Przepis na kokosanki
Przepis na pyszne i proste ciasteczka kokosowe
Kokosanki to proste i pyszne ciasteczka zrobione z wiórek kokosowych i białek jajek. Składniki są mieszane, formowane w kulki i pieczone, aż do uzyskania złocistego koloru. Ciastka z wiórek kokosowych mają chrupiącą skorupkę na zewnątrz i miękkie, wilgotne wnętrze pełne aromatu kokosa. Są łatwe w przygotowaniu i świetnie sprawdzają się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty.
Spis treści
Przepis na kokosowe ciastka z wiórkami
Jeśli lubisz kokosowe smaki i kokosowe słodkości, to już dziś sprawdź mój przepis na ciastka kokosowe jak za dawnych lat. Takie właśnie ciasteczka robiła moja mama w czasach mojego dzieciństwa. To zaledwie kilka podstawowych składników, a smak i aromat niezapomniany :) Jeśli te ciastka to również smak Twojego dzieciństwa, to upiecz je teraz swoim dzieciom :)
Kokosanki przepis
Składniki
składniki na ciasteczka kokosanki
- 200 g wiórek kokosowych (2,5 szklanki)
- 50 g masła
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 3 łyżki mleka ((opcjonalnie – patrz przepis))
- 2 białka (z jajek rozmiar L)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Instrukcja
Jak zrobić kokosanki krok po kroku
- Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier i wymieszaj.50 g masła, 150 g cukru
- Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie – moje wiórki były dość drobne i mocno suche, więc do masy dodałam trochę mleka.200 g wiórek kokosowych
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i przemieszaj delikatnie.2 białka, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Dodaj połowę białek do wiórek i delikatnie wymieszaj, dodaj resztę białek i wymieszaj.
- Na dużą blachę połóż papier do pieczenia.
- Nabieraj łyżką porcje ciasta (u mnie czubata łyżka) i układaj na blaszce – nie musisz zachowywać dużych odstępów.
- Kokosanki piecz około 15 minut w 180 stopniach (tryb góra-dół) – muszą być ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ciastka ostudź.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Dziś przepis na pyszne ciasteczka kokosowe. Można by powiedzieć, że to takie makaroniki kokosowe. A to dlatego, że ciasteczka kokosanki powstają z połączenia wiórek kokosowych z pianą z białek. Tak w wielkim skrócie.
Jak zrobić kokosanki w domu – wskazówki
Najpierw podgrzewamy masło z cukrem (ja już zdążyłam zapomnieć jak słodkie są te ciastka), a potem mieszamy z wiórkami kokosowymi. Na koniec taką masą kokosową mieszamy delikatnie z mocno ubitą pianą z białek. W przepisie używamy 150 g cukru i ciastka są słodkie. Myślę, że można dać go trochę mniej, tylko tak bez przesady! Wiórki kokosowe mogą smakować mdło, jeśli będzie za mało cukru.
Jak formować kokosanki?
Wystarczy łyżką nakładać porcje ciasta kokosowego na blaszkę. Możecie je dodatkowo lekko ulepić dłońmi, aby miały bardziej regularny kształt.
Jeśli będziecie robić bardziej grube ciastka, to nie będziecie się musieli martwić o to, co zrobić aby kokosanki były miękkie. Takie grubsze ciasteczka będą lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Jak przechowywać kokosanki?
Z tego przepisu nie wychodzi zbyt dużo ciastek, więc myślę, że raczej jest duża szansa, że szybko je zjecie. Jeśli jednak nie, to ciastka z wiórek kokosowych warto schować do szczelnego pojemnika. To zapobiegnie ich obsychaniu i twardnieniu. Szczelny pojemnik zapewni ciasteczkom kokosowym większą miękkość.
Kokosanki kcal
Czy kokosanki są tuczące? Powiem przewrotnie, że i tak i nie. Otóż każde jedzenie jest tuczące, jeśli spożywacie go w nadmiarze. Tu jedno ciastko ma około 140 kalorii. Z jednej strony dużo, z innej wcale nie tak bardzo. Zjedzenie jednego ciasteczka na pewno Was nie utuczy :) Za to zjedzenie całej blachy już może ;) Dlatego wszystko z rozwagą i umiarem. Sądzę, że jedzenie jest dla ludzi i sami powinniśmy najlepiej wiedzieć co jest dla nas dobre i w jakich ilościach. A ciasteczka kokosowe jak dawniej są pyszne i warto je upiec chociaż raz w życiu. Ja osobiście uwielbiam ciastka kokosowe, bo bardzo lubię wiórki kokosowe, a dodatkowy plus tych ciasteczek jest taki, że robią się praktycznie same – czyli tak jak lubię najbardziej :)
Muszę przyznać, że to chyba najlepsze kokosowe ciasteczka na białkach jakie jadłam. Z tego przepisu wychodzi blacha ciasteczek – ja robiłam je dość duże.
Polecam też Wam inne przepisy z wykorzystaniem wiórek kokosowych.
A tu moje stare zdjęcia tych ciasteczek (z początków blogowania w 2012 roku).
Przepis na te ciasteczka pochodzi ze strony Kotlet tv