Lody pistacjowe

Zaktualizowany: 2023 29 lipca
domowe pistacjowe lody

Przepis na domowe pistacjowe lody

Zapraszam dziś na lody pistacjowe, czyli moje najbardziej ulubione lody ever! Teraz takie lody mogę zrobić sobie w domu, kiedy tylko mam na nie ochotę. Koniecznie Wy też spróbujcie!

lody pistacjowe

Lody pistacjowe przepis krok po kroku

Jeśli lubicie domowe lody, to koniecznie zróbcie te lody z pistacjami.

pistacjowe1

Lody pistacjowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domowe lody z orzechów pistacjowych.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 2 hours
6 hours
Czas całkowity 8 hours 30 minut
Porcje 2 litr
Składniki

składniki na lody pistacjowe

  • 3/4 szklanki pistacji (mielonych (plus garść w większych kawałkach))
  • 3/4 szklanki cukru (- 150 g)
  • 2 szklanki tłustego mleka ( lub śmietanki kremówki – 500 ml)
  • 5 żółtek
Instrukcja
 

Jak zrobić lody pistacjowe

  • Zmielone orzechy zagotuj razem z mlekiem (lub śmietaną kremówką).
    3/4 szklanki pistacji, 2 szklanki tłustego mleka
  • Żółtka utrzyj z cukrem.
    5 żółtek, 3/4 szklanki cukru
  • Gorące mleko wlewaj małym strumieniem do żółtek- ciągle mieszając, a następnie mieszankę ponownie przelej do rondelka i gotuj do czasu, aż masa zgęstnieje.
  • Lody ostudź i włóż do zamrażalnika (albo do maszynki do lodów) – mieszaj je co jakiś czas aż zamarzną.
Notatki
Jeśli chcesz to możesz dodać do lodów dla koloru odrobinę zielonego barwnika spożywczego (albo np. matchy) – tylko nie przesadź z nim jak ja :D
Prywatne
Słowa kluczowe lody z pistacji, pistacjowe lody domowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Pistacjowe lody – uwagi

Wreszcie je zrobiłam – moje wyczekiwane lody pistacjowe.

Najpierw szukałam, gdzie można kupić pistacje bez łupinek.

Znalazłam takie za 140 zł kilogram i co oczywiste sobie darowałam. Teraz gdy patrzę ile czasu zajęło mi samo przygotowanie pistacji do tych lodów, to myślę, że taka cena nie jest aż tak mocno wygórowana :)

Jak zrobiłam lody z orzechów pistacjowych?

Najpierw musiałam zdjąć z orzeszków łupinki – 3/4 szklanki potrzebne do przepisu, to na prawdę bardzo dużo pistacji. Potem je sparzyłam, aby pozbyć się soli i skórek, a potem wszystkie obrałam ze skórek, aby mi się po lodach nie plątały. Stałam i stałam, jak ten świstak, co zawija w sreberka ;), ale gdy w końcu spróbowałam lody uznałam, że było warto :)

Sam przepis na lody jest taki sam jak na lody orzechowe, tylko podmieniłam rodzaj orzechów i dodałam dla koloru trochę zielonego barwnika (z tym trochę, to lekko przesadziłam, bo lody uzyskały kolor pięknej świeżej trawki :)).

Jeśli, tak jak ja, jesteście fanami lodów pistacjowych, to zachęcam do wypróbowania przepisu.

Wpadnijcie także na lody orzechowe, lody truskawkowo-kokosowe, lody bananowo-borówkowe albo czekoladowe lody rocky road z wieloma niespodziankami  w środku :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na lody

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne lody o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2012 4 lipca

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy