Kurczak tikka masala
Przepis na indyjskie danie kurczak tikka masala
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny, to jesteś w dobrym miejscu :) Zrób razem ze mną aromatycznego kurczaka tikka masala. Sprawdź mój przepis krok po kroku i zobacz jak zrobić takiego kurczaka w domu. Zobacz jak zrobić sos tikka masala i jak przygotować piersi z kurczaka, aby to indyjskie danie smakowało wyśmienicie. Wypróbuj przepis i zachwyć rodzinę pysznym obiadem!
Spis treści
Kurczak tikka masala przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i aromatyczny obiad z kurczaka dla całej rodziny, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Kurczak tikka masala przepis
Składniki
składniki na kurczaka tikka masala:
- 250 ml jogurtu naturalnego (- najlepiej gęstego – polecam grecki)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki kuminu (mielonego (kminu rzymskiego))
- 1 łyżeczka cynamonu (mielonego )
- 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne (mielonego (dałam 1))
- 1 łyżka imbiru (świeżo startego)
- 1/4 łyżeczki soli
- 500 g piersi z kurczaka
składniki na sos tikka masala:
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki kuminu (mielonego)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 puszka pomidorów (użyłam krojone)
- 120 ml śmietany (użyłam płynną 12% do zup i sosów)
Instrukcja
Jak zrobić kurczaka tikka masala
- Piersi z kurczaka pokrój w grubszą kostkę.500 g piersi z kurczaka
- W misce zmieszaj jogurt z resztą składników marynaty.250 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka cynamonu, 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżka imbiru, 1/4 łyżeczki soli
- Włóż kurczaka do marynaty i dokładnie wymieszaj.
- Wstaw miskę do lodówki na godzinę, a najlepiej na noc.
- Po zamarynowaniu opłucz delikatnie kurczaka z marynaty i podsmaż go na patelni.
- W garnku rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy – energicznie zamieszaj i pilnuj, aby przyprawy się nie przypaliły.1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki kuminu, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki soli
- Dodaj pomidory oraz śmietanę.1 puszka pomidorów, 120 ml śmietany
- Dodaj do sosu kawałki kurczaka i gotuj przez około 10 minut, aż sos się trochę zredukuje.
- Podawaj danie na ciepło z dodatkiem gotowanego ryżu.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tikka masala kurczak w sosie – moje uwagi
Zapraszam na pysznego i aromatycznego kurczaka tikka masala. To danie jest inspirowane kuchnią indyjską, chociaż raczej nie pochodzi bezpośrednio z Indii. Za to najczęściej podaje się, że to danie wymyślili Anglicy – Indie były przez długie lata pod panowaniem Wielkiej Brytanii, więc takie fuzje kulinarne nie dziwią.
Samo danie to mocno aromatyczne kawałki kurczaka smażone lub grillowane, a potem podane z sosem na bazie pomidorów i śmietany lub jogurtu. Danie nie jest mocno pikantne, więc można je spokojnie podać dzieciom.
Jak zrobić kurczaka tikka masala – wskazówki
Zaczynamy od marynaty jogurtowej. Kawałki kurczaka mieszamy z marynatą i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dlatego trzeba pamiętać wcześniej o tym kroku. Następnego dnia mięso lekko płuczemy, osuszamy i smażymy. Marynata z jogurtu sprawia, że mięso nabiera nie tylko fajnego smaku, ale sprawia również, że piersi z kurczaka będą soczyste. Warto więc pamiętać o wcześniejszym odpowiednim przygotowaniu mięsa przed jego smażeniem. W trakcie smażenia kawałków kurczaka przygotowujemy sos tikka masala na bazie pomidorów. Gdy macie już kurczaka usmażonego i gotowy sos tikka masala, to mieszacie je razem i podgrzewacie.
Jakie pomidory użyć do sosu tikka masala?
Ja tu postawiłam na wygodę i szybkość, dlatego użyłam krojone pomidory z puszki. Możecie oczywiście również użyć świeże pomidory – szczególnie w sezonie letnim, kiedy są najlepsze. Użyjcie wtedy około 400 g pomidorów. Warto wcześniej zdjąć z nich skórki, aby nie przeszkadzały w sosie.
Jak szybko zdjąć skórkę z pomidora?
Ja nacinam go na czubki na krzyż, przekładam do sitka i przelewam gorącą wodą z czajnika. Wtedy bardzo łatwo jest zdjąć z pomidorów skórkę – wystarczy ją oderwać. Można sobie pomóc ostrym nożem – podważając skórkę i ciągnąc do siebie.
Z czym podać kurczaka tikka masala?
Danie podajemy na gorąco z dodatkami. Ja swojego kurczaka podałam z gotowanym ryżem, ale możecie też dodać do niego chlebki naan. Z czym podać kurczaka tikka masala? Mam nadzieję, że to pyszne danie kuchni indyjskiej Wam zasmakuje i będziecie chętnie korzystać z przepisu :)
Ps.
Gorąco zapraszam również na inne dania z kurczakiem :)
Przepis znalazłam na blogu Słodko kwaśny
Polecane przepisy na obiad z kurczaka
Koniecznie wypróbuj również te przepisy na pyszne obiady przygotowane z kurczaka, które zachwycą całą rodzinę.