Kostka czekoladowo-pomarańczowa – bez pieczenia

 

kostka czekoladowo-pomarańczowa bez pieczenia

 

Kostka czekoladowo-pomarańczowa to pyszne ciasto bez pieczenia.

Jest proste do wykonania, a efekt spektakularny.

Ciasto wygląda obłędnie i tak smakuje 🙂

Kupcie sporo herbatników kakaowych, dwa dżemy pomarańczowe, mascarpone i kremówkę.

Ten przepis to taka „wariacja” na temat ciasta marlenka – tam się trzeba trochę narobić z kruchymi blatami. Tu jest znacznie prościej – wystarczy kupić ciasteczka 😀

Co ciasto możecie również przygotować w innych wariantach smakowych.  Jeśli nie przepadacie za dżemem pomarańczowym, to weźcie inny kwaskowaty – malinowy, wiśniowy lub porzeczkowy.

Konfiturę pomarańczową możecie również zrobić sami – mówię wam – taka domowa jest obłędna.

 

ciasto bez pieczenia na herbatanikach  ciasto bez pieczenia czekoladowo-pomarańczowe
 

kostka czekoladowa z pomarańczami  ciasto marlenka bez pieczenia
 

ciasto bez pieczenia czekoladowo-pomarańczowe  kostka czekoladowo-pomarańczowa

Przepis do druku

 

Kostka czekoladowo-pomarańczowa

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o wielkości około 24/24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
  • około 420 g herbatników kakaowych
  • 500 ml bardzo zimnej śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 500 g zimnego serka mascarpone
  • około 4 czubate łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 2 dżemy pomarańczowe - około 500 g
Wykonanie
  1. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Na dnie ułóż jedną warstwę herbatników.
  3. Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj po łyżce serek mascarpone i miksuj aż się ładnie połączą, a masa będzie gęsta.
  4. Podziel masę śmietanową na 5 równych porcji.
  5. Pierwszą porcją posmaruj ostrożnie herbatniki, połóż drugą warstwę herbatników i posmaruj je połową dżemu.
  6. Wyłóż drugą porcję kremu dokładnie rozsmaruj na ciastkach.
  7. Ułóż trzecią warstwę ciasteczek i trzecią porcję kremu.
  8. Czwartą warstwę ciasteczek posmaruj resztą dżemu pomarańczowego, a następnie kremem.
  9. Wyłóż ostatnią warstwę ciasteczek i kremu.
  10. Całość schłódź w lodówce przez noc, tak aby herbatniki zmiękły od kremu.
  11. Prze podaniem udekoruj ciasto kandyzowaną skórką z pomarańczy oraz czekoladą.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 334 Tłuszcze: 24 g Węglowodany: 28 g Błonnik: 0,5 g Białka: 3 g