Mini tarty creme brulee

Zaktualizowany: 2023 8 sierpnia
mini tarty creme brulee

Przepis na mini tarty creme brulee

Zapraszam dziś na niezwykle pyszne i do tego pięknie się prezentujące mini tarty zrobione na lekkim kruchym cieście zapieczonym z kremem maślankowym. Te tarty po schłodzeniu posypuje się cukrem i go karmelizuje tworząc słodką i chrupiącą warstwę. To idealny deser do popołudniowej kawy czy herbaty.

mini tarty creme brulee

Mini tarty creme brulee przepis krok po kroku

Jeśli lubicie słodkie kruche tarty, to koniecznie wypróbujcie te mini tarty inspirowane słynnym deserem creme brulee.

mini tarty creme brule1

Mini tarty creme brulee przepis

Wypieki Beaty
Przepis na kruche mini tarty z lekkim kremem, karmelem i owocami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 35 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 15 minut
Porcje 6
Składniki

składniki na kruche ciasto do tarty

składniki na krem do tarty

dodatkowe składniki do tarty creme brulee

  • 6 łyżeczek cukru trzcinowego
  • świeże owoce
Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do tarty

  • Z podanych składników zagnieć szybko ciasto – w razie potrzeby dodaj po trochu zimną wodę.
    200 g mąki pszennej, 1 żółtko, 1 szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru, 120 g masła
  • Ciasto włóż do foliowego woreczki i schłodź przez co najmniej pół godziny.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wylep nim foremki do mini tart (6 sztuk), albo jedną dużą formę (około 26-30 cm średnicy).
  • Foremki wstaw do lodówki na pół godziny.

Jak zrobić krem do tarty

  • Maślankę, kremówkę, żółtka i cukier zmieszaj razem i podgrzej w garnku.
    360 ml maślanki, 120 ml śmietany kremówki, 200 g cukru, 2 żółtka
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii – dokładnie wymieszaj.
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub soku z cytryny
  • Gdy krem zgęstnieje zdejmij go z ognia i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
  • Do masy dodaj masło i wymieszaj.

Jak zrobić tarty creme brulee

  • Spody z ciasta przykryj folią aluminiową, obciąż fasolą i podpiecz przez 15 minut w 190 stopniach.
  • Po upieczeniu zdejmij folię z fasolką, nalej do każdej foremki krem i podpiecz przez kolejne 20 minut – krem ma być jeszcze lekko luźny na środku (przy poruszeniu foremką, będzie się ruszać).
  • W razie konieczności możesz wydłużyć trochę czas pieczenia.
  • Tarty ostudź.
  • Przed podaniem każdą posyp łyżeczką cukru i rozpuść go za pomocą palnika gazowego.
    6 łyżeczek cukru trzcinowego
  • Nałóż świeże owoce i podaj.
Prywatne
Słowa kluczowe krucha tarta z maślanką, tarta creme brulee, tarta z kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
mini tarty creme brule3

Krucha tarta creme brulee – uwagi

Przepis na tradycyjne creme brulee  już był u mnie na blogu, teraz chcę podzielić się przepisem na mini tarty creme brulee – chociaż masa jest inna niż w tradycyjnym deserze.

Głównym składnikiem kremu jest tu maślanka, która nadaje ciekawy kwaskowaty smak nadzieniu.

W oryginalnym przepisie do masy idzie jeszcze sok z cytryny, ale dla mnie było by to zbyt kwaśne (i za bardzo cytrynowe ;)) dlatego użyłam zamiast soku z cytryny ekstrakt z wanilii.

Zaraz po upieczeniu masa była dość płynna, ale stężała podczas ostygania (więc nie martwcie się jeśli u Was będzie podobnie).

Przed samym podaniem tarty posypujemy odrobiną cukru trzcinowego i podgrzewamy go palnikiem gazowym.

Na koniec już tylko dekoracja ze świeżych owoców i można pałaszować :)

Polecam wam także inne przepisy na tarty z mojego bloga.

mini tarty creme brule1

Polecane przepisy na mini tarty

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne słodkie mini tarty z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 11 sierpnia