Miękkie pierniczki z melasą

Zaktualizowany: 2023 1 października
miękkie pierniczki z melasą

Przepis na miękkie pierniki z melasą

Jeśli macie ochotę na pierniczki, ale nie macie czasu na mozolne wałkowanie i wycinanie kształtów, albo denerwuje was, że pierniczki po pieczeniu są twarde jak kamień, to ja mam przepis idealny dla was! Przygotujcie miękkie pierniczki z melasą – bez wałkowania i wycinania. Te pierniki od razu nadają się do jedzenia. Nie muszą leżeć, aby zmięknąć. Spróbujcie koniecznie!

pierniczki z melasą bez wycinania

Miękkie pierniczki z melasą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pierniczki, ale nie lubisz ich wałkować i wycinać, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

miękkie pierniczki

Miękkie pierniczki z melasą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste miękkie pierniczki bez wałkowania i wycinania.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 30
Kalorie 120 kcal
Składniki

składniki na miękkie pierniczki z melasą

  • 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 170 g masła (miękkiego )
  • 200 g cukru trzcinowego ((1 szklanka) )
  • 60 g melasy ((1/4 szklanki) )
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • ok 50-60 g cukru kryształu ( – do obtoczenia ciasteczek)
Instrukcja
 

Jak zrobić miękkie pierniki z melasą

  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą do pierników.
    300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Masło utrzyj z cukrem i melasą.
    170 g masła, 200 g cukru trzcinowego
  • Dodaj do niego jajko i krótko zmiksuj.
    1 jajko
  • Dodaj porcjami mąkę i za każdym razem krótko zmiksuj.
  • Nabieraj łyżką nieduże porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki wielkości około orzecha włoskiego.
  • Kuleczki obtaczaj w cukrze, a następnie układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    ok 50-60 g cukru kryształu
  • Piecz każdą blachę oddzielnie w 180 stopniach przez około 8-10 minut – ja najpierw przygotowałam jedną blachę ciasteczek i jak się piekły robiłam drugą.
  • Po upieczeniu ciasteczka ostudź i dopiero wtedy zdejmij z blachy.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 120kcalWeglowodany: 18gBiałko: 1.3gTłuszcz: 5gBłonnik: 0.5g
Słowa kluczowe miękkie pierniczki, pierniczki bez wałkowania
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pierniczki bez wykrawania

Miękkie pierniczki z melasą – uwagi

Miękkie pierniczki z melasą do zrobienia z dziećmi.

Proste, mega szybkie, lekko chrupiące, a jednocześnie miękkie w środku – i to od razu po upieczeniu.

Nie trzeba czekać aż zmiękną.

Nie trzeba ich wykrajać – wystarczy zrobić kuleczki z ciasta, ułożyć na blaszce i upiec.

Tylko ostrzegam – szybko się robią i równie szybko znikają, po moich nie został nawet okruszek.

Będziecie do nich potrzebować melasę, czyli gęsty ciemny, prawie czarny syrop powstający podczas produkcji cukru. Najczęściej sprzedawana jest melasa buraczana i trzcinowa – ja kupiłam trzcinową powstającą podczas produkcji cukru trzcinowego.

Taką melasę można czasami znaleźć w sklepach, ale spokojnie kupicie ją w sklepie internetowym – ja kupiłam na allegro.

Do pierniczków przyda się wam również oczywiście przyprawa do piernika – najlepiej domowa :)

Możecie również wypróbować inne przepisy na pierniczki – np. pierniczki nadziewane, pierniczki lebkuchen, brunkager, czy też tradycyjne :)

Z przepisu otrzymacie około 30 sztuk pierniczków.

szybkie pierniczki
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę
miękkie i szybkie pierniczki
pierniczki z melasą
miękkie pierniczki z melasą

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na pierniczki

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne pierniczki z różnych części świata. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 20 grudnia

Podziel się przepisem

15 komentarzy

  1. b94b972db014fbd11bc0c11e5c9b424c?s=54&d=mm&r=g
    Joanna 2023 4 listopada w 09:18- Odpowiedz

    Jak długo można je przechowywać?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 4 listopada w 09:22- Odpowiedz

      W szczelnym pojemniki około miesiąca

      • b94b972db014fbd11bc0c11e5c9b424c?s=54&d=mm&r=g
        Joanna 2023 4 listopada w 09:33- Odpowiedz

        Dziękuję

  2. 84b11c671f446dfa8db5ef8641c727f1?s=54&d=mm&r=g
    Majka 2017 21 grudnia w 16:44- Odpowiedz

    Przepyszne, wciągające

  3. 0497f46022d7ba8d30153188de28186e?s=54&d=mm&r=g
    Janina 2017 21 grudnia w 14:02- Odpowiedz

    ślicznie wyglądają te pierniczki. Na pewno sa pyszne :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 22 grudnia w 09:20- Odpowiedz

      Dziękuję :)

  4. 39eb24a9aa067ff24b5cd5043f3ddac8?s=54&d=mm&r=g
    Beata, Magazyn Kuchenny 2017 20 grudnia w 20:13- Odpowiedz

    Fajne! Można zrobić na ostatnią chwilę :-)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 21 grudnia w 10:19- Odpowiedz

      Tak, właśnie :)

  5. 53a9003491388019d2074bdbde4d6cbe?s=54&d=mm&r=g
    Paulina Garnicka 2017 20 grudnia w 12:56- Odpowiedz

    Wyglądają genialnie! Myślę, że już jutro będę mogła zacząć je przygotowywać, dzisiaj na spokojnie sobie wszystko kupie :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 20 grudnia w 15:10- Odpowiedz

      Możesz je udekorować rozpuszczoną czekoladą i posypać kolorową posypką :)

  6. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Candy Pandas 2017 20 grudnia w 11:37- Odpowiedz

    My nigdy nie mogłyśmy doczekać aż zmiękną i zawsze jadłyśmy twarde xD Teraz problem rozwiązany :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 20 grudnia w 15:11- Odpowiedz

      To wypróbujcie też przepis na moje pierniczki – idealne do jedzenia od razu :) – https://wypiekibeaty.com.pl/pierniczki_na_boze_narodzenie/

  7. 84b11c671f446dfa8db5ef8641c727f1?s=54&d=mm&r=g
    Majka 2017 20 grudnia w 09:40- Odpowiedz

    Dziś będę robić słodkości na Wigilię szkolną i te ciasteczka dodatkowo jeszcze wcisnę na listę

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 20 grudnia w 15:11- Odpowiedz

      na pewno dzieciom zasmakują :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy