Miękkie pierniczki z melasą
Przepis na miękkie pierniki z melasą
Jeśli macie ochotę na pierniczki, ale nie macie czasu na mozolne wałkowanie i wycinanie kształtów, albo denerwuje was, że pierniczki po pieczeniu są twarde jak kamień, to ja mam przepis idealny dla was! Przygotujcie miękkie pierniczki z melasą – bez wałkowania i wycinania. Te pierniki od razu nadają się do jedzenia. Nie muszą leżeć, aby zmięknąć. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Miękkie pierniczki z melasą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pierniczki, ale nie lubisz ich wałkować i wycinać, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Miękkie pierniczki z melasą przepis
Składniki
składniki na miękkie pierniczki z melasą
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 170 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru trzcinowego ((1 szklanka) )
- 60 g melasy ((1/4 szklanki) )
- 1 jajko (rozmiar L)
- ok 50-60 g cukru kryształu ( – do obtoczenia ciasteczek)
Instrukcja
Jak zrobić miękkie pierniki z melasą
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą do pierników.300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- Masło utrzyj z cukrem i melasą.170 g masła, 200 g cukru trzcinowego
- Dodaj do niego jajko i krótko zmiksuj.1 jajko
- Dodaj porcjami mąkę i za każdym razem krótko zmiksuj.
- Nabieraj łyżką nieduże porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki wielkości około orzecha włoskiego.
- Kuleczki obtaczaj w cukrze, a następnie układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.ok 50-60 g cukru kryształu
- Piecz każdą blachę oddzielnie w 180 stopniach przez około 8-10 minut – ja najpierw przygotowałam jedną blachę ciasteczek i jak się piekły robiłam drugą.
- Po upieczeniu ciasteczka ostudź i dopiero wtedy zdejmij z blachy.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Miękkie pierniczki z melasą – uwagi
Miękkie pierniczki z melasą do zrobienia z dziećmi.
Proste, mega szybkie, lekko chrupiące, a jednocześnie miękkie w środku – i to od razu po upieczeniu.
Nie trzeba czekać aż zmiękną.
Nie trzeba ich wykrajać – wystarczy zrobić kuleczki z ciasta, ułożyć na blaszce i upiec.
Tylko ostrzegam – szybko się robią i równie szybko znikają, po moich nie został nawet okruszek.
Będziecie do nich potrzebować melasę, czyli gęsty ciemny, prawie czarny syrop powstający podczas produkcji cukru. Najczęściej sprzedawana jest melasa buraczana i trzcinowa – ja kupiłam trzcinową powstającą podczas produkcji cukru trzcinowego.
Taką melasę można czasami znaleźć w sklepach, ale spokojnie kupicie ją w sklepie internetowym – ja kupiłam na allegro.
Do pierniczków przyda się wam również oczywiście przyprawa do piernika – najlepiej domowa :)
Możecie również wypróbować inne przepisy na pierniczki – np. pierniczki nadziewane, pierniczki lebkuchen, brunkager, czy też tradycyjne :)
Z przepisu otrzymacie około 30 sztuk pierniczków.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na pierniczki
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne pierniczki z różnych części świata. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
15 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Jak długo można je przechowywać?
W szczelnym pojemniki około miesiąca
Dziękuję
Przepyszne, wciągające
O tak :)
ślicznie wyglądają te pierniczki. Na pewno sa pyszne :)
Dziękuję :)
Fajne! Można zrobić na ostatnią chwilę :-)
Tak, właśnie :)
Wyglądają genialnie! Myślę, że już jutro będę mogła zacząć je przygotowywać, dzisiaj na spokojnie sobie wszystko kupie :)
Możesz je udekorować rozpuszczoną czekoladą i posypać kolorową posypką :)
My nigdy nie mogłyśmy doczekać aż zmiękną i zawsze jadłyśmy twarde xD Teraz problem rozwiązany :D
To wypróbujcie też przepis na moje pierniczki – idealne do jedzenia od razu :) – https://wypiekibeaty.com.pl/pierniczki_na_boze_narodzenie/
Dziś będę robić słodkości na Wigilię szkolną i te ciasteczka dodatkowo jeszcze wcisnę na listę
na pewno dzieciom zasmakują :)