczą może leżeć nawet 6 tygodni :)
Polecam wam również przepis na keks angielski (fruit cake) albo na bezglutenowe ciasto świąteczne.
Ps. Podaję przepis lekko przeze mnie zmieniony.
Polecane przepisy na ciasta na Boże Narodzenie
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne ciasta idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy: