Mazurek cytrynowy
Przepis na mazurka cytrynowego z lemon curd
Mazurek cytrynowy z lemon curd, bo ciasto idealne na Wielkanoc. Nie sposób nie pokochać! Kruche ciasto, lekki aksamitny krem o orzeźwiającym smaku zrobiony z lemon curd – to wszystko składa się na wyśmienity smak tego wypieku. Tarta cytrynowa z lemon curd smakuje doskonale. Polecam każdemu, kto lubi słodko-kwaśne połączenia!
Spis treści
Mazurek cytrynowy przepis krok po kroku
Taką kruchą tartę z kremem cytrynowym i lemon curd możesz przygotować nie tylko na święta. Sprawdzi się ona idealnie również przy innych okazjach. Gorąco polecam!
Mazurek cytrynowy
Składniki
składniki na kruche ciasto do mazurka
- 180 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 115 g masła (zimnego – pokrojonego w kawałki)
- 1 jajko (rozmiar L)
składniki na krem cytrynowy do mazurka
- 3 jajka ((użyłam rozmiar L))
- 120 g cukru
- 0,5 szklanki soku z cytryny ((u mnie z dwóch bardzo dużych cytryn))
- 50 g białej czekolady
- 60 g masła (miękkiego)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do mazurka cytrynowego
- Mąkę, cukier, sól i masło krótko połącz ze sobą – najlepiej siekając nożem – tak aby powstała kruszonka.180 g mąki pszennej, 50 g cukru pudru, 1 szczypta soli, 115 g masła
- Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.1 jajko
- Uformuj ciasto w płaski dysk, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez przynajmniej pół godziny.
- Wyjmij schłodzone ciasto, daj mu odtajać przez jakieś 10 minut, a następnie cienko rozwałkuj.
- Ciastem wylep podłużną formę do tarty – albo tradycyjną okrągłą.
- Usuń nadmiar ciasta – możesz z niego upiec mniejsze babeczki lub ciasteczka.
- Foremkę z ciastem schowaj do lodówki na około pół godziny.
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (góra-dół).
- Schłodzone ciasto nakłuj widelcem, na wierzch połóż kawałek folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, a na to wyłóż ziarna grochu lub kulki ceramiczne.
- Piecz tak spód przez 20 minut.
- Po tym czasie zdejmij obciążenie razem z folią i podpiecz spód przez kolejne 10-20 minut – aż będzie ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem cytrynowy z lemon curd
- W rondelku z grubym dnem (albo w kąpieli wodnej) umieść jajka, cukier i sok z cytryny – gotuj na małym ogniu aż krem zgęstnieje – uważaj, aby krem nie był za gorący inaczej z jajek zrobi się jajecznica.3 jajka, 120 g cukru, 0,5 szklanki soku z cytryny
- Gotowy krem od razu przetrzyj przez gęste sito.
- Dodaj do kremu rozpuszczoną białą czekoladę i masło – dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.50 g białej czekolady, 60 g masła
- Krem schłodź w lodówce.
- Nałóż krem na wystudzony kruchy spód.
- Udekoruj małymi bezikami.
Prywatne
Mazurek z lemon curd – wskazówki
Mazurek cytrynowy to idealne ciasto na Wielkanoc :)
Kruchy, delikatny maślany spód a na nim krem cytrynowy z białą czekoladą.
Krem cytrynowy przygotowałam na bazie lemon curd, a część masła, którą standardowo dodaje się na koniec do kremu cytrynowego zastąpiłam rozpuszczoną białą czekoladą.
Mazurek wyszedł leciutki, orzeźwiający, mocno cytrynowy w smaku i w sumie wcale nie za słodki.
Mogłam więc bezkarnie udekorować go domowymi bezikami :)
Jeśli lubicie mazurki na świątecznym stole, to w tym roku wypróbujcie mój przepis na mazurka cytrynowego.
Jakie składniki do przygotowania mazurka z kremem cytrynowym?
Myślę, że wszystko macie w domu, albo bardzo łatwo kupicie, bo nie ma tu jakichś specjalnych składników.
Potrzebujecie same podstawowe – mąka, masło, jajka, cytryny i biała czekolada.
Dlatego to ciasto można zrobić nawet na ostatnią chwilę :)
Pamiętajcie również o mazurku czekoladowo-karmelowym oraz o mazurku makowym babci mojego męża – to taki tradycyjny przepis będący w rodzinie męża od lat :)
Krem cytrynowy możecie przygotować wcześniej i trzymać go w lodówce – po schłodzeniu będzie bardziej zwarty.
Spód do mazurka też możecie upiec wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku.
Jak zwykle kruchego ciasta trochę Wam zostanie po wyłożeniu nim formy do tarty – wtedy z tej reszty możecie upiec małe babeczki i je również nadziać kremem cytrynowym, albo możecie upiec ciasteczka i udekorować je lukrem :)
Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta na Wielkanoc, a także na kruche tarty.
Polecane przepisy na kruche tarty
Jeśli lubisz rozpływające się w ustach kruche ciasta i uwielbiasz ciasta tarty z pysznymi nadzieniami, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na tarty. Ja tu polecam między innymi takie słodkości:
Przepis na pyszny wielkanocny mazurek z kremem cytrynowym z dodatkiem białej czekolady. Ten kruchy mazurek z kremem cytrynowym smakuje rewelacyjny i jest orzeźwiający w smaku, to idealne ciasto na Wielkanoc. Jeśli lubicie tradycyjne mazurki, to ten mazurek cytrynowy również wam zasmakuje. Słodko-kwaskowaty krem cytrynowy a do tego rozpływający się w ustach kruchy spód to idealne połączenie! Cytrynowy mazurek z białą czekoladą smakuje wyśmienicie - koniecznie musicie go spróbować. Zobaczcie mój przepis na mazurka z kremem cytrynowym i sprawdźcie jak zrobić mazurka cytrynowego. To nie jest trudne, a na pewno taki mazurek cytrynowy zachwyci każdego! Udekorujcie tartę cytrynową gotowymi bezikami - dodadzą one ciastu mnóstwo uroku. Wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku i upieczcie mazurka na Wielkanoc. Polecam wam również tarty cytrynowe z bezą - takie tarty z bezą smakują wybornie!
10 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Mazurek cytrynowy przepis
Cytrynowy mazurek na Wielkanoc
Czy jajka do kremu trzeba najpierw rozbełtać?
Możesz, ale nie musisz
Jaka są wymiary formy?
Moja ma jakieś 10/30 cm. Możesz też użyć okrągłą o wielkości około 22 cm.
Super przepis! Nawet ja totalna noga ogarnęłam:) Dzisiaj robie drugi na święta:) Polecam :)
Bardzo się cieszę :)
Przepiękny! Uwielbiam cytrusowe wypieki za ich orzeźwiający smak. Ten mazurek wygląda orzeźwiająco już na sam widok :)
Dziękuję Gosia :) faktycznie jest mega orzeźwiający :)
U nas za mazurki odpowiedzialna jest młodsza siostra, robi je przepyszne ale ten też prezentuje się genialnie :D
Dziękuję bardzo :)