Kokosowe ślimaczki
Przepis na kokosowe ślimaczki drożdżowe
Jeśli lubisz kokos i bułeczki drożdżowe, to musisz spróbować moich drożdżowych kokosowych ślimaczków! Te małe pyszne bułeczki są wypełnione aromatycznym kokosem w postaci mleczka kokosowego i wiórek kokosowych i zrobione z miękkiego ciasta drożdżowego, które rozpływa się w ustach. Idealne na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Spróbuj koniecznie i przekonaj się, jak smaczne mogą być drożdżowe bułeczki z kokosem!
Spis treści
Kokosowe ślimaczki – przepis krok po kroku
Już dziś wypróbuj mój przepis na słodkie i pachnące kokosem drożdżowe bułeczki zawijane w ślimaczki. Takie kokosowe bułeczki zasmakują każdemu!
Kokosowe ślimaczki przepis
Składniki
składniki na kokosowe bułeczki drożdżowe
- 8 g drożdży (świeżych )
- 1 łyżeczka cukru
- 450 g mąki pszennej (- 3 szklanki)
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 25 g wiórek kokosowych
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 115 ml mleka (letniego)
- 115 ml mleczka kokosowego
- 1 jajko (rozmiar L)
- 40 g masła (miękkiego)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe ślimaczki kokosowe
- Drożdże zmieszaj z częścią cukru i mleka, odstaw do wyrośnięcia.8 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 115 ml mleka
- Wymieszaj razem suche składniki, dodaj rozczyn drożdżowy, mleczko kokosowe, jajko i masło.450 g mąki pszennej, 50 g cukru, 25 g wiórek kokosowych, 2 opakowania cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki soli, 115 ml mleczka kokosowego, 1 jajko, 40 g masła
- Wyrób ciasto (ja to robiłam mikserem).
- Ostaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Ponownie zagnieć, rozwałkuj (można w tym momencie posypać ciasto dodatkową porcją wiórek kokosowych).
- Zwiń ciasto w rulon wzdłuż szerszego boku i pokrój na około 12 plasterków.
- Ułóż na blaszce i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
- Piecz w 210 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15 minut.
- Po przestudzeniu możesz bułeczki posmarować lukrem :)
- Zrobienie lukru jest bardzo proste – wystarczy do miseczki wsypać cukier puder i dodać odrobinę czegoś, co go rozpuści – może to być odrobina gorącej wody, trochę mleka, syrop malinowy (uzyskamy wtedy kolorowy lukier), albo odrobina alkoholu – np. likieru malibu dla podkręcenia kokosowego smaku :) – jest to oczywiście wersja bardziej dla dorosłych :)
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżowe bułeczki kokosowe – uwagi
Uwielbiam kokosy oraz ciasta drożdżowe, więc dziś połączenie obydwu. Pyszne kokosowe zawijańce – kokosowe ślimaczki. Ciasto jest proste do zrobienia i nie wymaga za wiele wprawy, więc koniecznie spróbujcie. Jeśli uwielbiacie kokosowy smak, to dla jego podkręcenia możecie zamienić masło dodawane do ciasta na olej kokosowy, a zwykły cukier na cukier kokosowy – który dodatkowo nada ciastu lekko karmelowego koloru.
Koniecznie – powtarzam – koniecznie – zajrzyjcie również do innych moich kokosowych przepisów – znajdziecie tam wiele pysznych inspiracji. Ja wam polecam kokosowe bułeczki pani popo, babkę kokosową albo kokosowy ryż z mango. Przepis znalazłam kiedyś w odmętach internetu (niestety nie pamiętam gdzie), a teraz przekazuję go Wam.
A tutaj moje zdjęcia tych bułeczek z 2012 roku :)
Polecane przepisy na słodkie wypieki z kokosem
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na słodkie wypieki o kokosowym aromacie. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.