Kruche ciasteczka świąteczne

Zaktualizowany: 2023 28 września
kruche ciasteczka świąteczne

Przepis na ciastka na Boże Narodzenie

Przygotuj razem ze mną pyszne kruche ciasteczka świąteczne, które idealnie nadają się do wycinania kształtów. Ciasteczka są bardzo smaczne, a to dzięki dodanym do nich mielonym migdałom i odrobinie cynamonu. Każdy kęs wspaniale chrupie, a jednocześnie rozpływa się w ustach. To idealne ciasteczka dla dzieci i dorosłych. Koniecznie sprawdźcie mój przepis na te ciasteczka i sprawdźcie jak zrobić pyszne kruche ciasteczka świąteczne, które zasmakują każdemu. 

chrupiące ciasteczka

Kruche ciasteczka świąteczne przepis krok po kroku

Jeśli lubisz chrupiące i lekko słodkie ciasteczka, które ładnie trzymają kształt, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne migdałowo-cynamonowe kruche ciasteczka.
4.27 z 46 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Porcje 8
Kalorie 435 kcal
Składniki

składniki na ciasteczka świąteczne

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasteczka świąteczne krok po kroku

  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie białe i puszyste.
    200 g masła, 100 g cukru pudru
  • Mąkę wymieszaj z cynamonem oraz z mielonymi migdałami.
    0,5 łyżeczki cynamonu, 300 g mąki pszennej, 80 g migdałów
  • Do masy maślanej dodaj sok z cytryny oraz jajko i krótko zmiksuj.
    2 łyżki soku z cytryny, 1 jajko
  • Zmniejsz obroty i wsypuj powoli mąkę.
  • Na koniec krótko zagnieć ciasto, tak aby cała mąka się dobrze połączyła.
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą – spłaszcz na placek i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
  • Blat kuchenny posyp odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto do grubości około 5 mm.
  • Wytnij ciasteczka, ułóż je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Resztę ciasta ponownie krótko zagnieć, rozwałkuj i znowu wytnij ciastka.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10 minut – aż będę lekko rumiane na brzegach.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 435kcalWeglowodany: 39gBiałko: 8gTłuszcz: 28g
Słowa kluczowe kruche ciasteczka z migdałami, migdałowe ciastka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
cynamonowe ciastka na święta

Kruche ciasteczka świąteczne – uwagi

Nie wyobrażam sobie, aby na święta nie upiec wielkiego pudła różnych ciasteczek :)

Zawsze mam masę pierniczków oraz trochę innych ciastek.

W tym roku do mojego pudła zawędrowały już te kruche ciasteczka świąteczne.

Są one szybkie i proste do zrobienia, po schłodzeniu w lodówce idealnie się wałkują.

Po wycięciu i upieczeniu zachowują swój kształt.

Ciastka są idealnie chrupiące, a jednocześnie rozpływają się w ustach :)

Swój niebywały smak zawdzięczają użytym do ciasta mielonym migdałom, cynamonowi oraz dodatkowi soku z cytryny.

cynamonowe ciasteczka na święta

Jak zrobić kruche ciasteczka świąteczne – wskazówki

Moje ciasteczka to ciasteczka maślane.

Skoro maślane, to oczywiście potrzebujecie tu masło – ma być miękkie – w temperaturze pokojowej.

Ja do zmiksowałam z cukrem pudrem na puszystą i białą masę. Zamiast cukru pudru możecie również użyć zwykły cukier kryształ, tylko wtedy będziecie musieli dłużej miksować masło z cukrem – aż cukier się rozpuści. 

Jeśli chcecie, żeby ciastka miały ładny jasny kolor, to użyjcie do nich blanszowanych migdałów (takich bez skórek). Migdały możecie zmielić samodzielnie, albo kupić mielone – wtedy szukajcie takich jasnych, a nie brązowych (mielonych ze skórką).

kruche ciastka z cynamonem

Ile piec kruche ciastka świąteczne?

Ja swoje kruche ciasteczka piekłam przez mniej więcej 10 minut – na trybie termoobiegu. Piekłam jedną blachę, a w tym czasie przygotowywałam drugą porcję ciasteczek z migdałami

Ciasteczka możecie jeść od razu po upieczeniu. One same z siebie smakują znakomicie, ale jeśli chcecie to możecie je udekorować lukrem albo polać rozpuszczoną czekoladą. 

Z tej porcji otrzymacie trzy blachy ciasteczek – ich ilość zależy od wielkości użytych do wycinania foremek.

kruche ciastka świąteczne

Jak przechować kruche ciasteczka?

Ja polecam schować je do szczelnego pojemnika. Wtedy nie utracą swojej kruchości, a jednocześnie nie będą wysychać. Ja je przechowywałam w metalowej puszce.

Schowane w pojemnik ciasteczka mogą poleżeć nawet kilka miesięcy :) 

Dlatego możecie upiec te migdałowe ciasteczka z wyprzedzeniem i przechować je do świąt.

Wypróbujcie koniecznie mój przepis na ciastka na Boże Narodzenie i dajcie znać w komentarzach jak wam smakowały :)

Gorąco polecam wam również przepis na moje domowe pierniczki, ciasteczka cynamonowe albo czekoladowe markizy.

kruche ciasteczka z cynamonem
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.27 z 46 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na świąteczne ciastka

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasteczka idealne na święta i na co dzień. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2019 2 grudnia