Krem migdałowy

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
krem migdałowy

Przepis na krem z migdałów i białej czekolady

Dziś u mnie „biała nutella”, czyli krem migdałowy zrobiony z migdałów, białej czekolady i mleka w proszku. To świetny krem do smarowania naleśników, idealny do placuszków, a także na kanapki. Do tego taka pasta migdałowa jest o niebo lepsza od kupnych kremów orzechowych. Koniecznie zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić czekoladowy krem z migdałów.

krem migdałowy z białą czekoladą

Krem migdałowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe słodkie kremy i smarowidła, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

krem migdałowy 1

Krem migdałowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domowy krem czekoladowo-migdałowy z białą czekoladą.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 1 słoiczek
Składniki

składniki na krem migdałowy z biała czekoladą

Instrukcja
 

Jak zrobić migdałowy krem do smarowania

  • Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej.
    200 g białej czekolady
  • Mleko zagotuj, dodaj do niego mleko w proszku i dokładnie wymieszaj.
    150 ml mleka, 3/4 szklanki mleka w proszku
  • Mleko dodaj do czekolady i wymieszaj, aż składniki się połączą.
  • Dodaj zmielone migdały, wymieszaj, przełóż do słoiczka.
    3/4 szklanki migdałów
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml. 
Prywatne
Słowa kluczowe kem czekoladowy z migdałami, krem z migdałów
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
krem migdałowy_5

Krem czekoladowo-migdałowy – uwagi

Dziś mam przepis na krem migdałowym z najnowszej książki Ani Starmach „Pyszne na słodko”.

Krem będzie idealny na kanapki – zamiast kremu czekoladowo-orzechowego w typie nutelli.

Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do naleśników, albo gofrów ( w tej wersji już przetestowałam i gofry były pyszne).

Jeśli lubicie migdały i wszelkie słodkie smarowidła kanapkowe, to ten krem na pewno będzie Wam smakował :)

Będzie również idealny dla osób uczulonych na kakao, bo nie ma go tu ani grama – używamy białą czekoladę i mleko w proszku (takie nie granulowane).

krem migdałowy_7

Jak zrobić krem czekoladowo-migdałowy – wskazówki

Do tej pasty migdałowej będziecie potrzebować zaledwie cztery składniki – oczywiście migdały, białą czekoladę, mleko i mleko w proszku.

Jakie mleko w proszku użyć do przygotowania kremu? Takie pełnotłuste – niegranulowane. Bez problemu dostaniecie je w większych sklepach, a także w Biedronce.

Druga sprawa – migdały. Potrzebne tu będą obrane migdały, tak aby krem miał piękną białą barwę. Jeśli macie migdały w brązowej skórce, to musicie je wcześniej zblanszować.

Jak zblanszować migdały i co to jest blanszowanie migdałów?

Blanszowanie to w skrócie obranie ze skórki. Aby łatwo zdjąć brązową skórkę z migdałów zalejcie je wrzącą wodą i odstawcie na kilka minut. Gdy skórki nasiąkną wylewacie wodę i ostrym małym nożykiem ściągacie skórkę. Jest to może trochę czasochłonne, ale zwykle taka namoczona skórka schodzi bez większych problemów.

Gdy już macie migdały bez skórki mielicie je na drobną mączkę – ja to robię w malakserze. Jeśli chcecie przyspieszyć sobie pracę, to możecie użyć gotowe mielone migdały – można je dostać w większych sklepach.

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zmieszaj z mielonymi migdałami i obydwoma mlekami.

krem czekoladowo-migdałowy

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

Aby rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej ustaw na kuchence nieduży garnek i wlej do niego na dno trochę wody – tak z 2 cm wysokości – podgrzej ją.

Na garnku połóż miseczkę – najlepiej metalową, albo szklaną (żaroodporną) – dno miseczki nie może dotykać wody. Do miseczki dodaj połamaną czekoladę i podgrzewaj na parze, aż czekolada się rozpuści. Biała czekolada rozpuszcza się dość szybko, więc ją pilnuj. W ten sposób rozpuścisz każdą czekoladę – gorzką, mleczną i białą :)

Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami przygotowanie kremu z migdałów nie sprawi wam żadnych problemów i już niedługo będziecie się mogli zajadać pyszną domową pastą czekoladowo-migdałową.

Dajcie znać w komentarz jak wam smakował krem z migdałów i białej czekolady :)

Ps.

Z podanej porcji otrzymacie średniej wielkości słoiczek kremu.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na domowe słodkie kremy

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne słodkie smarowidła idealne na kanapki i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 9 grudnia