Kurczak pieczony w mleku

Zaktualizowany: 2024 21 lutego
kurczak pieczony w mleku

Przepis na soczystego kurczaka pieczonego w mleku

Kurczak pieczony w mleku to propozycja dla miłośników soczystego i aromatycznego mięsa. Pieczenie kurczaka w mleku sprawia, że mięso pozostaje delikatne i niezwykle aromatyczne, a także łatwo odchodzi od kości. Pieczenie w mleku to także sposób na uzyskanie soczystego i miękkiego mięsa bez dodatku tłuszczu. Mleko, dzięki swojej konsystencji, zastępuje tradycyjne tłuszcze i sprawia, że mięso nie wysycha podczas pieczenia. Dzięki temu, kurczak pieczony w mleku to propozycja dla osób, które cenią sobie lekkie i zdrowe potrawy.

kurczak pieczony Jamiego Olivera

Kurczak pieczony w mleku przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pieczonego kurczaka, to koniecznie wypróbuj ten sposób jego przygotowania.

kurczak pieczony w mleku

Kurczak pieczony w mleku przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pysznego i soczystego pieczonego kurczaka. To świetny pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours 10 minut
Danie Obiad
Porcje 8
Kalorie 222 kcal
Składniki

składniki na kurczaka pieczonego w melku

  • 1 kurczak (1,5 kg (w całości lub w częściach – użyłam udka i skrzydełka))
  • 1 główka czosnku
  • 500 ml mleka
  • ok 20 liści bazylii (świeżej )
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki mąki pszennej ((opcjonalnie))
Instrukcja
 

Jak zrobić kurczaka pieczonego w mleku

  • Kurczaka oprósz solą i pieprzem.
    1 kurczak
  • Na patelni rozgrzej trochę oleju i obsmaż krótko kurczaka.
  • Do mleka dodaj łyżeczkę soli, pieprz i gałkę muszkatołową – jeśli chcesz mieć od razu sos do kurczaka, to do mąki dodaj trochę mleka i dokładnie wymieszaj, przelej mąkę z mlekiem do reszty mleka i wymieszaj.
    500 ml mleka, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki mąki pszennej
  • Kurczaka przełóż do żaroodpornego naczynia, wlej mleko, dodaj ząbki czosnku i bazylię.
    1 główka czosnku, ok 20 liści bazylii
  • Przykryj foremkę folią aluminiową, w której zrób kilka dziurek nożem.
  • Piecz w 190 stopniach przez około godzinę – po tym czasie odkryj folię (jeśli pieczesz całego kurczaka, to możesz go też teraz obrócić na drugą stronę).
  • Piecz kurczaka jeszcze około 30 minut – aż mięso się zarumieni.
  • Podawaj na gorąco.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 222kcalWeglowodany: 3gBiałko: 17gTłuszcz: 15g
Słowa kluczowe kurczak pieczony, kurczak z piekarnika
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
soczysty kurczak pieczony w mleku

Kurczak pieczony w mleku wskazówki

Kurczak pieczony w mleku to „patent” Jamiego Olivera. Jamie piecze go w całości – całego kuraka – oraz dodaje do niego świeżą szałwię i cytryny. Moje dzieci nie są za chętne do eksperymentów smakowych, więc zrezygnowałam z cytryny (zrobiłam kiedyś kurczaka pomarańczowego i mój syn za nic nie chciał go jeść). Poszłam w stronę bardziej włoskich smaków i szałwię zastąpiłam świeżą bazylią. Nie piekłam też całego kurczaka, tylko jego kawałki – udka i skrzydełka. Wy możecie oczywiście upiec kurczaka. Taki kurczak pieczony w mleku jest bardzo delikatny i soczysty, do tego możecie jednocześnie wykorzystać mleko jako sos (trzeba dodać do niego wcześniej trochę mąki).

Zachęcam również do wypróbowania przepisu na piersi kurczaka z suszonymi pomidorami, soczystego kurczaka paprykowego albo na kurczaka w kremowym sosie.

soczysty kurczak pieczony
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.75 z 4 ocen
Postaw mi kawę
kurczak jamiego olivera

Polecane przepisy na obiad z kurczakiem

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na szybkie i pyszne obiady przygotowane z kurczaka. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy.

Opublikowano: 2018 28 kwietnia

Podziel się przepisem

7 komentarzy

  1. b7e2bbc6b5ba1b0807254b1ef744594e?s=54&d=mm&r=g
    Agata 2018 18 grudnia w 21:13- Odpowiedz

    Ten kurczak w mleku wygląda bardzo delikatnie i smacznie. Aż spróbuję go przygotować, ale chyba faktycznie z szałwią, bo rzadko u mnie gości.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 19 grudnia w 19:18- Odpowiedz

      Życzę smacznego :)

  2. 84b11c671f446dfa8db5ef8641c727f1?s=54&d=mm&r=g
    Majka 2018 29 kwietnia w 13:26- Odpowiedz

    Dziękuję za odpowiedź :) Zrobię chyba kurczaka tak jak Ty, dzieląc go na kawalki.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 29 kwietnia w 17:15- Odpowiedz

      Tak jest trochę szybciej

  3. 39eb24a9aa067ff24b5cd5043f3ddac8?s=54&d=mm&r=g
    Beata, Magazyn Kuchenny 2018 28 kwietnia w 18:23- Odpowiedz

    Nie znałam tego patentu, ale brzmi apetycznie. Do mnie przemawiają obie wersje smakowe :-)

  4. 84b11c671f446dfa8db5ef8641c727f1?s=54&d=mm&r=g
    Majka 2018 28 kwietnia w 16:06- Odpowiedz

    Smakowita opcja Ja to bym nawet poszła w cytrusowy klimat, u nas te smaki przechodzą Ile należy dać cytryny i szałwi w oryginale?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 28 kwietnia w 17:48- Odpowiedz

      Nie pamiętam teraz, ale chyba skórka z dwóch cytryn – a same cytryny w środek kuraka – jeśli robisz całego – i tak gdzieś 10-15 listków szałwi

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy