Limonkowe ciasto z ricottą

Zaktualizowany: 2023 15 maja
limonkowe ciasto z ricottą

Przepis na pyszne ciasto z ricotty i limonek


Limonkowe ciasto z ricottą i sokiem z limonki to prawdziwa eksplozja świeżości i delikatności w każdym kęsie. To lekkie i puszyste ciasto, które doskonale łączy w sobie kremową konsystencję ricotty z intensywnym aromatem limonki. To ciasto z serkiem to doskonały wybór na letnie dni, kiedy chcesz się zrelaksować i cieszyć świeżymi i naturalnymi smakami. Każdy kęs tego ciasta to prawdziwa uczta dla zmysłów, która przenosi cię w świat smakowej przyjemności i lekkości. Gorąco polecam!

ciasto z limonkami

Limonkowe ciasto z ricottą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie, wilgotne i orzeźwiające ciasta, to ciasto z serkiem ricotta i sokiem z limonki na pewno ci zasmakuje. Spróbuj koniecznie!

ciasto z ricottą

Limonkowe ciasto z ricottą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne wilgotne i orzeźwiające ciasto z serkiem ricotta i sokiem z limonki.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 12
Kalorie 288 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę keksową o długości około 25-27 cm.
Składniki

składniki na limonkowe ciasto z ricottą

  • 225 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka (starta z jednej limonki)
  • sok (z jednej limonki)
  • 110 g masła (miękkiego )
  • 200 g cukru pudru (- 1 i 1/3 szklanki)
  • 3 jajka (- użyłam rozmiar L)
  • 250 g ricotty (w temperaturze pokojowej)

składniki na lukier do ciasta

  • 150 g cukru pudru (1 szklanka)
  • sok (z połowy limonki)
  • mleko ( do nadania konsystencji)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z serkiem ricotta i limonką

  • Masło utrzyj z cukrem pudrem i ricottą na lekką, puszystą i białą masę.
    110 g masła, 200 g cukru pudru, 250 g ricotty
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej dodaj sok i skórkę z limonki oraz pojedynczo jajka – po każdym krótko zmiksuj masę.
    skórka, sok, 3 jajka
  • Na koniec wsyp w 2-3 turach mąkę – po ostatnim dodaniu mąki nie miksuj już długo ciasta – mogą nawet zostać smugi mąki w cieście – domieszaj je delikatnie łyżką.
  • Przelej ciasto do formy keksowej o długości około 25-27 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przygotuj lukier – do cukru pudru dodaj sok z limonki (może też być sok z cytryny), dodaj pojedynczo po łyżce mleka – po każdej łyżce dokładnie wymieszaj lukier – ma być gęsty, ale spływający z łyżki.
    150 g cukru pudru, sok, mleko
  • Posmaruj lukrem wierzch ciasta.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 288kcalWeglowodany: 44gBiałko: 5.5gTłuszcz: 10gBłonnik: 0.4g
Słowa kluczowe ciasto z ricottą, ciasto z twarożkiem, cytrusowe ciasto, limonkowe ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto limonkowe z ricottą

Zapraszam na limonkowe ciasto z ricottą – bardzo apetyczne, wilgotne a jednocześnie mięciutkie i aksamitne.

To wszystko to zasługa masła, serka ricotta i soku z limonki.

Ciasto ma cudowny smak i idealnie sprawdzi się do kawy czy herbaty.

Jak zrobić limonkowe ciasto z ricottą – wskazówki

Przygotujcie sobie miękkie masło i ricottę (najlepiej aby była w temperaturze pokojowej – w tym celu wyjmijcie ją z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej).

Masło zmiksujcie razem z ricottą i cukrem pudrem aż będą puszyste.

Dodajcie do masy skórkę oraz sok z limonki, a na koniec mąkę.

Jeśli nie macie limonki możecie użyć cytrynę – smak ciasta będzie troszkę inny, ale i tak będzie pysznie smakować :)

Po upieczeniu i ostudzeniu polejcie ciasto lukrem z dodatkiem soku z limonki – możecie też udekorować go dodatkowo plasterkami limonki.

Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis.

To limonkowe ciasto zasmakuje i dzieciom, i dorosłym – sami sprawdźcie :)

A potem wypróbujcie również inne przepisy z wykorzystaniem tego lekkiego serka – polecam wam ciasto z ricottą i jabłkami, sernik z ricotty, włoską tartę albo ciasteczka pomarańczowe z ricottą.

babka z limonkami
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

ciasto limonkowe z ricottą
ricotta and lime pound cake

Polecane przepisy na orzeźwiające ciasta

Jeśli lubicie takie orzeźwiające limonkowe i cytrynowe ciasta, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na takie ciasta. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Inspirowałam się przepisem na blogu Kristens Kitchen blog – podaję ze zmianami.

Opublikowano: 2018 25 maja

Podziel się przepisem

2 komentarze

  1. 219e81c5afe2f7e09c63c68ba70abfb9?s=54&d=mm&r=g
    Iza 2018 13 czerwca w 00:28- Odpowiedz

    Mam prośbę o wytłumaczenie punktu nr 3. Czy jajka mam wcześniej ubić zanim zmieszam je z masą z masła i serka czy bezpośrednio należy je wbijać do masy z masła i serka?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 13 czerwca w 10:13- Odpowiedz

      Bezpośrednio do masła – wbijasz je po jednym i po każdym krótko miksujesz.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy