Kremowe róże

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
kremowe róże

Pomysł na kremowe róże – prostą i efektowną dekorację

Jeśli szukacie pomysłu na prostą i jednocześnie efektowną dekorację swoich babeczek, albo innych słodkich wypieków, to zobaczcie jak możecie zrobić piękne róże z kremu. A do tego to jest prostsze niż myślicie!

Róże z kremu – uwagi

Często mnie pytacie jak zrobić róże z kremu – podobne jak robiłam do tortu dla koleżanki.

W końcu zebrałam się w sobie i przy pomocy męża nagrałam krótki filmik instruktażowy (na początku popełniam błąd początkującego i wszystko ładnie zasłaniam ręką, ale potem się poprawiam, więc dotrwajcie do końca).

Najważniejsze co potrzebujecie to:

  • krem (oczywiście) – dość gęsty, aby różyczki zachowały formę

    Może to być dobrze zmiksowany serek mascarpone z bitą śmietaną, albo krem maślany.

  • rękaw cukierniczy (lub jego zastępnik – np. woreczek strunowy)
  • tylka – duża otwarta gwiazdka – ja używam tylki firmy Wilton 1M
róże z kremu śmietankowego

Jak zrobić kremowe róże?

Krem nakładamy od środka babeczki (ruchem okrężnym) aż do brzegów.

Jeśli różyczki robimy na torcie to robimy różyczki jedną obok drugiej. Wolne miejsca między różyczkami można wypełnić odrobiną kremu.

Jeśli chcecie zrobić dwukolorowe kwiatki, to część kremu należy zabarwić na wybrany kolor, a następnie umieścić w worku oba kolory.

Wykonanie tych różyczek jest bardzo proste, więc zachęcam do spróbowania.

Jeśli szukacie innych pomysłów na dekoracje swoich wypieków, to zobaczcie do mojego działu dekorowanie wypieków.

Kremowe róże – film z dekorowania

Zobaczcie mój krótki filmik na którym pokazuję jak należy wyciskać krem, aby utworzył on na babeczkach (i nie tylko) wygląd różyczek.

Polecane przepisy na słodkie wypieki z kremem

Zobaczcie jakie pyszne słodkości możecie udekorować kremem i podać swoim gościom.

Opublikowano: 2013 22 lipca

Podziel się przepisem

14 komentarzy

  1. c0a46aeb6797d8e018d48f4f5f9cc6e7?s=54&d=mm&r=g
    martylek5 2019 2 stycznia w 13:24- Odpowiedz

    Wszystko fajnie, ładnie, ale osoba szukająca instrukcji wykonania takich róż raczej spodziewa się przepisu na masę. Przecież to oczywiste, że kształt buduje się za pomocą rękawa, ale to ostatnia faza. Istotny jest krem, najważniejszy.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 2 stycznia w 19:38- Odpowiedz

      Myślę, że jednak takie róże to można zrobić z różnych kremów – możesz go zrobić z tego przepisu – https://wypiekibeaty.com.pl/babeczki-dyniowe/ ja robiłam je też z mascarpone zmiksowanego z rozpuszczoną czekoladą, a potem schłodzonego.

  2. ?s=54&d=mm&r=g
    Magdalena Wiśniewska 2014 1 sierpnia w 07:57- Odpowiedz

    mam pytanie a jaki jest przepis na te różowe róże ? jakie składniki są potrzebne ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 1 sierpnia w 21:03- Odpowiedz

      Pisałam już w komentarzach powyzej :). 250ml kremówiki oraz 250g mascarpone plus barwnik spożywczy. Może to być również krem maślany. Ma być sztywny aby różyczki utrzymały kształt :)

  3. 06558db321bee7daf929f56130a2f176?s=54&d=mm&r=g
    mada 2014 13 kwietnia w 19:28- Odpowiedz

    witam, nie mogę nigdzie znaleźć przepisu na krem do wykonania różyczek a są takie piękne, że postanowiłam spróbować

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 13 kwietnia w 20:58- Odpowiedz

      Możesz użyć dowolny krem, tylko taki, który trzyma konsystencję – możesz np. zrobić go z 250 ml śmietany kremówki i 250 g serka mascarpone – śmietanę miksujesz z dodatkiem 2-3 łyżek cukru pudru, a potem porcjami dodajesz mascarpone – ten krem też się świetnie nadaje do koloryzowania barwnikami w żelu lub w proszku (nie polecam tu barwników w płynie).

      • 06558db321bee7daf929f56130a2f176?s=54&d=mm&r=g
        mada 2014 14 kwietnia w 23:33- Odpowiedz

        super dziękuję za szybką odpowiedź :)

  4. ?s=54&d=mm&r=g
    Justyna Słowik 2014 8 marca w 22:25- Odpowiedz

    sa piekne. szybko sie robi, a efekt swietny

  5. Różyczkowy bukiet « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2013 26 lipca w 08:44- Odpowiedz

    […] Tutaj znajdziecie intrukcję wykonania różyczek z kremu. […]

  6. Tort tęczowy na 1 urodziny bloga :) « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2013 26 lipca w 08:43- Odpowiedz

    […] Tutaj znajdziecie intrukcję wykonania różyczek z kremu. […]

  7. Różany tort urodzinowy « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2013 26 lipca w 08:42- Odpowiedz

    […] Tutaj znajdziecie intrukcję wykonania różyczek z kremu. […]

  8. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2013 23 lipca w 19:31- Odpowiedz

    Wyglądają zachwycająco, i wcale nie są aż tak skomplikowane, jak myślałam :) Może kiedyś spróbuję :)

  9. 7e8765a55288c9abcb0bd77d503d96f8?s=54&d=mm&r=g
    Nashelly 2013 22 lipca w 17:52- Odpowiedz

    Też muszę się nauczyć takie robić. Piękne i pyszne :D

  10. d7dccacd199f224366caec319186a32c?s=54&d=mm&r=g
    karmel-itka 2013 22 lipca w 09:37- Odpowiedz

    jakie piękne! ja jeszcze się nie nauczyłam róż, ale to kwestia czasu :]
    pozdrawiam!

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Jak zrobić kremowe róże

Pomysł na dekorację słodkich wypieków - róże z kremu. Jeśli szukacie ciekawego i jednocześnie prostego sposobu na udekorowanie swoich słodkich wypieków, to ja wam przychodzę z pomocą :) Zobaczcie mój krótki filmik i sprawdźcie jak zrobić róże z kremu. Takie róże zrobicie bardzo łatwo, a wyglądają one niezwykle efektownie.

Róże z kremu przepis

Przygotujcie swój ulubiony krem. Jaki krem na róże? Powinien on być gęsty i trzymający swoją formę. Fajnie się tu sprawdzają kremy maślane, które przy wyciskaniu zachowują nadany kształt. W smaku wolę lżejszy krem z serka mascarpone i śmietany kremówki. Pamiętajcie tu o porządnym schłodzeniu kremówki i mascarpone przed ich miksowaniem. Inaczej krem się nie ubije i róże nie wyjdą. Kremowe róże zawsze zaczynamy wyciskać od środka babeczki! nie od jej obrzeży i przesuwamy się od środka na zewnątrz. Przy okazji polecam wam przepis na lukier idealny do dekorowania ciasteczek.