Kokosowa kostka bez pieczenia

Zaktualizowany: 2023 8 lipca
kokosowa kostka

Przepis na kokosową kostkę bez pieczenia na herbatnikach

Dziś u mnie kokosowa kostka bez pieczenia, czyli pyszne ciasto na herbatnikach z lekkim kokosowym kremem i bitą śmietaną. To cudne ciasto możecie przygotować nawet na specjalne okazje, bo wspaniale się prezentuje i smakuje każdemu. Gorąco polecam!

ciasto 3-bit z czekoladą i wiórkami kokosowymi

Kokosowa kostka bez pieczenia przepis krok po kroku

Już dziś przygotuj to niezwykle pyszne kokosowe ciasto bez pieczenia i zaskocz wszystkich jego wspaniałym smakiem.

kokosowa kostka

Kokosowa kostka bez pieczenia przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym i biszkoptami w kawie.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 30
Kalorie 290 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki

składniki na spód do ciasta kokosowego

składniki na krem budyniowo-kokosowy:

  • 2 budynie śmietankowe ( – po 40 g każdy)
  • 700 ml mleka
  • 50 g cukru ((1/4 szklanki) )
  • 200 g masła (miękkiego )
  • 100 ml likieru kokosowego

składniki na wierzch do ciasta kokosowego

Instrukcja
 

Jak zrobić kokosową kostkę bez pieczenia

  • W rondelku podgrzej 200 ml śmietany kremówki, dodaj połamaną czekoladę i zamieszaj aby się rozpuściła – odstaw do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.
    200 ml śmietany kremówki, 200 g mlecznej
  • Formę do pieczenia o wielkości około 25/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dnie ułóż pojedynczą warstwę herbatników.
    280 g herbatników
  • Wyłóż na herbatniki rozpuszczoną czekoladę i delikatnie rozprowadź po ciastkach.
  • Ułóż drugą warstwę herbatników i lekko je dociśnij.
  • Z 700 ml mleka odlej około pół szklanki, a resztę zagotuj razem z cukrem.
    700 ml mleka, 50 g cukru
  • W odlanym mleku rozpuść obydwa budynie, dodaj do gotującego się mleka i mieszaj aż budyń zgęstnieje.
    2 budynie śmietankowe
  • Wierzch budyniu przykryj folią spożywczą, tak aby go dotykała – ostudź do temperatury pokojowej.
  • W misie miksera utrzyj na wysokich obrotach miękkie masło – miksuj z 10 minut, a potem zacznij po łyżce dodawać budyń.
    200 g masła
  • Na koniec wlej likier kokosowy i krótko zmiksuj.
    100 ml likieru kokosowego
  • Wyłóż krem budyniowy na wierzch herbatników.
  • Biszkopty zamaczaj w kawie i układaj na wierzchu kremu budyniowego.
    200 g biszkoptów, 250 ml kawy
  • Zimną śmietankę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj serek mascarpone i miksuj aż masa będzie gęsta.
    500 ml śmietanki kremówki, 1 łyżka cukru pudru
  • Jeśli chcesz to dodaj więcej cukru do bitej śmietany.
    125 g serka mascarpone
  • Wyłóż krem na wierzch biszkoptów.
  • Na koniec posyp wierzch ciasta wiórkami kokosowymi.
    wiórki kokosowe
  • Schłodź w lodówce – najlepiej przez noc – tak aby herbatniki zmiękły.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 290kcalWeglowodany: 24gBiałko: 6gTłuszcz: 19g
Słowa kluczowe kokosowe ciasto bez pieczenia, kokosowe ciasto na zimno
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

<kremowe ciasto z kokosem bez pieczenia

Kokosowe ciasto bez pieczenia – uwagi

Zapraszam na ciasto kokosowa kostka bez pieczenia.

Dziś będzie na blogu bardzo kokosowo, czekoladowo i kawowo jednocześnie.

I oczywiście bardzo smacznie :)

Przygotowałam ciasto idealne dla mnie!

Na herbatnikach, z biszkoptami maczanymi w kawie, z lekkim i nie za słodkim kremem budyniowym z dodatkiem likieru kokosowego.

Ja tu użyłam kupny likier kokosowy, ale możecie zrobić sobie jego domową wersję – nie pożałujecie, bo jest pyszna.

Jeśli się obawiacie alkoholu, to możecie użyć likier kokosowy barmański – taki bez alko 😆

Biszkopty zamiast zwykłą kawą możecie nasączyć w kawie zbożowej. Wtedy ciasto mogą też zjeść dzieci.

ciasto kokosowe bez pieczenia

Jak zrobić kokosową kostkę – wskazówki

Zaczynacie od ułożenia w foremce warstwy herbatników, na nie wylewacie rozpuszczoną czekoladę, dokładnie ją rozsmarowujecie i przykrywacie drugą warstwą ciastek.

Przygotowujcie krem budyniowy i wykładacie go na ciastka.

Krem budyniowy jest zmiksowany z masłem. Jak przy wszystkich kremach opartych na maśle, ważne jest aby produkty były w podobnej temperaturze.

Inaczej krem może się zwarzyć!

Najpierw przygotujcie budyń i go ostudźcie w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło porządnie zmiksujcie – ja miksuję nawet z 10 minut – aż masło zrobi się prawie białe w kolorze. Dopiero wtedy zaczynam dodawać po łyżce budyń.

