Malowany tort makowy
Przepis na tort śmietankowy z musem truskawkowym
Zapraszam na malowany tort z kremem śmietankowym i musem. Delikatne blaty biszkopta są przekładane kremem śmietankowym z serkiem mascarpone. Jego smak przełamany jest owocowym musem z truskawek. Śmietanka i truskawki to doskonałe połączenie słodyczy i orzeźwienia. Tort jest na koniec obłożony masą cukrową i pomalowany barwnikami spożywczymi w maki. Taki tort w stylu angielskim to doskonały pomysł na tort urodzinowy.
Spis treści
Malowany tort angielski z kremem śmietankowym przepis
Jeśli chcecie się dowiedzieć jak przygotować tort w stylu angielskim obłożony masą cukrową, to przeczytajcie mój przepis i zobaczcie, że to nie takie trudne!
Malowany tort makowy przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na biszkopt do tortu
- 5 jajek (rozmiar L)
- 150 g cukru (- 3/4 szklanki)
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- 40 g mąki ziemniaczanej
składniki na mus truskawkowy:
- około 300 g truskawek (świeżych dojrzałych albo mrożonych )
- 3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego
składniki na krem śmietankowy z mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki (zimnej)
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
składniki na krem maślany do obłożenia tortu
- 100 g masła (miękkiego )
- około 300 g cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
składniki do dekoracji tortu
- około 600-700 g masy cukrowej
- barwniki ((najlepiej w żelu) do malowania)
- odrobina alkoholu ( do rozwodnienia barwników – np. wódki)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do tortu
- Jajka utrzyj na puszystą, gęstą masę razem z cukrem (możesz też oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodać cukier i dokładnie zmiksować, a na koniec dodać pojedynczo żółtka).5 jajek, 150 g cukru
- Obydwie mąki przesiej przez sitko, a następnie dodaj porcjami do masy jajecznej – nie miksuj już, tylko delikatnie mieszaj szpatułką.150 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki tortownicy pozostaw czyste (niczym ich nie smaruj), wlej ciasto.
- Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra/dół) i piecz około 40 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia – nie ściągaj rantu dopóki ciasto dokładnie nie przestygnie – ja zwykle biszkopt piekę dzień wcześniej i przechowuję go przez noc zawinięty w folię spożywczą.
Jak zrobić mus truskawkowy do tortu
- Truskawki włóż do niedużego garnka, wlej odrobinę wody (około 1/4 szklanki), dodaj dżem i gotuj całość na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i się rozpadną,a mus lekko zgęstnieje.około 300 g truskawek, 3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego
Jak zrobić krem śmietankowy z mascarpone do tortu
- Zimną kremówkę ubij na sztywno mikserem.500 ml śmietany kremówki
- Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem i dodaj w partiach do śmietany.250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru
- Miksuj wszystko razem przez chwilę, aż masa zgęstnieje.
Tort w stylu angielskim złożenie
- Biszkopt przekrój na trzy blaty.
- Pierwszy z nich połóż na paterze i nasącz gorącą wodą z cukrem i sokiem z cytryny (ja używam na kubek wody dwie łyżeczki cukru i kilka kropel cytryny).
- Nałóż połowę porcji truskawek, a na jej wierzchu połowę porcji kremu z mascarpone.
- Powtórz te czynności z drugim blatem. Na koniec połóż trzeci blat.
- Schowaj tort do lodówki na około godzinę.
Jak zrobić krem maślany do obłożenia tortu
- Miękkie masło zmiksuj mikserem aż będzie białe i puszyste, stopniowo dodaj do niego cukier puder i odrobinę mleka.100 g masła, około 300 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
- Przerwij miksowanie, gdy krem będzie gładki.
- Gotowym kremem posmaruj wierzch i boki tortu – postaraj się jak najlepiej wyrównać powierzchnię kremu.
- Schowaj tort do lodówki na 1-2 godziny, tak aby krem maślany stwardniał.
- Masę cukrową rozwałkuj na taką wielkość, aby pokryła cały tort (blat najlepiej posypać mąką ziemniaczaną, tak aby masa nie przywierała).około 600-700 g masy cukrowej
- Ostrożnie nałóż masę na schłodzony tort.
- Odetnij zbędną ilość masy ostrym nożem i delikatnie wygładź masę (przydatne są tu specjalne packi do równania).
- Barwniki rozrób w małej ilości alkoholu i na torcie maluj pędzelkiem wzory.barwniki
Prywatne
Śmietankowy tort z truskawkami – uwagi
Jak już wspominałam wcześniej – mam od jakiegoś czasu gorący sezon na torty – teraz prezentuję kolejny – mój pierwszy malowany tort :)
Troszkę się na początku obawiałam malowania po masie cukrowej, bo jak coś nie wyjdzie, to koniec – wszystko trzeba zaczynać od początku.
Na szczęście moje obawy były bezpodstawne, bo malowało się bardzo fajnie, a masa świetnie to „przyjmowała” :)
Torcik był na urodziny koleżanki, dlatego zdecydowałam się na motyw kwiatowy, a dokładnie na maki (na wypadek, gdyby nie każdy odgadł ;)).
Największą nagrodą była oczywiście mina Ani – po prostu bezcenna :)
Upiekłam biały biszkopt, który przełożyłam masą śmietankową z kremówki i mascarpone oraz musem truskawkowym.
Cały tort wyszedł pyszny i fajnie wilgotny – dokładnie tak, jak lubimy :)
Jeśli szukacie pomysłów na torty urodzinowe to zajrzyjcie do moich przepisów na torty – znajdziecie tam wiele fajnych tortów o różnych smakach.
Polecane przepisy na torty
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne domowe torty. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
51 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepiękny tort! Bardzo proszę o informację, czy jeśli zamówię ta masę cukrową co Pani, to resztę, która zostanie można mrozić, czy trzeba używać od razu? I czy można takim barwnikiem malować bezpośrednio po kremie maslanym, bez użycia masy cukrowej?
Dziękuję bardzo. Masy nigdy nie zamrażałam. Jeśli będzie szczelnie owinięta w folię i schowana do pudełka, to może nawet rok tak leżeć – w warunkach pokojowych. Nie malowałam barwikami po kremie maślanym. Trzeba spróbować
Piekny tort ;) Moge wiedziec z jakich barwnikow do malowania Pani korzystala? Jakej marki?
Dziękuję bardzo :) najczęściej korzystam z barwników w żelu firmy Wilton, a ostatnio kupiłam też barwniki Food Colours :)
[…] A jeśli chcecie zrobić podobny tort, to robiłam go wg przepisu podanego przy torcie malowanym. […]
Cudny! Ma Pani ogromny talent! Czy takie malowanie wyszłoby też na lukrze? Chciałabym zrobić pierniki z tłem z białego lukru i na tym coś namalować. Czy lukier się nie rozpuści? Bo to jednak co innego niż ta masa cukrowa (?)
Na lukrze nie malowałam barwnikami, zwykle się jednak stosuje kolorowe kremy do dekorowania ciasteczek.
[…] Gdybyście potrzebowali przepis na tort, to zapraszam tutaj […]
Fantastyczny pomysl a tort przepiekny.
Bardzo dziękuję :)
[…] Aby przygotować tort upiekłam biszkopt w sporej prostokątnej blaszce (takiej mniej więcej 19/30) i przekroiłam wzdłuż dłuższego boku na pół – biszkopt z porcji na 5 jajek (jak na tortownicę 22 cm). Reszta jak zwykle – dokładny przepis znajdziecie przy torcie malowanym. […]
Witam, mam w planach wykonanie tortu sponge bob- jedno pytanie: czy przekroiła Pani biszkopt tylko raz?
I między dwoma blatami była fruzelina i krem? Czy dwa razy żeby powstały 3blaty i 3 blaty Pani przekładała?
Pozdrawiam!
Były trzy blaty
Tort jest cudny, ma pani talent. Mam pytanie, czy ta masa cukrowa która pani zamawia to jest ta tansza za 120 zł czy ta druga droższa? Chciała bym zamowic i nie wiem którą.
Biorę dokładnie tą – http://www.fabrykacukiernika.pl/masa-cukrowa-pettinice-biala-5kg-cat-227-id-584.aspx :) pozdrawiam, Beata
[…] Jeśli szukacie dokładnego przepisu na podobny tort, to znajdziecie go tutaj. […]
[…] Tort był robiony wg tego przepisu (przepis na tort średnicy 22 […]
Córa zadowolona, był błysk w oku ;).A dodatkowo był browniesnikers z Twojego bloga, mniam.Dzięki , mała modyfikacja na bezglutenowo i pomruki zadowolenia….
Super – bardzo się cieszę :)
Dzięki za inspiracje z malowaniem.Faktycznie nawet nie za dużo barwnika, raczej za mało go rozcieńczyłam.Pierwszy kot za płot..
