Lukier

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
lukier

Przepis na lukier do dekoracji ciastek i ciast

Domowy lukier to szybki i łatwy sposób na udekorowanie swoich ulubionych słodkich wypieków. Podaję Wam tu dwa przepisy na domowy lukier – wybierzcie, który Wam bardziej odpowiada. Można go użyć do udekorowania ciasteczek, muffinek, pączków i innych wypieków, aby nadać im dodatkowego smaku i uroku. Spróbuj koniecznie i przekonaj się, jak łatwo i szybko można zrobić ten pyszny dodatek do swoich ulubionych wypieków!

Przekonajcie, ż to nie jest trudne, a wręcz jest bardzo prostą sprawą, a znacznie podnosi wizualne i smakowe walory naszych wypieków :)

Co najważniejsze można go dowolnie barwić i nadawać różne smaki, więc pasuje do wszystkiego :)

Najprostszy przepis na lukier do wypieków

Najprostszy sposób na zrobienie lukru, to wsypanie do miseczki cukru pudru i dodanie odrobiny wody – wodę dodajemy stopniowo i mieszamy, aż uzyskamy właściwą konsystencję.

Zamiast wody można dodać mleko, jogurt naturalny, sok z cytryny (wtedy nie będzie taki słodki), mocną kawę, sok malinowy (zabarwimy lukier na czerwono, a w zasadzie na różowo i jego odcienie) albo inny zagęszczony sok.

Świetnie się tu sprawdzają likiery – jajeczny, kawowy, likier kokosowy – co kto lubi i ma w domu :)

Jak widać możliwości jest niezmiernie dużo :)

Inny sposób na zrobienie lukru, to lukier z białkiem jaja kurzego.  Tak przygotowany nosi nazwę lukier królewski.

ciasto na pierniczki 2020

Jak zrobić lukier królewski na białkach?

Do zrobienia lukru królewskiego nie trzeba wiele – wystarczy jedno białko i około 250-300 g cukru pudru.

Białko ubijamy, w trakcie dosypujemy cukier puder, aż do uzyskania sztywnej masy.

Tu też możecie dodać soku z cytryny.

Ten lukier bardzo łatwo barwi się barwnikami spożywczymi – w proszku lub z żelu (można je kupić w wielu sklepach internetowych oraz na allegro). Barwniki te są bardzo wydajne i już porcja 5g wystarcza na baaaardzo długo :)

Zachęcam do spróbowania, a na pewno Wasze wypieki będą wyglądać pięknie i smakowicie :)

Ciasteczka i słodkie wypieki możecie również dekorować czekoladową glazurą

A poniżej kilka zdjęć moich różnych ciasteczek dekorowanych lukrem.

świąteczne pierniczki z lukrem
pierniczki lebkuchen
ciasteczka na wielkanoc

Polecane przepisy na dekoracje do wypieków

Opublikowano: 2012 2 kwietnia

Podziel się przepisem

Brak komentarzy

  1. f5f25dab95170c1b80061fd8e00e5568?s=54&d=mm&r=g
    Ewa Łagosz 2013 23 lutego w 15:39- Odpowiedz

    cudowne cudowne!!! masz talent

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Jak zrobić lukier?

Zrobienie lukru jest bardzo proste, a przy tym daje nam wiele możliwości kolorystycznych i smakowych. Jeśli dodacie do cukru pudru mleko albo śmietanę kremówkę, będzie miał mocny biały kolor, jeśli dodacie sok, np. pomarańczowy, będzie miał pomarańczowy aromat. Gdy zmieszacie cukier puder z kawą, to nabierze on pięknego beżowego koloru i kawowego smaku. Wszędzie podstawą jest tu cukier puder, który rozpuszczacie dodając do niego jakiś rodzaj płynu. Płyn dodajemy stopniowo, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Zbyt rzadki spłynie z ciasta, zbyt gęsty zrobi grubą warstwę. Do lukru możecie również dodać barwniki spożywcze, aby nadać mu ładne kolory - szczególnie gdy chcecie udekorować pierniczki na Boże Narodzenie.  Musicie przyznać, że pierniczki bez lukru wyglądają raczej smutno.

Lukier królewski przepis

Do tego lukru oprócz cukru pudru potrzebujecie jeszcze białko z jajka. Białko lekko miksujecie, aby się spieniło i wtedy dosypujecie cukier puder. Możecie też dodać trochę soku z cytryny. Tak przygotowany lukier długo zachowuje swoje właściwości i ładnie zasycha na ciastkach - po wyschnięciu nie jest lepki. To najlepszy typ lukru do dekorowania ciasteczek. Na co dzień wygodniej jest używać zwykły typ lukru - z cukru pudru i płynu - bo jest on też lepszy do polewania ciast, czy też pączków. Poza tym jest dużo szybszy do zrobienia i daje większe możliwości smakowe.