Klasyczne tiramisu

Zaktualizowany: 2023 16 listopada
tiramisu

Przepis na włoskie tiramisu – najlepsze i najsmaczniejsze

Przygotuj razem ze mną najlepsze tiramisu. Ten pyszny włoski deser z serka mascarpone przekładanego podłużnymi biszkoptami zamoczonymi w kawie z dodatkiem likieru amaretto, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Nieziemsko pyszny deser jest jednocześnie super prosty i szybki do przygotowania. Zobaczcie mój przepis ze zdjęciami a także film z przygotowania i sprawdźcie jak zrobić tiramisu w domu.

najlepsze tiramisu

Włoskie tiramisu PRZEPIS ze zdjęciami i filmem

Jeśli lubisz proste, kremowe desery i kawę, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

włoskie tiramisu

Klasyczne tiramisu przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne włoskie tiramisu z biszkoptami nasączonymi kawą i amaretto i pysznym kremem mascarpone.
4.25 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Danie Deser
Porcje 10
Kalorie 300 kcal
Wyposażenie
  • Foremka o wielkości około 20/26 cm albo kilka pucharków.
Składniki

składniki na tiramisu

  • 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 4 żółtka (- u mnie z jajek rozmiar L)
  • 150 g cukru (można dać trochę mniej, jeśli nie lubicie za słodkich deserów)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ok. 200 g długich biszkoptów ((można dostać takie specjalne duże opakowania np. w Lidlu lub Realu))
  • 2 łyżki kawy (rozpuszczalnej)
  • 2 łyżeczki cukru (do kawy – opcjonalnie, ale ja daję)
  • 300 ml wody (wrzącej )
  • 100 ml amaretto
  • gorzkie kakao (, albo starta gorzka czekolada – do posypania)
Instrukcja
 

Jak zrobić tiramisu krok po kroku

  • Zaparz kawę gorącą wodą, dodaj cukier i ostudź. Do schłodzonej kawy dodaj amaretto i wymieszaj.
    2 łyżki kawy, 2 łyżeczki cukru, 100 ml amaretto, 300 ml wody
  • Przelej do płaskiego i dość szerokiego pojemniczka (przy tej ilości amaretto, kawa będzie mocno alkoholowa, jeśli ci to nie odpowiada daj mniej likieru).
  • Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym (jeśli używasz) na puszystą masę.
    4 żółtka, 150 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
    miksowanie żółtek z cukrem
  • Dodaj do nich mascarpone i zmiksuj razem krótko na wysokich obrotach – aż się utworzy jednolity krem.
    500 g serka mascarpone
    dodawanie mascarpone do zmiksowanych żółtek
  • Biszkopty zamaczaj w kawie z likierem i układaj na dnie foremki.
    ok. 200 g długich biszkoptów
    biszkopty namoczone w kawie z amaretto
  • Na biszkopty wyłóż połowę kremu i posyp gorzkim kakao, albo startą na tarce gorzką czekoladą.
    gorzkie kakao
    wykładanie kremu na tiramisu
  • Ułóż drugą warstwę biszkoptów, na nie nałóż resztę kremu i ponownie posyp kakao lub czekoladą.
    układanie biszkoptów na kremie
  • Schowaj do lodówki na około dwie godziny.
Film
Notatki
 
Ja lubię gdy jest dużo kremu i często sam krem przygotowuję z 1,5 porcji – czyli z 750 g serka mascarpone – wtedy kaloryczność deseru niestety wzrasta ;)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 300kcalWeglowodany: 28gBiałko: 4gTłuszcz: 18g
Słowa kluczowe deser tiramisu, tiramisu z amaretto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
włoskie tiramisu

Włoski deser tiramisu – uwagi

Uwielbiam tiramisu, bo jak go nie uwielbiać. Ten słynny deser, to pyszny lekki krem z żółtek i serka mascarpone, biszkopty nasączone mocną kawą i amaretto, gorzka czekolada (wolę wersję z czekoladą niż z gorzkim kakao) – mmmmmm. Jak dla mnie to deser idealny, chociaż tak szybko znika ;) Można go przygotować tradycyjnie w prostokątnej foremce – najlepiej szklanej, albo w pucharkach. Deser w pucharkach będzie idealny na imprezy, bo możecie każdemu podać do indywidualnie. Do tego tiramisu w szklankach pięknie się prezentuje. Na potrzeby domowe możecie przygotować go w prostokątnej foremce – mniej więcej 20/26 cm. Jeśli foremka będzie szklana albo z przezroczystego plastiku, wtedy będzie przez nią widać warstwy deseru. Na cokolwiek się zdecydujecie – obiecuję, że będzie bardzo smacznie :)

klasyczne tiramisu

Jak zrobić tiramisu – wskazówki

Zobaczcie mój przepis oraz film z przygotowań, to wszystko stanie się jasne. Przygotujcie sobie najpierw kawę, bo musi być wystudzona zanim zaczniecie robić deser. Ja robię mocną kawę z dwóch łyżek kawy rozpuszczalnej zmieszanej z około 250-300 ml gorącej wody oraz z dwiema łyżeczkami cukru. Możecie tu również zaparzyć kawę w ekspresie. Do przestudzonej już kawy dodaję likier amaretto – mniej więcej 100 ml. Zamiast amaretto możecie użyć również likier kawowy. Jeśli deser mają jeść dzieci, to możecie wykorzystać kawę bezkofeinową i zrezygnować z likier. Możecie za to dla smaku dodać do kawy trochę olejku migdałowego.

tiramisu

Jakie składniki są potrzebne do tiramisu?

Potrzebne są tu specjalne podłużne i bardziej suche biszkopty. Bez problemu dostaniecie je w większych marketach oraz dyskontach. Poza biszkoptami kupcie serek mascarpone oraz jajka – tu używacie same żółtka. Żółtka dodawane są surowe, więc przed ich dodaniem jajka sparzcie gorącą wodą – ułóżcie jajka na sitku i przelejcie wrzątkiem. Wtedy oddzielcie żółtka od białek. Z pozostałych białek możecie zrobić bezę, albo np. czekoladowe ciasto na białkach :)

Gotowe tiramisu schowajcie do lodówki do schłodzenia – chociaż na dwie godziny. Potem możecie już zajadać ze smakiem. Tylko uważajcie, bo ten włoski deser jest wysoce uzależniający – ja go sobie muszę zrobić raz na jakiś czas inaczej mnie męczy i ciągle o nim myślę. Ja lubię gdy jest dużo kremu z serka mascarpone i bardzo często przygotowuję krem z 1,5 porcji. Sprawdźcie sami, którą wersję wolicie.

Jak już wypróbujecie ten przepis, to potem możecie spróbować jego innych wersji smakowych i wariacji, np. tiramisu bananowe, rabarbarowe, czy też truskawkowe, a może skusicie się na sernik na zimno tiramisu :)

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
4.25 z 4 ocen
Postaw mi kawę

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego pysznego deseru :)

tiramisu
tiramisu
tiramisu

<

Przepis autorstwa Andrzeja Polana.

Polecane przepisy na desery w pucharkach

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne kremowe desery idealne do jedzenia w szklankach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2013 7 stycznia