Mimo wszystko czasami zdarza się, że krem maślany i tak się zwarzy.

ciasto z kremem budyniowym i kokosową pianką

Jak uratować zwarzony krem?

Gdy krem maślany się zważy, to możecie spróbować go uratować – ustawcie na kuchence garnek z wodą na dnie i ją zagotujcie. Miskę z kremem postawcie na garnku i podgrzewajcie krem jednocześnie go miksując. Krem po podgrzaniu przez parę wodną powinien odzyskać właściwą konsystencję.

Jeśli to jednak nie pomoże, to niestety koniecznie się może okazać przygotowanie kolejnej porcji kremu :(

Na kremie układacie biszkopty zamoczone w kawie, a na nie krem z bitej śmietany i serka mascarpone.

Ciasto kokosowe bez pieczenia  trzeba jeszcze schłodzić w lodówce przez kilka godzin (a nawet najlepiej przez noc). Wtedy herbatniki i biszkopty lekko zmiękną od kremu i kostka kokosowa będzie się łatwo kroić.

Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na kokosowe ciasta, oraz na pyszne ciasta bez pieczenia :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę
ciasto kokosowe bez pieczenia
ciasto 3-bit kokosowy

 

 

Polecane przepisy na ciasta warstwowe z kremem

Koniecznie wypróbujcie inne moje pyszne przepisy na ciasta idealne na imprezy i święta. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2020 17 lipca

Podziel się przepisem

8 komentarzy

  1. 2271579f5d4cb3fc9afe7a6b2fd3dc52?s=54&d=mm&r=g
    Ola 2022 10 listopada w 20:20- Odpowiedz

    Czym innym można nasączyć biszkopty? ;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 10 listopada w 22:10- Odpowiedz

      Możesz podobnie jak nasączenie biszkopta, czyli np woda z cukrem i sokiem z cytryny

  2. 1dc02bd92d10671da1164e5bbcff84ec?s=54&d=mm&r=g
    Marta 2022 2 lipca w 09:22- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Witam. Wygląda obłędnie. A spytam zamiast likieru czym można było by zastąpić?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 2 lipca w 10:27- Odpowiedz

      Dałabym trochę aromatu do smaku i będzie ok

  3. 9e7c48ed31471f8b41b202c91136bede?s=54&d=mm&r=g
    Wiktorka 2021 9 listopada w 06:07- Odpowiedz

    Nie jestem przekonana czy aby napewno chodziło o gęsta mase – bita śmietana na gorze, tylko raczej o ubita mase. Słowna różnica niewielka ale w wykonaniu ogromna. Gęsta masa w moim przypadku się nie sprawdza. Cieknie z ciasta po całej nocy w chłodnym miejscu …

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 9 listopada w 08:14- Odpowiedz

      Nie bardzo rozumiem, który krem ci ciekł. Ale jeśli coś ciekło, to znaczy, że krem przy miksowaniu się zwarzył – wtedy on już nie zastygnie w lodówce.

  4. ae85b925483233c3591e14eb6fb27397?s=54&d=mm&r=g
    be3healthy 2020 22 lipca w 18:01- Odpowiedz

    Pyszności <3

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na ciasto kokosowe bez pieczenia

Zapraszam na pyszne kokosowe ciasto na zimno. To ciasto kokosowe przygotowałam na herbatnikach przełożonych czekoladą oraz kokosowym kremem budyniowym z masłem. Do tego dodałam biszkopty zamoczone w kawie oraz wierzch z kremu śmietankowego. Ta kostka kokosowa może wygląda na skomplikowaną, ale taka nie jest! Jedyne na co musicie uważać to krem budyniowo-maślany. Takie kremy lubią się warzyć jeśli są źle przygotowane. Ważne jest aby budyń, masło i likier były w takich samych temperaturach oraz ważne jest dobre zmiksowanie masła.

Kokosowa kostka przepis

Zobaczcie mój przepis opisany powyżej krok po kroku. Przygotujcie wcześniej budyń i ostudźcie go w temperaturze pokojowej. Wyjmijcie też wcześniej masło z lodówki, tak aby dobrze zmiękło. Za to śmietana kremówka i serek mascarpone do kremu na wierzch ciasta muszą być mocno schłodzone. Jeśli kremówka nie będzie dobrze schłodzona, to jej nie ubijecie na bitą śmietanę! Ciasto kokosowe bez pieczenia po schłodzeniu w lodówce fajnie się "przegryza", a ciastka nabierają miękkości. Dzięki temu ciasto budyniowe na herbatnikach można ładnie pokroić na porcje. Samo ciasto kokosowe zrobione jest w dużej foremce, więc wystarczy go dla wielu osób. Dlatego możecie przygotować je na jakąś rodzinną uroczystość, albo na święta. Kokosowe ciasto na zimno bardzo ładnie wygląda i świetnie smakuje, dlatego na pewno zasmakuje wszystkim gościom. Koniecznie sprawdźcie więc mój przepis na ciasto kokosowe bez pieczenia i przygotujcie go na weekend. Jeśli lubicie takie ciasta z kremem oraz ciasta bez pieczenia na zimno, to zobaczcie również inne moje przepisy na takie słodkości. Na blogu znajdziecie mnóstwo inspirujących przepisów idealnych na różne okazje. Serdecznie zapraszam do skorzystania z moich przepisów!