Tort musiał zrobić niezłe wrażenie :)
Ila70 – Kosogłos wyszedł ci rewelacyjnie :) on chyba jest jeszcze dodatkowo wycinany? Gdy robiłam tort skrzynię skarbów, który był malowany w całości, to też wyglądał na lepki – chyba nic na to za bardzo nie można poradzić. Możesz spróbować podsuszyć go zimnym strumieniem suszarki :)
Pewnie za dużo :( tak to wygląda zdj. No najwyżej nie wyschnie :(
Mam pytanie, ile powinien schnąć barwnik na figurce z lukru plastycznego . Malowałam barwnikami Wilton w żelu, czasami dodając odrobinę wódki, aby rozcieńczyć barwnik.Po 8 godz jeszcze się klei :(
Ogólnie schnie to dość szybko. Malunek ma trochę inną konsystencję i „wygląda” delikatnie lepiąco ale nigdy go nie dotykałam aby to sprawdzić. Masa cukrowa nie lubi wilgoci dlatego z malunkami trzeba ostrożnie. Może trochę za „dużo” farby nałożyłaś na tort :(
nozwole sobie odpowiedziec na to pytanie :-) na blache26 cm idealnie bedzie: 7jaj; 1szkl maki; 1szkl cukru i 1/3maki ziemniaczanej. Ja tak pieke i biszkopt tak wysoki jak blacha :-)
Pani Beatko, bedę robić ten tort w piatek, ciut zmieniony:) dla dziecka będzie. Obleczony pomaranczową masą cukrową i ozdobiony klockami lego z masy. Już zakupione. Reszta tak jak u Pani. Moja tortownica ma 26 cm. I mam pytanie o biszkopt, zwiększyć składniki dwa razy, do 10 jajek???? czy upiec jakiś inny z pani przepisu?????
Hej.
Tutaj znajdziesz tabelkę z przeliczeniem składników. https://wypiekibeaty.com.pl/biszkopt-kakaowy-przepis-podstawowy/
Pamiętaj tylko, że zamiast kakao dajesz mąkę ziemniaczaną (jest opisane)
Pochwal się proszę po zrobieniu zdjęciem :)
Gratuluję tortu! Jest piękny. Niedawno zastanawiałam się jak się je maluje, a to pedzelkiem:)
Dziękuję:)))) bedę robiła dopiero na 12 stycznia!!!!! sama jestem ciekawa efektu:D
zakochałam się w tym torcie. Mam ambitny plan na zrobienie takiego:)))) nigdy nie uzywałam żadnej masy plastycznej, cukrowej do ozdabiania tortu…więc weszłam na stronę podaną przez Panią i zaczęłam szukac:))) proszę mi podpowiedzieć…w sklepie jest mniejsza gramatura masy cukrowej do owijania tortu, bodajże dwa razy po 250 g. Można kupić dwie sztuki i połączyć ze sobą??? wiem, pytanie mało inteligentne, ale nawet sobie tej masy nie potrafię wyobrazić:)))))
Można farbować masę cukrową??????
uff, proszę trzymać kciuki za mnie:)))
Tak, takie dwa kawłki trzeba najpierw połączyć przez zagniatanie – jak ciasto. Dobrze jest najpierw lekko ją podgrzać w mikrofalówce. Do zagniatania możesz dodać też barwnik i zagniaj wtedy tak długo, aż kolor masy będzie jednolity. Życzę powodzenia :)
Tort przepiękny, aż nie chce się wierzyć że ręcznie malowany :D Czy podczas malowania lukier się nie roztapiał pod wpływem alkoholu???
Alkoholu jest tak niewiele, że nie wpływa na lukier – bardziej ciepło powoduje, że lukier może się roztapiać, więc trzeba malować szybko, albo na raty :)
a ile tego alkocholu mniej wiecej ?? ten barwnik ma być gesty??
Wystarczy tyle, aby barwnik był płynny – w zależności od tego ile bedzie malowania. Od kilku kropel do łyżeczki
Przepiekny!!!!!!
[…] jestem pytana o przepis na tort, więc od razu zamieszaczam linka – zapraszam tutaj po […]
[…] Tutaj znajdziecie przepis, który urzyłam do zrobienia […]
Przepiękny tort. Czy myślisz, że można rozrobić barwniki w proszku do malowania?
Jeśli masz barwniki w proszku, to również możesz je rozrobić w alkoholu.
Przepiękny!! Czy masz może jakiś dobry przepis na masę cukrową, bo ja szukam wszędzie i cały czas niewypały(albo ja nie mam talentu.. :( Barwniki żelowe chyba są najlepsze, prawda?!
Kiedys robilismy sami, ale teraz kupuje gotowa – w fabryce cukiernika. Biore od razu 5 kg. Pracuje sie na niej o wiele latwiej niz na takiej domowej – jest bardziej elastyczna.
Łał! Słów zachwytu mi brakuje…
Cudowny :)
Cudny
Przepiękny tort! Zachwycił mnie :)
Przepiękny !!!!!!!!!!!!!!!!
Jej!!!!!!!! To chyba najpiękniejszy tort, jaki w życiu widziałam! Gratuluję pomysłu i nie ukrywam, odmałpuję gdy tylko nadarzy się odpowiednia okazja :|
Pozdrawiam
Łał, ale efekt! Jakimi barwnikami malowałaś tort? Zwykłym pędzelkiem czy jakimś specjalnym urządzeniem? :)
Malowalam go zelowymi barwnikami wilton rozrobionymi lekko z wodka. pedzielki uzywalam zwykle, tylko trzeba patrzec zeby nie gupily wloskow :)