Minipavlova pinacolada

Zaktualizowany: 2024 21 lutego
minipavlova pinacolada

Przepis na małe bezy z kremem kokosowo-ananasowym

Dziś u mnie będzie tropikalnie, bo zawitała minipavlova pinacolada. Wypróbuj mój przepis na te delikatne małe bezy, które rozpływają się w ustach, a do tego wypełnione są kremem kokosowo-ananasowym. To idealna kombinacja smaków, która przenosi Cię prosto na tropikalną plażę. Te małe cudeńka są nie tylko przepyszne, ale też efektowne, więc sprawdzą się doskonale na różne okazje – od spotkań rodzinnych po eleganckie przyjęcia. Odkryj radość w każdym kęsie tych lekkich i kremowych bezy!

minipavlova pinacolada2

Minipavlova pinacolada przepis krok po kroku

Wypróbujcie koniecznie mój przepis na pyszne i proste mini bezy z kremem pinacolada – sprawdzą się idealnie na deser!

minipavlova pinacolada1

Minipavlova pinacolada przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bezy pavlova z bitą śmietaną, ananasem i kokosem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour
4 hours
Czas całkowity 6 hours
Porcje 8
Składniki

składniki na mini bezy

składniki na krem pinacolada do bez

Instrukcja
 

Jak zrobić mini bezy

  • Ubij białka ze szczyptą soli na lekką pianę.
    3 białka, 1 szczypta soli
  • Dodawaj stopniowo cukier puder i dokładnie miksuj białka po każdej porcji.
    150 g cukru pudru
  • Na koniec dodaj ocet oraz mąkę ziemniaczaną.
    0,5 łyżeczki octu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Nałóż białka na przygotowaną blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia). Nakładaj łyżką masę tworząc około 10-centymetrowe koła.
  • Piecz w 100 stopniach (termoobieg) przez około 60 minut (ja piekłam w trochę wyższej temperaturze i moje bezy nabrały lekkiego koloru).
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezy do ostudzenia (mogą tam nawet zostać na całą noc).

Jak zrobić krem pinacolada do bezy

  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
    500 ml śmietany kremówki, około 3 łyżki cukru pudru
  • Dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
    około 50 g wiórek kokosowych
  • Ananasy z puszki odsącz i zmiksuj, albo bardzo drobno posiekaj, dodaj trochę soku z puszki oraz likier kokosowy lub syrop kokosowy do smaku.
    1 puszka ananasa, likier kokosowy
  • Na bezy nałóż porcję śmietany kremówki, na jej wierzchu ułóż mus z ananasa i całość dodatkowo posyp odrobiną wiórek kokosowych.
Prywatne
Słowa kluczowe mini bezy z kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
minipavlova pinacolada3

Mini bezy z kremem pinacolada – uwagi

Jeśli uzbierały się Wam białka i nie wiecie co z nimi zrobić, to proponuję upieczenie minipavlovych o smaku pinacolady. Sama beza jest lekka i słodka, do tego orzeźwiające ananasy i przepyszny kokos – od razu można poczuć się jak na rajskiej wyspie. Bezy upieczone są z przepisu na minibezy z orange curdem (upiekłam ich więcej i przechowywałam w szczelnym opakowaniu).

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na bezy, polecam wam między innymi bezy rocher.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na bezy

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne bezy z kremem. Na blogu jest ich już ogromny wybór, więc na pewno każdy znajdzie przepis idealny dla siebie. Ja tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2013 24 kwietnia