Kokosowe babeczki ze szpinakiem

Zaktualizowany: 2023 5 czerwca
babeczki szpinakowe

Przepis na bezglutenowe kokosowe babeczki ze szpinakiem

Zapraszam na pyszne bezglutenowe babeczki szpinakowe zrobione na mące kokosowej. Te babeczki mają obłędny zielony kolor i smakują doskonale! Do tego mają bardzo mało kalorii, więc mogą je spokojnie zjeść osoby na diecie redukcyjnej. Koniecznie upieczcie takie babeczki kokosowe ze szpinakiem i sprawdźcie jak rewelacyjnie smakują!

kokosowe babeczki z owocami

Kokosowe babeczki ze szpinakiem przepis krok po kroku

Upiecz już dziś te pyszne i wilgotne bezglutenowe babeczki kokosowe ze szpinakiem i słodkim lukrem.

babeczki szpinakowe z owocami

Kokosowe babeczki ze szpinakiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne bezglutenowe babeczki szpinakowe na mące kokosowej.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 15
Kalorie 186 kcal
Składniki

składniki na bezglutenowe babeczki ze szpinakiem

  • 80 g mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, albo płaska łyżeczka sody)
  • 150 g cukru ((3/4 szklanki) )
  • 125 ml oleju
  • 140 ml maślanki
  • 60 g szpinaku (świeżego )
  • 2 jajka ( – użyłam rozmiar L)
  • 2 jabłka (większe obrane i pokrojone w kosteczkę – około 250 g)

składniki na lukier do babeczek

Instrukcja
 

Jak zrobić kokosowe babeczki ze szpinakiem

  • Szpinak zblenduj razem z olejem i maślanką na gładką masę.
    125 ml oleju, 60 g szpinaku, 140 ml maślanki
  • Mąkę kokosową wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem.
    80 g mąki kokosowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru
  • Dodaj do mąki zmiksowany szpinak, dodaj jajka i krótko wymieszaj wszystko łyżką – tylko do połączenia składników.
    2 jajka
  • Dodaj pokrojone jabłko i wymieszaj.
    2 jabłka
  • Nałóż masę do foremek do babeczek – około 12-15 sztuk.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez 20-25 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Cukier puder zmieszaj ze stopniowo dodawanym sokiem z cytryny lub mlekiem.
    150 g cukru pudru, ok 3 łyżki soku z cytryny
  • Posmaruj lukrem babeczki i udekoruj wg uznania.
    owoce
Notatki
Mąkę kokosową możesz zastąpić zwykłą mąką pszenną – użyj jej wtedy 250 g (niecałe 2 szklanki). Wtedy babeczki nie będą już bezglutenowe!
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 186kcalWeglowodany: 26gBiałko: 2.5gTłuszcz: 9gBłonnik: 2.6g
Słowa kluczowe babeczki bez glutenu, babeczki ze szpinakiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki ze szpinakiem i jabłkami

Bezglutenowe babeczki ze szpinakiem – uwagi

Kokosowe babeczki ze szpinakiem to niezła gratka dla wszystkich dbających o figurę oraz będących na diecie bezglutenowej.

Babeczki upiekłam na mące kokosowej, co dodatkowo zapewniło im niższą kaloryczność.

Szpinak w cieście dodaje mu nie tylko nieziemskiego koloru, ale również dużej wilgotności – co jest szczególnie istotne przy wypiekach na mące kokosowej.

Dodatkowo w babeczkach oprócz mąki kokosowej i szpinaku znajdziecie drobno pokrojone jabłko :)

Wierzch babeczek to lekki lukier i oczywiście świeże owoce.

Te kokosowe babeczki szpinakowe są przepyszne, a do tego mogą długo leżeć i nie wyschną wam na wiór.

Koniecznie wypróbujcie również przepis na ciasto leśny mech ze szpinakiem albo na koktajl szpinakowo-jabłkowy. Jeśli poszukujecie innych przepisów z mąką kokosową, to na blogu znajdziecie trochę przepisików – zapraszam.

Ps. Babeczki możecie też wykonać na zwykłej pszennej mące – w uwagach do przepisu znajdziecie informację ile jej trzeba użyć.

kokosowe babeczki ze szpinakiem
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę
babeczki ze szpinakiem i owocami
kokosowe babeczki ze szpinakiem

Polecane przepisy na ciasta ze szpinakiem

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta i inne wypieki zrobione ze szpinakiem. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Inspiracja – Moje wypieki

Opublikowano: 2018 15 czerwca

Podziel się przepisem

7 komentarzy

  1. 0e92039f6f4f000dae99404ac29c0963?s=54&d=mm&r=g
    Łukasz 2018 13 sierpnia w 09:23- Odpowiedz

    Przepiękne zdjęcia! <3 Aż szkoda jeść! :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 22 sierpnia w 14:33- Odpowiedz

      DZiękuję bardzo Łukasz :)

  2. 45f2702666e9c1efb164a492b57c64ab?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2018 11 lipca w 17:42- Odpowiedz

    Czy cukier można zastąpić krystolitem i w jakich proporcjach i olej olejem kokosowym. Pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 12 lipca w 11:15- Odpowiedz

      Możesz zastąpić, on nie jest dużo słodszy więc daj go podobnie. Olej kokosowy może być jak najbardziej

  3. 6cc01b59aa7adc7c33f6a447eb37a7c7?s=54&d=mm&r=g
    Betty 2018 15 czerwca w 15:36- Odpowiedz

    Wyglądają pysznie! Czym mogę zastąpić maślankę ? Nie jem nabiału , sojowego też nie.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 15 czerwca w 16:50- Odpowiedz

      Możesz zastąpić jogurtem kokosowym – można kupić np. w Lidlu :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy