Lemoniada rabarbarowa
Przepis na lemoniadę rabarbarową z cytrynami i miętą
Lemoniada rabarbarowa zrobiona z rabarbaru z dodatkiem miodu, cytryn i mięty to orzeźwiający napój, który wypełni Twój dzień świeżością i naturalnymi smakami. Soczysty rabarbar nadaje mu charakterystycznej kwasowości, która doskonale balansuje z naturalną słodyczą miodu. Dodatek świeżych cytryn dodaje lekkości i super odświeża, natomiast mięta nadaje napojowi delikatny, przyjemny aromat. To idealna propozycja na letnie dni, gdy potrzebujesz chwili odświeżenia i rozkoszowania się naturalnymi smakami. Przygotuj tę lemoniadę rabarbarową, usiądź wygodnie i zrelaksuj się!
Spis treści
Lemoniada rabarbarowa z cytrynami przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na naturalny napój, który doskonale orzeźwi Cię w gorące dni, to wypróbuj tą lemoniadę z rabarbaru i cytryn! Lemoniada smakuje doskonale i ma do tego piękny kolor, więc możecie ją podać nawet na przyjęciu w ogrodzie!
Lemoniada rabarbarowa przepis
Składniki
składniki na lemoniadę z rabarbaru i cytryn
Instrukcja
Jak zrobić lemoniadę z rabarbaru
- Odetnij końcówki w łodygach rabarbaru, a następnie łodygi pokrój na kawałki o długości około 5 cm.700 g rabarbaru
- Włóż je do garnka, zalej 1,5 litra wody i gotuj, aż rabarbar się rozpadnie.1,5 litra wody
- Gotowy kompot przelej przez gęste sito, rabarbar możesz wyrzucić lub wykorzystać w innym celu :)
- Teraz możesz dosłodzić kompot – miodem, ksylitolem albo po prostu cukrem.około 3-4 łyżki miodu
- Wystudź kompot.
- Dolej do niego zimną niegazowaną wodę – tyle na ile pozwala ci dzbanek :)2 litry wody niegazowanej
- Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cytrynę i miętę, dodaj lód.2 cytryny, lód, 2-3 łodygi mięty
- Smacznego :)
Notatki
Prywatne
Lemoniada z rabarbaru i cytryn – uwagi
Lemoniada rabarbarowa będzie idealnym rozwiązaniem na gorącą pogodę :)
Będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca jeśli dodacie do niej pokrojoną cytrynę, trochę świeżej mięty i oczywiście lód.
Jak zrobić lemoniadę rabarbarową – wskazówki
Przygotujcie ją z nieobranych łodyg rabarbaru wtedy lemoniada nabierze pięknego różowego koloru :)
Wystarczy łodygi dobrze umyć, odciąć liście i tą końcówkę „panewkę”.
Następnie kroimy łodygi na kawałki i gotujemy z wodą – po zagotowaniu wystarczy gotować jeszcze przez około 15 minut.
Wtedy całość przelewamy przez gęste sito i czekamy aż rabarbar odcieknie.
Do powstałego kompotu dodajemy miód – do smaku. Ja najczęściej daję 3 czubate łyżki miodu.
Dolewam około 2,5 litra zimnej wody i dodaję lód.
Możecie też porządnie wyszorować cytrynę i pokroić ją w cienkie plasterki i taką wrzucić do lemoniady. Jedna uwaga – jeśli lemoniada będzie długo stała, to może stać się gorzka od skórki z cytryny.
Jeśli więc planujecie, że nie wypijecie jej w jeden dzień, to cytrynę przed dodaniem do lemoniady obierzcie ze skórki i usuńcie białą warstwę.
Możecie też dołożyć listki świeżej mięty :)
Moim dzieciom ta lemoniada rabarbarowa wyjątkowo zasmakowała i już kupiłam rabarbar na kolejne porcje :)
Ps. Podaję przepis na około 4 litry lemoniady – jeśli wlejecie ją jak ja do dużego słoja z kranikiem, to każdy będzie miał do niej świetny dostęp (ja swój słój wzięłam na grilla i wszyscy chętnie robili sobie dolewki :)).
Wypróbujcie też przepis na lemoniadę ogórkową – zaskoczy Was jej smak :D
Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na pyszne domowe napoje.
A tu moje pierwsze zdjęcia tej lemoniady z rabarbaru.
Polecane przepisy na napoje idealne na upały
Na ciepłe i gorące dni polecam Wam również inne fajne przepisy, które Was doskonale orzeźwią i schłodzą. Pamiętajcie także o pysznych domowych lodach. A tu mam dla Was trzy takie przepisy na orzeźwiające napoje: